Herbstmeister!! In het Duits klinkt het zoveel beter dan herfstkampioen of nog erger winterkampioen. Roep het maar keihard, “Herbstmeister”.

Ook Vitesse moest eraan geloven. Bij de opstelling dacht ik nog, Gio durft dit keer Kuyt niet te wisselen en heeft Jens Toornstra nu maar geslachtofferd, maar een winnende trainer heeft altijd gelijk. En als je Berghuis in de basis zet en die scoort 2 keer en Dirk had ook nog een assist wie ben ik dan om dat te bekritiseren.

De eerste 15 minuten had ik zoiets van, nou dat Vitesse is niet gekomen om een bus voor het doel te parkeren. In de 3e minuut al een schot op de vuisten van Jones en in de 11e minuut leek van Wolfswinkel richting het doel te gaan en een domme overtreding van Kongolo had slechter kunnen aflopen voor hem, Higler gaf geeneens geel. En de vrije trap van Baker, daar moest Jones even 3 x op grabbelen. In de 14e minuut een prima aanval over 3 schijven en Leerdam is nog steeds een Feyenoorder, liet zich de bal van de voet afsnoepen door Elia en de 1-0 stond op het bord.

Lang kon Feyenoord er niet van genieten want een hele domme actie van Nelom (who else) betekende de 1-1. Hij ging naar voren, de scheids stapt daarom terug en wat doet Nelom? Die speelt de bal terug in een no look pass zo tegen de scheids aan, counter Vitesse en 1-1. Als straks iedereen weer beschikbaar is kan ie gelukkig weer de bank op. Onbegrijpelijk waarom hij de voorkeur heeft boven Woudenberg. Daarna was het alleen maar Feyenoord wat de klok sloeg. En in de 41e minuut een super scherpe voorzet van Elia, met een zeer oplettende Berghuis en 2-1. In de 49e minuut nog een afgekeurde goal van Kongolo en in de 56e minuut een mooie bal van Kuyt op Berghuis en de 3-1.

El Ahmadi haalde ook nog even die 5e gele kaart op, en het is jammer dat eenieder voor zijn eigen succes ging. Jammer genoeg geen bijdrage van Jørgensen deze wedstrijd. Maar eerlijk is eerlijk, Kashia had hem aardig in de tang.

Maar zoals ik in de voorbeschouwing al melde. 3 punten en klaar. 17 gespeeld 1 nederlaag en 3 gelijke spelen. Dat is gewoon een prima eerste seizoenshelft. En de laatste weken wordt het voetbal ook steeds beter. Eigenlijk jammer dat het winterstop is. Nog 17 finales en 5 en 8 punten voorsprong op de nummers 2 en 3. Ik heb hoop maar ik ben ook realistisch. Begin april als we dan nog op 1 staan, ga ik er langzaam in geloven.

De spelers prestaties:

Brad Jones: WZF: 6 – Sqauwka: -1

Kreeg niet veel te doen, in het begin goede redding en een grabbelbal, daarna niet veel meer te doen gehad. 9 voortzettingen waarvan 8 goed.

Rick Karsdorp: WZF: 6 – Squawka: 5

Zoals al vaker vermeld, zat er de laatste weken aardig doorheen. Hopelijk doet de winterstop hem goed. 51 passes waarvan 58 goed, 2 tackles 1 goed, drie 1 op 1 duels 2 gewonnen en 2 voorzetten beiden niet goed.

Eric Botteghin: WZF: 7 – Squawka: 34

Van Wolfswinkel niet veel gezien, mede dankzij Botje. Bijna nog een mooie kop goal uit een corner. 76 passes waarvan 73 goed, 2 kopduels beide verloren, 3 tackles 1 gewonnen en 2 doelpogingen zonder resultaat.

Terence Kongolo: WZF: 7 – Squawka: 18

Begon wat weifelend maar naarmate de wedstrijd vorderde steeds beter. 66 passes waarvan 58 goed, 3 kopduels 1 gewonnen, 5 tackles 4 gewonnen, en jammer dat de goal werd afgekeurd.

Miquel Nelom: WZF: 5 – Squawka: 13

Over die no look pass achteruit zullen we het maar niet meer hebben. De einduitslag was zijn redding want als we door deze actie punten hadden verloren had ik hem helemaal gefileerd hier, maar hé het is bijna kerst. 64 passes waarvan 52 goed, 10 kopduels 7 goed, 2 tackles beide gewonnen, 3 voorzetten 0 goed en 1 doelpoging zonder resultaat.

Karim el Ahmadi: WZF: 6 – Squawka: 7

Niet zijn beste wedstrijd maar pakte die 5e gele kaart en nu hopen dat ie er snel uit ligt met Marokko in de Afrika cup. 51 passes waarvan 46 goed, 1 kopduel en gewonnen en 4 tackles alle 4 gewonnen.

