Dit is van Feyenoord het antwoord waar je op hoopte na het debacle voor de beker tegen Vitesse.

Behoudens de eerste 10 minuten is NEC haast niet gevaarlijk geweest. Wat ook blijkt uit de statistieken. 2 schoten op doel, nou daar had Brad geen enkele moeite mee. Feyenoord was bij vlagen weer oppermachtig. Ik blijf dan ook bij mijn standpunt dat we de beker cadeau hebben gedaan aan Vitesse en dat wij daarvoor bedankt worden met een overwinning voor de competitie in Arnhem.

Feyenoord bleef echter geduldig spelen en wist nog voor rust op 2-0 te komen via twee uitstekende aanvallen. Eerst was het Eljero Elia die Steven Berghuis in staat stelde de 1-0 binnen te schieten. Op slag van rust was het Elia zelf die na een mooie aanval voor de 2-0 zorgde. Het zou zijn laatste wapenfeit zijn. De buitenspeler werd vanwege hamstringklachten in de rust gewisseld.

In de tweede helft kwam Feyenoord geen moment in de problemen. Hoewel de spanning wel van het duel af was, waren er bij tijd en wijle nog kansen te noteren. Zo trof Jens Toornstra de lat. In de slotfase kreeg Feyenoord meer ruimte. Daar maakte het via Nicolai Jørgensen goed gebruik van. Bart Nieuwkoop nam een bal fantastisch mee uit de lucht en gaf een panklare voorzet op Nicolai die de bal, waar de keeper hem met links in de korte hoek verwachtte, met buitenkant rechts in de lange hoek legde. Vervolgens was het Basacikoglu die na een counter de keeper passeerde. Vlak voor de doellijn gaf Jørgensen nog een tikje, als een echte spits en liet de goal niet naar Bilal gaan. Bilal viel uitstekend in. Dat mag ook weleens gezegd worden.

Tuurlijk waren er nog genoeg verbeterpunten en waren een paar spelers nog wat vlakjes, maar met Karim terug heeft Gio weer keuzemogelijkheden genoeg. Ik denk dat voor Twente uit de keuze gaat tussen Toornstra of Dirk om te banken. De maand Januari zonder Karim, we kunnen stellen dat we die uitstekend doorgekomen zijn want 9 uit 3.

Opvallend was ook de keuze van Gio om Nelom op te stellen i.p.v. Kongolo. Terence is verdedigend beter maar Nelom is aanvallend toch echt wat beter dan Kongolo. En behoudens de pupillen ingooi heeft Nelom weinig foutjes gemaakt.

De spelersbeoordelingen:

Brad Jones: WZF: 7 – Squawka: 34

Had wat moeite met de uittrappen maar lette goed op in het begin bij die ene kans van NEC en weer de 0 gehouden. Nu stilaan Vermeer weer fit begint te worden zeg ik toch echt: Laat Jones maar gewoon in de basis staan. 8 voortzettingen waarvan 3 goed en 1 kopduel en gewonnen.

Rick Karsdorp: WZF: 7 – Squawka: 46

Weer een beetje zoals we Rick kennen, sleurend over die rechterkant. Alleen de voorzetten nog wat beter en dan kan die voor veel geld naar de Premier League. 70 passes waarvan 61 goed, 3 tackles alle 3 gewonnen, één 1 op 1 duel en verloren, 5 voorzetten 1 goed en 1 corner en nog goed genomen ook.

Eric Botteghin: WZF: 7 – Squawka: 67

Het is maar te hopen dat Eric niet geblesseerd gaat raken, stond weer als een blok achterin alles op te ruimen. 71 passes waarvan 67 goed, 3 kopduels 2 verloren, 6 tackles 4 gewonnen, 3 1 op 1 duels en 2 gewonnen en 2 doelpogingen.

Jan Arie van der Heijden: WZF: 7 – Squawka: 54

Wat tegen Vitesse niet lukte ging tegen NEC wel goed, de Zidane pirouette. Had verdedigend ook weer zijn goede inbreng. 66 passes waarvan 60 goed, 4 kopduels 3 gewonnen, 5 tackles 4 gewonnen, 2 1 op 1 duels en beide gewonnen en 1 doelpoging zonder resultaat.

Miquel Nelom: WZF: 7 – Squawka: 31

Ik zag op twitter de opstelling voorbijkomen en dacht oh jee Kongolo geblesseerd, maar hij was gewoon gepasseerd omdat Gio dacht dat Nelom aanvallend meer van waarde kon zijn dan Terence. Nou met een 4-0 uitslag heeft de trainer dus gewoon gelijk. 71 passes waarvan 57 goed, 1 kopduel en verloren, 11 tackles 7 gewonnen, een 1 op 1 duel en gewonnen en 2 voorzetten beide slecht.

