Omdat onze huisanalist Cor tijdens de bekerwedstrijd onderweg was naar Canada, om daar naar een paar wedstrijden van zijn favoriete ijshockeyclub Edmonton Oilers te gaan kijken, heeft Joop @joopb68lfc de wedstrijdanalyse van Feyenoord-Willem II voor zijn rekening genomen. Bedankt voor jouw bijdrage Joop!

De aanloop

Je in eigen huis laten zoek tikken door PSV, dat meestal niet zo heel veel te vertellen heeft in De Kuip. Maar het gebeurde gewoon. Of beter gezegd: Feyenoord liet het gebeuren. En de supporters waren drukker met hun anti FeyenoordCity-protesten dan met het ondersteunen van hun ploeg. En hinkten op 2 gedachten. Moest Feyenoord deze match laten lopen, zodat PSV kampioen kon worden, en niet die club uit de hoofdstad? En gewoon vól voor de beker gaan? Of twee keer achter elkaar knallen tegen de Brabantse teams? We weten het inmiddels. Gio’s falende tactiek zorgde voor een troosteloze zondagmiddag in Rotterdam. Tegen Willem II moest het roer óm.

De wedstrijd

Met de lichten aan op een doordeweekse avond blijft De Kuip imposant. Zelfs in de ijzige kou. Aardig wat fans zouden er niet heel erg rouwig om zijn geweest als de KNVB de wedstrijd had uitgesteld. But no such thing. Er was gratis warme chocolademelk en er werden handenwarmers uitgedeeld. Daar waren er trouwens niet genoeg van, want de supporters die vlak voor de wedstrijd binnenkwamen, visten achter het net. Tip voor de organisatie: uitdelen bij de kaartcontrole, in plaats van via een paar afgiftepunten? Wel zo eerlijk.

De gasten wonnen de toss, en kozen voor het doel aan de noordzijde. Alsof het misschien zou helpen. Maar vanaf het eerste fluitsignaal van Kevin Blom werd het wedstrijdbeeld bepaald. Feyenoord zette Willem II vast, en maakte duidelijk dat er maar één ploeg was die ging winnen. Robin van Persie, tegen PSV 90 minuten lang op de bank, startte nu achter Nicolai Jörgensen. En met Jean-Paul Boëtius en Steven Berghuis op de vleugels moest het goed komen.

Dat gebeurde ook. De kansen kwamen. De Tilburgers hadden, ondanks de steun van 1200 meegereisde fans en een pyro-actie, amper wat in te brengen. Met de inzet, die we liever afgelopen zondag ook gezien hadden, joeg Feyenoord op een snelle openingsgoal. En die kwam er pas na 20 minuten. Berghuis tikte mooi binnen, na goed doorzetten van de weer teruggekeerde Ridgeciano Haps aan de linkerkant.

Diezelfde Haps was in de tweede helft ook betrokken bij de goal van van Persie, toen er ongeveer een uur gespeeld was.. En met nog zes minuten te gaan scoorde Tonny Vilhena Feyenoords derde treffer. Voor veel fans het vertreksein, op weg naar een verwarmde auto, tram of trein. Want buiten het stadion had de Russische beer vrij spel.

Het oordeel

Hoeveel waarde moet je aan deze zege hechten? Lastig. Willem II probeerde tegen te houden (veel meer dan counteren kan deze ploeg niet), maar de tegengoals konden gewoon niet uitblijven. Tegenstander in de finale is AZ. Dat wordt lekker voetballen in de ruimte en veel goals. Tenminste, zo ging het de laatste keren. Maar een finale is een wedstrijd op zich. Vraag maar aan de fans van die club uit de hoofdstad, toen ze tegen PEC Zwolle moesten.

Is het lek boven bij Feyenoord? Laten we dat vooral niet denken. En komende zaterdag mogen we weer eens naar Breda. Altijd lastig. Net als het zicht vanuit het uitvak, daar.

Benieuwd of Gio weer voor dezelfde mensen voorin kiest. Boëtius speelde niet onaardig. En kan RVP nóg een keer 90 minuten lang mee? NAC won eerder dit seizoen in De Kuip, weten we nog wel, he? Die lange Hagenees miste van elf meter, en Brad Jones gaf een bal weg. Het begin van 2 verschrikkelijke maanden, waarin een 4-0 zege in Alkmaar het hoogtepunt was. Toeval? Misschien.

Er moet gewonnen worden in Breda. Hoe dan ook.