Ik schrijf dit op zondagavond, een uur of 7 na de voor ons toch teleurstellende 2-2 tegen SC Heerenveen. Ik zie zojuist de voorpagina van AD Sportwereld, die morgen bij de abonnees op de mat valt. Daar staat met grote letters ‘TEGENWIND’, met daarbij een door een overenthousiaste editor gezochte foto die crisis moet uitstralen. Rick Karsdorp, voor zich uit starend liggend op het gras, met z’n vakantie-mattie Eljero Elia die terneergeslagen door De Kuip wandelt.

We herkennen dit beeld allemaal. Wij als Legioen hebben dit soort beelden de afgelopen jaren al zo vaak gezien. Jaren waarin het vanaf na de 1e speelronde al duidelijk was dit niet ‘ons’ jaar ging worden. En jaren waar we tot de Kerst redelijk meespeelden maar uiteindelijk flink het onderspit moesten delven.

Ik merk bij mijzelf dat ik me enorm erger aan de AD-headline van morgenochtend. Want nog nooit is zo’n suggestieve titel + foto zo misplaatst geweest. Tegenwind? Hoe kom je er op.

Vanmiddag tweette ik dit; ‘@Robert_Schroer: We kunnen het ook positief bekijken: 11 wedstrijden. 3 punten los en als enige de hele top 5 gehad.’

Even voor de duidelijkheid, die top 5 is de balans die afgelopen vrijdag was opgemaakt, voorafgaand aan de 11e speelronde.

Ik maak nu na 11 speelronden even de balans op:

11 gespeeld, 29 punten. Als je ze alle 11 zou winnen had je 33 punten gehad. Dit betekent dus slechts 2 gelijke spelen, en voor de rest alles winnend afgesloten. We hebben per wedstrijd gemiddeld 2,5 goal gemaakt, daartegenover slechts 0,5 goal tegen. Dit zijn cijfers waar Manchester City, FC Barcelona, Bayern München en Juventus jaloers op zouden zijn.

En ja, ik weet het, we spelen in de Mickey Mouse-League, dus laten we dit dan even in perspectief zetten. Want om ons na 3 aardige voetbal maanden met zulke grootheden te meten is wel erg ver van onze aard.

Ik kijk dus gewoon naar de ranglijst in Nederland. 3 punten voorsprong op runner-up Ajax, 5 punten op landskampioen PSV. Verder bestaat de top 6 uit SC Heerenveen, AZ en het door heel Nederland geliefde FC Twente. Feyenoord heeft zoals gezegd 11 potjes gespeeld, daarvan waren dus 4 wedstrijden (meer dan 1/3) tegen ploegen uit de huidige top 6. FC Twente werd met 2-0 verslagen, PSV werd met 0-1 verslagen, en SC Heerenveen & Ajax werden gelijkgespeeld. Die laatste 2 wedstrijden hadden we beiden verdiend te winnen, maar dat lieten we toch echt zelf liggen (in beide gevallen: nog bedankt hè, Bilal).

Als je dit zo bekijkt ziet het er dus aardig uit. Zeker als je kijkt naar onze directe concurrentie. PSV heeft van deze tegenstanders er slechts 3 gehad (waaronder wij), en Ajax heeft het van die ploegen alleen nog maar tegen ons opgenomen. Dat zet die koppositie opeens in een heel ander daglicht.

Neem daarnaast de uitstekende uitgangspositie in de Europa League, met absoluut de zege op Manchester United als hoogtepunt, en de tot dusverre moeiteloze overleving door 2 bekerrondes, en Feyenoord staat er geweldig voor. Vind ik. En ik neem aan dat 99% van het Legioen dit ook vindt.

Natuurlijk kun je zeggen ‘ja als we Ajax en Heerenveen gewonnen hadden, wat we verdienden, hadden we 8 punten los gestaan!’. Ja, dit vind ik ook. Daartegenover staat wel dat we bij NEC-uit redelijk wat mazzel hadden en ook andere gewonnen wedstrijden niet geheel overtuigend waren. Statistisch gezien staan we er fantastisch voor. Daar kan geen Sjaak Swart tegenop. Sjaak Swart weet je wel, die man die zich Ajax-icoon noemt en riep dat Feyenoord bovenaan staat vanwege het makkelijke programma. Mocht dat geloofd worden, lees een paar alinea’s terug. Zijn club heeft alleen tegen ons gespeeld en verder geen club uit de top 6 getroffen. Eat that, Sjaak.

