De aftrap van het seizoen tegen FC Groningen zit er op. Het was duidelijk een prima resultaat. Maar laten we alsjeblieft niet te hard van stapel lopen.

Een 0-5 overwinning bij FC Groningen. Daar had iedereen vooraf voor getekend want zo heel succesvol zijn we daar de laatste jaren niet geweest. Maar waar kwam deze monsterscore ineens vandaan? Was dat omdat Feyenoord zo goed was of viel FC Groningen toch wel een beetje tegen?

De waarheid ligt waarschijnlijk ergens in het midden al vond ik Groningen beschamend slecht. Bij Feyenoord werd er aardig rond getikt, de intentie om druk te zetten was goed (uitvoering minder) en er werd optimaal gebruik gemaakt van de ruimte die de Groningers schonken. Vooral de combinatie op de linkerflank van Feyenoord liep erg lekker. Woudenberg en Elia hadden een prima klik en daardoor kwam er veel gevaar vandaan. Wat opviel waren de goede voorzetten van met name Woudenberg vanaf die kant.  Iets wat voorheen met Nelom vaak ontbrak. Hopelijk heeft Gio ook op zitten letten en zit Nelom voorlopig lekker naast hem op de bank.

Toch waren er kanttekeningen te plaatsen bij het optreden van Feyenoord. Wie door de 0-5 uitslag heen keek zag vooral een positiespel aan de zijde van de Rotterdammers dat lang niet altijd klopte. Elia was de grote man aan onze zijde maar ook die moet sommige acties nog maar eens kritisch gaan terugkijken. De situatie waar de 0-1 uitviel was een fout van hem. Na een goede actie schoot hij op doel waarna Padt moest loslaten en Vilhena makkelijk kon binnenschuiven. Echter had Elia die bal niet moeten schieten maar toen al moeten geven op Vilhena die er veel beter voor stond. In een 89e minuut met een 0-0 tussenstand zou dit een cruciaal moment zijn.

Nog een mooi voorbeeld over verbeterpunten: Botteghin is verdedigend misschien wel heel sterk maar opbouwend is het een drama doordat hij de diepte niet durft te kiezen. Hierdoor blijft de ruimte tussen de verdediging en de aanval veel te groot. Tegen een onthutsend zwak Groningen kom je daar nog mee weg, maar wat als we straks Europees moeten aantreden? Dan wordt dit genadeloos afgestraft. Ik hoop ook dat de technische staf dit opmerkt en er mee aan de slag gaat. Daar zijn ze immers voor. Ik heb wel mijn twijfels of dit daadwerkelijk gebeurt. Ik ben niet zo’n fan van deze technische staf aangezien ze in mijn ogen geen spelers beter maken en tactisch erg zwak voor de dag komen. Misschien moeten ze meer tijd krijgen maar dan moet er wel wat gaan veranderen dit seizoen. Anders is het afscheid nemen en een zwaargewicht voor de groep zetten. Een positieve noot over de technische staf: gisteren werd Kuyt gewissel . Dat mag wel wat vaker. Geen enkele speler is groter dan de club. Ook Dirk niet. En wie minder is moet er gewoon uit.

Ik hoorde op social media voor gisteren al allemaal geluiden over het feit dat we dit seizoen weleens kampioen konden worden en na de wedstrijd werd dit alleen maar erger.

Ik vraag me dan echt af waar dit op gebaseerd is? We hebben nagenoeg dezelfde selectie en dezelfde technische staf als waar we vorig jaar op 21 punten van de kampioen PSV zijn geëindigd. Dat draai je niet zomaar om. En zeker niet met dezelfde bezettingen. Ook de zwakke reeks van vorig seizoen is geen excuus. We hebben daarvoor namelijk ook geen klachten gehad over het ontbreken van enig geluk. Ik zie ons dit jaar meespelen om plaats 2 tm 5. Zo reëel moeten we zijn. Laten we hopen dat mijn mening tegengesproken gaat worden aan het einde van het jaar en dat er eindelijk een keer echt iets te vieren valt. Het Legioen is er aan toe.

Sven