Als men de kranten moet geloven is Giovanni van Bronckhorst aan zijn laatste maanden als coach van Feyenoord bezig. Ik kan daar wel mee leven. Laten we de man onder wiens trainerschap 5 prijzen werden veroverd, waaronder de eerste landstitel sinds 18 jaar, een mooi afscheid door de voordeur gunnen. Mits dit gerucht waar is natuurlijk maar waar rook is, is vuur.

Na vier seizoenen lijkt me een nieuw gezicht voor de groep, met wat andere ideeën en inzichten, ook wel goed. Hoewel de prijzen natuurlijk voor zich spreken, was het voetballend structureel ondermaats. Met de huidige selectie en die van afgelopen seizoen had er in mijn ogen meer ingezeten dan is bereikt. Komende maanden worden in ieder geval maanden waarin veel gespeculeerd en gediscussieerd zal worden over de eventuele nieuwe trainer van Feyenoord.

Feyenoord City

Het ene na het andere nieuwsbericht over Feyenoord City verscheen de laatste weken van 2018 in de kranten. ‘Deel van het bouwterrein voor nieuw stadion Feyenoord aangekocht.’ ‘Feyenoord geeft zijn goedkeuring aan ontwerp nieuw stadion.’ ‘Feyenoord kan verder met ontwikkeling nieuw stadion.’ ‘Stadionplan naar volgende fase.’ Ik miste echter nog één niet geheel onbelangrijk bericht: ‘Supporters massaal achter nieuw stadion Feyenoord.’ Er zijn wel een aantal enquêtes geweest, o.a. door Feyenoord City zelf in 2016, maar daar reageerde nog geen 10% op. Van die 10% was overigens wel een grote meerderheid vóór een nieuw stadion. Maar in hoeverre is die uitslag dan representatief? Er moet nog wel wat water door de Maas stromen voordat men met zekerheid kan zeggen dat een meerderheid vóór is. Een gedegen en zorgvuldig onderzoek zal nodig zijn om hier nou eens écht duidelijkheid in te scheppen.

Ik deel de zorgen van een grote groep tegenstanders wel. Hoe je het ook wendt of keert, de duizelingwekkende bedragen die gemoeid zijn met dit project blijven zorgen voor grote twijfels. De vraag blijft of Feyenoord hier nou echt zoveel beter van wordt. Ik vrees nog steeds van niet. En over aanhaken gaan we het voorlopig helemaal niet hebben. Het is een sprong in het diepe die, mocht het misgaan, Feyenoord nooit meer te boven zal komen. De lasten zullen dan tot in lengte van dagen als een molensteen om de nek van de club blijven hangen. Aan Feyenoord dus de taak om hier écht goed over na te denken, voordat het te laat is.

Vooruitlopend op deze beslissing, die dit jaar ongetwijfeld gaat vallen, gingen enkele tegenstanders van Feyenoord City al tot het uiterste. Ik zag een tweet langskomen van een supporter die zijn seizoenkaart had verknipt. Als je niet naar Feyenoord City wil, neem je tegen die tijd toch geen seizoenkaart meer? De komende 4,5 seizoenen speelt Feyenoord sowieso nog in de de Kuip dus ik begrijp die hele actie niet. Dan ben je in mijn ogen net zo verknipt als je seizoenkaart.

Minstens zo verknipt zijn de lui die Jan de Jong voor van alles en nog wat uitmaken. De honden lusten er geen brood van, walgelijke termen kwamen voorbij op twitter. Verrader, NSB’er, dat niveau. Je mag natuurlijk vinden van iemand wat je wilt maar dat soort verwensingen gaan helemaal nergens over. Je punt willen maken door te gaan schelden is sowieso een zwaktebod. Dat doen alleen figuren bij wie het vermogen ontbreekt om een normale discussie op argumenten te voeren. Want wat verstaat men dan onder ‘verraad’? Jan de Jong heeft de keiharde eis van 25 miljoen neergelegd en die eis lijkt te worden ingewilligd. Ik heb hem nergens horen of zien zeggen dat Feyenoord City niet doorgaat. Wordt ongetwijfeld vervolgd, met alles wat daarbij komt. Maar dat Jan de Jong een hete zomer tegemoet gaat is wel een zekerheidje.

Selectie 2019/2020

In de spelersgroep staat er sowieso wel wat te gebeuren. Hoe gaat de selectie er na de zomer uitzien? Een aantal spelers, waaronder Jørgensen, Vilhena, misschien Berghuis zal willen vertrekken en Robin van Persie stopt. Dat zal een behoorlijke aderlating zijn en tevens een grote uitdaging voor onze technisch directeur. Die moet naar alle waarschijnlijkheid op zoek naar een nieuwe trainer en een goede selectie neerzetten. Misschien is het ook wel eens tijd om het functioneren van Martin van Geel tegen het licht te houden. Een ander persoon op die plek zou ook voor een frisse wind kunnen zorgen. Martin vist voortdurend in het hetzelfde vijvertje en de creativiteit is ver te zoeken. Regelmatig zie je spelers bij subtoppers verschijnen die vervolgens onbetaalbaar worden voor Feyenoord. En degenen die nog wél betaalbaar zijn, zijn meestal middelmaat. Ook op transfergebied wordt het een hete zomer.

Ik wens iedereen veel wijsheid toe de komende maanden en laten we hopen dat een eventueel afscheid van Gio er één met een prijs is.

Met rood/witte groet,

Julian Heel
@FeyenoordJuul