Ik zal to the point komen. Ik begon over dat artikel wat morgen in het AD verschijnt. TEGENWIND. Het Legioen heeft deze 2 gelijkspelletjes allang ingecalculeerd. Ik heb een Tom Egbers de afgelopen weken heel vaak horen roepen dat ‘Het Legioen gek wordt, ze in Rotterdam ze niks minder verwachten dan een Kampioenschap en dat het seizoen is mislukt als Feyenoord lager eindigt dan de 1e plaats.’

Niks is minder waar. Naast Tom werden dergelijke teksten ook in VI geroepen en ook vele krantenartikelen benadrukten dat het Legioen eist dat Feyenoord nu toch eens kampioen wordt.

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik als Feyenoorder de afgelopen jaren aardig wat misplaatste hoop heb gehad. Dat ik t/m december rond schreeuwde dat dit ons jaar zou worden, maar dat ik tijdens het Kerstdiner huilend aan tafel zat omdat het WEER. NIET. LUKTE.

Het Legioen is dit seizoen opvallend en gepast afwachtend en relaxt. Ik heb op Twitter inmiddels een aardig netwerk van (vooraanstaande) Feyenoordsupporters opgebouwd, en heb nog niemand zien schrijven dat dit het jaar wordt dat Feyenoord na 17 jaar weer eens kampioen wordt. Hoe dat komt? Wij hebben al zoveel teleurstellingen meegemaakt, Feyenoord stelde ons voetballend zo vaak teleur, we durven er nu even niet meer van te dromen. De media bombardeerde ons de laatste weken tot de meest verwachtingsvolle bevolkingsgroep van Nederland, die Feyenoord geen misstap meer gunde. Ik, en velen met mij, legde dit lachend naast me neer.

Nu roept het AD dat er ‘TEGENWIND’ is. En ik zet er 2 kratjes bier op dat er morgen nog wel een paar kranten of sportsites gaan roepen dat Feyenoord het pad omlaag is ingeslagen. Of dat er zelfs een kleine crisis op komst is en dat Gio na de horror-reeks van 7 opnieuw getest gaat worden. Het leuke is, we laten ons nu even niet gek maken. Niet toen het achterlijk goed ging en er 9 keer op rij gewonnen werd, maar ook niet na 2 gelijke spelen (tegen respectievelijk de nummers 2 en 3 van de Eredivisie, gemeten op afgelopen vrijdag).

Zoals de titel van dit relaas luidt: Crisis staat niet in ons woordenboek. Toen het goed ging werden we neergezet als supportersschare die we niet zijn, maar ook nu na 2 gelijke spelen is er bij ons nog bij lange na geen crisis. Komend weekend, als we gelijkspelen bij Go Ahead Eagles, mag je spreken van een ‘tegenslag’. Maar kom op, pak even de cijfers erbij die ik in het begin noemde en die we allemaal kennen, en zelfs na een nederlaag op de Adelaarshorst is er statistisch gezien nog geen reet aan de hand. Niettemin verwacht ik daar gewoon een overwinning, want wat hoop ik toch ontzettend dat we deze lijn vasthouden.

Wat ik wil zeggen: Wij laten ons na jaren tegenslag en teleurstelling niet meer gek maken, zeker niet door media die sensatie zoeken bij een club die in het verleden bekend stond om zijn schandalen en relletjes, maar nu opvallend lekker draait (behalve de stadion kwestie en wat losse akkefietjes met supporters). De bekerwinst van een paar maanden geleden smaakte naar meer, maar we blijven nuchter. Misschien wel meer dan ooit.

Ik ben trots op dit Feyenoord. Ik geniet ervan dat een nooit scorende Karsdorp vandaag die rebound erin tikt. Ik ben blij dat Van Geel er weer in is geslaagd in Jorgensen een topschutter aan te trekken. Ik ben blij dat Botteghin na een moeilijke start de beste verdediger in de Eredivisie is, en ben nog blijer dat Karim El Ahmadi in huidige vorm nog steeds in ons shirt speelt.

Waar dit seizoen eindigt, de tijd zal het leren. Maar één ding is zeker: Crisis? Laat ons niet lachen. Feyenoorders zijn echt wel wat gewend. En na de huidige start van de competitie, KNVB-beker en Europa League, moet er heel wat gebeuren voordat we van een crisis spreken.

Robert Schroer

@Robert_Schroer