Met nog 2 wedstrijden te gaan is de “Coolsingelkoorts” bij veel supporters tot grote hoogte gestegen. Met nu 4 punten voor op de nr. 2 uit de hoofdstad en een beter doelsaldo, zijn we voor het eerst sinds 1999 heel dichtbij de landstitel. Wij peilden de afgelopen weken de stemming onder de supporters.

Vandaag aan het woord: Joop Broekman (@joopb68lfc).

Heb je al last van Coolsingelkoorts en hoe uit dat zich bij je?

Nu nog niet. Voor de match tegen Vitesse had ik meer last van “spanning”, maar tegelijkertijd ook het gevoel dat het absoluut goed zou komen. Ik werk in het centrum van Rotterdam, op een hoek van de Coolsingel en kan vanaf m’n werkplek het Stadhuis zien. Dan borrelt het toch wel een beetje…

Wat is je verwachting voor de wedstrijd tegen Excelsior?

Ik verwacht een gretig Feyenoord dat er vol bovenop springt, net als in Arnhem. Of hoop ik dit gewoon? Net als een overtuigende winst? Het moet gewoon gebeuren op Woudestein!

Leef je nu anders naar wedstrijden toe dan anders?

Het voelt anders dan in andere seizoenen. Nu is die overtuiging er, zowel bij spelers als de fans. Vanaf het begin sta je bovenaan en naarmate de tweede seizoenshelft vorderde, kwam steeds meer het gevoel naar boven dat we nu ook echt vol voor de landstitel moe(s)ten gaan. Ook na Zwolle-uit.

Heeft het alleen effect tijdens wedstrijden of merk je het ook in je dagelijkse leven?

Op m’n werk word ik er nu wel veel op aangesproken, daar weten ze wat Feyenoord voor me betekent. Mijn teamleider is Utrecht fan, maar die gunt het me wel, en ik kreeg eigenlijk zonder problemen vrij voor 8 mei, haha.

Voor de hoeveelste keer maak jij een kampioenschap bewust mee?

Het wordt nu de 4e keer. Hopelijk gaan er nu wat meer volgen!

Heb je bepaalde bijgeloof tijdens/voor wedstrijden?

Tijdens het ophangen van de was mag Feyenoord kleding nooit met knijpers opgehangen worden in de kleuren van de komende tegenstander. Eigenlijk alleen rood, wit, zwart of groen. Net als dat de kleding van mijn andere grote liefde, Liverpool, nooit aan blauwe knijpers mag hangen!

Wat was voor jou het hoogtepunt van dit seizoen?

Thuis tegen Manchester United (die haat ik net zo hard als die club uit Abcoude-Noord) en PSV-uit. Wat een feest in de trein terug, dat liedje over Eric Botteghin hield maar niet op!

Wat was het moment dat je echt dacht: dit gaat niet meer mis?

In het Gelredome, na het 1e doelpunt van Jörgensen. En ik was vast niet de enige…

Wie vind je de absolute uitblinker in dit elftal?

Vilhena, Botteghin, El Ahmadi en Jørgensen zijn heel erg belangrijk voor het team. Je kan niet een heel seizoen top spelen, maar zij stijgen vaak boven de rest uit.

Vind je dit team te vergelijken met het elftal dat in 1999 kampioen werd?

Dat team had ook een erg sterke as met van Wonderen, Konterman, Bosvelt, en Cruz. Maar met 18 jaar terug is het niet goed vergelijken.

Was je er in 1999 bij in de Kuip of op de Coolsingel en wat herinner je daar nog van?

Toen had ik nog geen seizoenkaart, omdat ik in de horeca werkte. Maar dankzij Rob van Beek, de supersnelle sigarenboer in Schiebroek, had ik voor de meeste thuiswedstrijden altijd wel een kaart. De kampioenswedstrijd tegen NAC beleefde ik in een roes, en ik ben ook nog op de Coolsingel geweest. Maar ik was amper thuis of een vriend belde al dat het misging in het centrum. Ik ben teruggegaan en vanuit het hotel aan het Schouwburgplein, waar ik toen werkte, zag ik een hoop ellende gebeuren. Ze kwamen met complete hifi-sets uit de winkel aan de overkant, en er naast liep iemand telefonisch de bestelling in ontvangst te nemen. Echte Feyenoord fans slopen hun eigen stad niet!

Hoe gaat de titelrace nu volgens jou verlopen?

Winnen van Excelsior. Klaar.

Hoe groot is volgens jou het aandeel van Gio?

Hij blijft kalm. Dat is zijn grote kracht. En iedere trainer maakt wel eens een verkeerde keuze. Een opstelling blijft een gok. Maar Gio laat zich niet gek maken.

Hoe ben je van plan het eventuele kampioenschap te gaan vieren, en zit een duik in de Hofpleinfontein erin voor jou?

Voor de wedstrijd naar café Hoekzight. Dan moeten we wel aardig in de stemming zijn voor de wandeling naar Woudestein. Hopelijk zijn de bussen snel van het uitvak naar De Kuip. En nadat we onze helden hebben toegejuicht natuurlijk de stad in. Een duik in de Hofpleinvijver laat ik lekker aan anderen over!