Tonny Vilhena: WZF: 7 – Squawka: 21

Wie had dat een jaar geleden nog gedacht, dat El Ahmadi en Vilhena haast onmisbaar zouden zijn in dit huidige Feyenoord. In die fase van 9 duels 2 punten heb ik Karim vaak El Dramahdi genoemd en Vilhena speelde toen ook als een drol. En gisteren was Tonny weer de aanjager/buffelaar op het middenveld. Opvallend: Feyenoord verliest dit seizoen tot nu toe 2 wedstrijden en allebei zonder Karim en Tonny. En terugkijkend heeft Tonny het natuurlijk ontzettend moeilijk gehad met de ziekte van zijn moeder. Er stond een mooi emotioneel interview in het AD van afgelopen zaterdag. 54 passes waarvan 47 goed, 8 kopduels 4 gewonnen, 5 tackles 4 gewonnen, 2 voorzetten en beide goed en 1 doelpoging zonder resultaat.

Jens Toornstra: WZF: 6 – Squawka: 25

Een van de spelers die ik wat vlakjes vond gisteren. En de statistieken bevestigen dat ook. 39 passes waarvan 29 goed, 1 kopduel en gewonnen, 10 voorzetten 1 goed, 9 corners 3 goed en 2 doelpogingen.

Dirk Kuyt: WZF: 6 – Squawka: 29

En Dirk was de andere speler die ik wat vlakjes vond. Betrokken bij de assist op Elia bij de 2-0 maar verder weinig tot niet gezien. 46 passes waarvan 33 goed, 2 kopduels 1 gewonnen, een 1 op 1 duel en gewonnen, 2 voorzetten 1 goed en 2 doelpogingen.

Eljero Elia: WZF: 7 – Squawka: 77

Deed maar 1 helft mee maar met een assist en een goal was hij al beslissend. De schrik sloeg mij om het hart toen ik hem naar zijn hamstring zag grijpen. Gelukkig viel het mee en werd hij uit voorzorg gewisseld. 31 passes waarvan 27 goed, 1 tackle en verloren. 4 een op een duels en 3 gewonnen, 5 voorzetten 1 goed, 2 doelpogingen en 1 goal.

Nicolai Jørgensen: WZF: 7 – Squawka: 45

Scoort 2 goals in de absolute slotfase, maar daarvoor was het ook van zijn kant een vlakke pot. De 3-0 was qua uitvoering met buitenkantje rechts briljant, de 4-0 echter had ik zelfs gemaakt. 22 passes waarvan 18 goed, 4 kopduels alle 4 verloren, 1 tackle en verloren en 3 doelpogingen met 2 goals.

Steven Berghuis: WZF: 7 – Squawka: 62

Eerst die foute pass naar Nelom, een paar supporters die floten en een paar minuten later stonden ze te springen want een schitterend ingeschoten goal van Steven. Dat de uitfluiters maar de kinkhoest mogen krijgen. 53 passes waarvan 45 goed, 2 tackles 1 goed, 2 1 op 1 duels en 1 gewonnen, 10 voorzetten 3 goed, 6 corners 2 goed, 3 doelpogingen met 1 goal.

Bilal Basacikoglu: WZF: 7 – Squawka: 36

Mocht 1 helft meedoen als vervanger van Elia, ik vreesde met grote vreze, maar speelde een redelijk goede helft. 15 passes waarvan 11 goed, 5 kopduels 3 gewonnen, 3 tackles alle 3 gewonnen, 5 1 op 1 duels 1 gewonnen, 6 voorzetten 1 goed, 1 corner en goed en 3 doelpogingen.

De statistieken:

De voorzetten:

De corners:

De doelpogingen:

Pictures courtesy of www.sqawka.com

Feyenoord was zeer effectief. 8 schoten op doel 4 goals. Goede effectiviteit.

Deze wedstrijd kreeg op de schaal van Squawka 555 punten. Is daarmee de beste tot nu toe.

Top 3 beste volgens Squawka:

Nec thuis:                   555

Sparta thuis:               546

AZ uit:                        499

Top 3 slechtste volgens Squawka:

Fenerbahçe uit:           -77

Zorya Luhansk uit:      22

Go Ahead Eagles uit: 112

We tellen lekker af, 14 finales, eigenlijk 13 want met 5 punten los mag je er 1 verliezen.

En weer een doelpunt uitgelopen op hunnie en 3 goals op PSV. Oftewel een prima weekend.

We moeten gewoon zelf blijven winnen en dan kijken wat de ander dat weekend heeft gedaan. Het zal nog lastig genoeg worden. Twente uit, altijd lastig, ben benieuwd wie er mag fluiten. Gozubuyuk waarschijnlijk weer. Maar met Karim terug en verder iedereen fit mag Twente ook geen probleem zijn.

We zullen het gaan beleven,

Bless,

@CorMteS2