Tonny Vilhena: WZF: 6 – Squawka: 17

Hoefde zich niet bovenmatig in te spannen, het middenveld van Vitesse was niet zo gevaarlijk. 53 passes waarvan 42 goed, 2 kopduels beide verloren, 2 tackles beide verloren, een 1 op 1 duel en verloren, 2 voorzetten beide goed, 1 corner en op maat en 2 doelpogingen zonder resultaat.

Dirk Kuyt: WZF: 6 – Squawka: 24

Was weer overal te vinden voorin, weer zwoegend over dat veld in dienst van het elftal. 51 passes waarvan 42 goed, 5 kopduels 2 gewonnen, 1 tackle en gewonnen en 3 doelpogingen zonder resultaat.

Steven Berghuis: WZF: 8 – Squawka: 64

Maakte zijn uitverkiezing in de basis helemaal waar. Al zijn er wel verbeterpuntjes. Zat met zijn voorzetten en corners op het niveau Bilal. 51 passes waarvan 41 goed. 2 kopduels beide verloren, 1 tackle en gewonnen, 14 voorzetten 2 goed, 8 corners 1 goed en 3 doelpogingen met 2 goals.

Nicolai Jørgensen: WZF: 6 – Squawka: 34

Voor mij oogde het dat Kashia Nicolai aardig in de zak had. Echter als de buitenspelers na de 3-1 niet voor eigen succes gingen maar de bal zouden terugleggen had er voor Nicolai ook meer ingezeten. Maar lang of kort, beste speler eerste seizoenshelft. 38 passes waarvan 32 goed, 2 kopduels beide verloren, 1 tackle en gewonnen, een 1 op 1 duel en verloren en 3 doelpogingen zonder resultaat.

Eljero Elia: WZF: 7 – Squawka: 65

Kwam weer regelmatig langs zijn directe tegenstander, hopelijk kan hij zijn vorm ook vasthouden. 29 passes 22 goed, 1 kopduel en gewonnen, 4 tackles alle 4 gewonnen, drie 1 op 1 duels 1 gewonnen, 2 voorzetten waarvan 1 goed en 2 doelpogingen met 1 goal.

Jens Toornstra: WZF: 6 – Squawka: 0

Was pissed dat ie op de bank moest beginnen, heeft in die 30 minuten ook niet heel veel laten zien, maar kun je hem niet kwalijk nemen, speelde eerst op links. 14 passes waarvan 13 goed, 1 kopduel en verloren, 1 tackle en verloren en 2 doelpogingen zonder resultaat.

De statistieken:

img_8570

De voorzetten:

De corners:

De doelpogingen:

Pictures and stats courtesy of www.squawka.com

De wedstrijd scoorde een 283 op de schaal van Squawka. Qua uitslag gewoon goed.

Top 3 beste volgens Squawka:

Sparta thuis:                546

AZ uit:                         499

Excelsior thuis:           461

Top 3 slechtste volgens Squawka:

Fenerbahçe uit:            -77

Zorya Luhansk uit:       22

Go Ahead Eagles uit:  112

Verrassend is wel te noemen dat Feyenoord in 17 wedstrijden geen enkele goal heeft tegen gehad uit standaardsituaties. Weet niet wie die lijnverdediging heeft verzonnen maar petje af.

En wie had dit verwacht, vanaf speelronde 1 bovenaan gestaan? Ik had het wel gehoopt maar niet verwacht. Toch met een nieuwe spits die zich altijd moet aanpassen aan het elftal en andersom, en de blessure van Vermeer aan het begin van het seizoen. Ik ben van mening dat Brad Jones mag blijven staan. Al zullen anderen daar vast wel weer anders over denken, maar als je zo’n zware blessure hebt gehad ben je niet gelijk weer op topniveau. En Gio zal per wedstrijd kiezen uit Berghuis, Toornstra en Kuyt voor 2 posities. Kan hij dat managen en kunnen die spelers dat managen. Nog 4 spannende maanden. En zoals al bij de inleiding geschreven, ik kijk pas begin april waar we staan.

Gio heeft al aangegeven er niets bij te willen. Lijkt mij dom, gezien de eventuele vervangers op het middenveld, Tapia en Vejinovic. Stel dat Vilhena of El Ahmadi een blessure oplopen die een maand duurt. Sorry, maar met Tapia en Vejinovic gaan we echt dure punten verspelen, ik heb in beide geen vertrouwen. Gelukkig is Willem van Hanegem het daar mee eens, toch niet de minste kennerT.

Rest mij, ook namens WZF, een ieder te bedanken die de analyse leest en we gaan in januari weer vrolijk verder. Prettige kerstdagen en een spetterend 2017 toegewenst.

Arrivederci,

Bless,

@CorMteS