Wij als Feyenoorders weten eigenlijk helemaal niet zo veel over Colin Kâzım-Richards. Wij zijn dus verder gaan vragen, want wij, als echte Feyenoorders, willen natuurlijk wel weten wat voor vlees wij in De Kuip hebben. Wij vroegen het Volkan, kenner van het Turkse voetbal en op twitter te volgen via @viking1905


De supporters van Feyenoord hadden nooit verwacht dat Kazim als speler toegevoegd zou gaan worden aan de selectie. Is hij een versterking?

Het aantrekken van Kazim is voor mij ook een verrassing.

Ik denk dat Kazim een gok is. Echter, als hij zijn wedstrijdritme oppakt denk ik dat hij de kwaliteiten heeft om zijn waarde voor Feyenoord te tonen. Kazim komt wel te kort voor de top.

Kazim staat bekend als een jongen die altijd wil winnen, denk je dat hij die winnaarsmentaliteit kan introduceren in de feyenoord selectie?

Ik denk dat Kazim wel een toegevoegde waarde is met zijn winnaarsmentaliteit. Hij is ondertussen een ervaren jongen. Hij heeft met Turkije op de EK van 2008 gespeeld waar de halve finale werd gehaald en met Fenerbahce de kwartfinale in de CL.

Hij geeft alles voor het team en daarnaast is het ook een leuke jongen binnen de groep. In Turkije heeft hij zich niet goed kunnen aarden, ook al is hij half Turks. Hij sprak nauwelijks de taal en ging vooral om met de buitenlandse jongens. In Turkije zijn spelersgroepen vaak verdeeld over de Turken en de buitenlanders, op enkele uitzonderingen na.

Kazim heeft al bij veel clubs gespeeld. Is vaak verhuurd. Komt hij als voetballer te kort voor de echte top of kwam het door andere zaken?

Ten tijde van zijn transfer van Sheffield United naar Fenerbahce was hij een veelbelovend talent. In de Turkse competitie geldt er een buitelanderslimiet, dus men zoekt naar spelers met een Turks paspoort. Kazim kwam daardoor in aanmerking voor een transfer naar Fenerbahce. Hij heeft zich over de jaren heen niet ontwikkeld, anders zou hij een goede speler voor het Turkse elftal kunnen zijn. Bij zijn eerste twee seizoenen kreeg hij veel speeltijd en ging het goed. Daarna kreeg hij niet veel speeltijd meer en werd hij uitgeleend aan Toulouse.

Na zijn terugkeer zagen Daum en Kocaman beiden het niet zitten in Kazim. Hij werd uitgeleend en uiteindelijk werd zijn contract ontbonden, mede doordat hij in opspraak kwam in de media. Hij zou wel houden van feesten en hij zou met ploeggenoot Andre Santos pitbullwedstrijden houden, die hij ook nog eens zou verwaarlozen.

Hij tekende transfervrij bij Galatasaray, maar is daar nooit een vaste waarde geworden. Hij werd uitgeleend aan Olympiakos en uiteindelijk verkocht aan Bursaspor. Bij Bursaspor kreeg hij tot de winterstop veel speeltijd, maar werd daarna uit de selectie verbannen door Daum met onbekende redenen. Hij zou tekort komen, maar zijn ongedisciplineerde gedrag zou ook wel een het reden kunnen zijn. Nieuwe trainer Senol Gunes zag het ook niet zitten in hem en is hij uiteindelijk uitgeleend aan Feyenoord.

Hij heeft sinds februari geen wedstrijd meer gespeeld. Door politieke redenen zegt hij zelf. Wat waren die redenen?

Over zijn wedstrijdfitheid maak ik me zorgen. Hij heeft de afgelopen halfjaar geen wedstrijd meer gespeeld en voor jezelf trainen is verre van ideaal.

Ik weet niet wat Kazim bedoeld met politieke redenen. Het is wel heel opvallend dat hij buiten de selectie word gelaten, terwijl hij een vaste waarde was. Hij zou ‘tekort komen’ vreemd genoeg. Volgens andere geruchten zou hij ongedisciplineerd gedrag vertonen.

Wat er zich precies heeft afgespeeld binnen de selectie en tussen de manager is een raadsel. Hoogstwaarschijnlijk is het een ruzie met de manager of een ploeggenoot geweest.

Hij zegt dat hij een echte spits is, maar wij kennen hem niet anders dan flankspeler. Wat is zijn beste positie?

Kazim is voor de spitspositie geen versterking. Hij is geen goalgetter. Hij kan aardig een balletje vasthouden, echter met de rug naar het doel spelen is niet zijn favoriete speelstijl. Ook is hij niet kopsterk. Hij speelt liever aan de flanken of als tweede spits bij een 2 spitsen systeem. Bij een 4-3-3 systeem is zijn beste positie rechtsbuiten.

Ervan uitgaande dat hij voor de rechtsbuiten positie is gehaald, vind ik Kazim geen echte versterking. Hij komt snelheid tekort voor de buitenpositie, maar met zijn techniek en fysiek gecombineerd kan hij dat misschien wel compenseren. Hij heeft een aardig voorzet en kan onwijs hard knallen met zijn rechterbeen.