Gisteren meldde Ruud van Os bij FC Rijnmond dat Feyenoord een geheime deal zou hebben met Willem II en Fran Sol, voor het geval dat Jørgensen vertrekt. Mijn hart sloeg even over. Echter, lang niet iedereen is hier zo enthousiast over als ik.

Voor diegenen die mij niet op Twitter volgen, ik heb over sommige spelers een wat andere mening dan de gemiddelde Feyenoordsupporter. Sam Larsson is een goed voorbeeld, ik vind Sam een verademing in ons Feyenoord met zijn technische begaafdheid. Natuurlijk komt dat er nog niet altijd uit, maar straks als Van Persie op ’10’ speelt, gaan we de Larsson zien die we van Heerenveen kennen. Mark my words.

Mijn vader woont in Tilburg, op een steenworp afstand van het Koning Willem II stadion. Hij is geen supporter van die club, maar omdat ik dus zo nu en dan in Tilburg kom, volg ik Willem II de laatste jaren met iets meer interesse dan voorheen. Ruim twee seizoenen geleden kwam Fran Sol, voluit Francisco Sol Ortiz, naar Nederland. Hij maakte deze stap vanuit het Spaanse Villarreal. Wat veel mensen wellicht weten, is dat Fran daarvoor bij Real Madrid speelde. Wat weinig mensen weten, is dat hij daar twaalf (!) jaar heeft gevoetbald. Twee derde van die periode spendeerde hij in de jeugdopleiding, maar toch. Deze jongen is geen koekenbakker, dat blijkt.

Ruud van Os gaf gisteren dus aan dat Sol overstapt naar De Kuip, zodra Jørgensen vertrekt. Dit zou wellicht in de winterstop al kunnen gebeuren. Dit zijn natuurlijk speculaties en voorlopig speelt Nicolai nog bij ons in de spits, maar dat hij tijdens of na dit seizoen vertrekt is natuurlijk heel reëel. Gisteren op Twitter kreeg ik al wat commentaar, ‘waarom zou Nicolai weggaan?’ kwam veel voor. Kom op, laten we nou niet doen alsof Nicolai nog jaren in Rotterdam gaat blijven. In de winter kon hij naar Newcastle, Feyenoord hield dit tegen. Feyenoord en Nicolai zelf gaven aan dat hij dit wilde maar dat Feyenoord hem tot de zomer wilde houden. Hopende dat hij een goed WK zou spelen.

Een paar maanden later, vlak nadat Karim El Ahmadi de beker boven zijn hoofd had getild na de gewonnen finale tegen AZ, gaf Jørgensen wederom aan dat hij na het steeds dichterbij komende WK open staat voor een club uit bijvoorbeeld de Premier League. We weten allemaal wat er daarna gebeurde. Het WK met Denemarken werd op z’n zachtst gezegd een teleurstelling en tot overmaat van ramp kwam onze Scandinavische vriend met een blessure terug waardoor hij pas sinds ruim een week weer bij de selectie zit. Ik denk dat als hij niet geblesseerd was geraakt, hij deze zomer alsnog was verkocht.

Maar, ‘als’ daar hebben we nu niks aan. Nicolai is er nog. En gelukkig maar. Hopelijk snel fit genoeg voor een basisplaats! Maar dat er nu gespeculeerd wordt over een opvolger voor hem is logisch.

Fran Sol is voor mij de aangewezen persoon om dit te gaan doen. Ik schrok ervan hoeveel weerstand ik kreeg toen ik mijn enthousiasme over het nieuws dat Van Os naar buiten bracht deelde. ‘Is geen Feyenoordspeler’, ‘zo worden we definitief een subtopper’, ‘we kunnen veel beter krijgen’ en vooral ‘Feyenoord kan toch wel een jongere en betere speler scouten?’ waren veel gegeven antwoorden.

Ik wil met name even ingaan op die laatste opmerking. Scouten? Feyenoord? Laat me niet lachen. Noem mij behalve Sinisterra en Jørgensen een speler die Feyenoord aantrok waarbij wij niet met z’n allen al van verre zagen aankomen dat die zou komen. Haps, Larsson, Amrabat, St. Juste, noem ze maar op. Op het eerste oog logische vervangers die Van Geel aantrok, maar ze hadden allen een overeenkomst: er bleek een weinig creatief scoutingsapparaat achter schuil te gaan.

De laatste jaren vond ik Guidetti en Jørgensen eigenlijk de enige verrassende aankopen/huurconstructies die wel goed uitpakten. En natuurlijk was Graziano Pellè een zeldzaam goede transfer, even buiten beschouwing gelaten dat het aantrekken van hem puur toeval en mazzel betrof. Dus, we weten allemaal dat een een nieuwe spits van dat kaliber, niet zomaar gescout wordt. Zeker niet de nieuwe topscorer van Feyenoord. En laat ik helder zijn, ook voor Ajax en PSV is dit een lastige opgave. Hoewel zij vaker aan komen zetten met exotische namen die ook nog eens slagen, er zit niet vaak een scorende spits bij. Daar komt nog eens bij dat de spelers die zij halen ver buiten het budget liggen wat Martin van Geel te besteden heeft.

Dus, we weten allemaal dat een vervanger van Jørgensen niet zomaar gescout wordt uit een buitenlandse (jeugd)competitie. Als je dat wel van Van Geel verwacht, vraag ik me af waarom je Feyenoordsupporter bent, zulke dingen gebeuren zelden tot nooit bij onze club. Natuurlijk zou ik ook liever zien dat er veel creatiever wordt omgegaan met het aankoopbeleid, wellicht interessante huurconstructies met Europese topclubs, maar dit is een utopie en dit probleem is ook nog niet getackeld als Jørgensen vertrekt.

Dit alles genoemd hebbende, noem mij een beter alternatief dan Fran Sol? Je kunt hier dagen over nadenken: lukt je niet. Sol is voor een paar miljoen op te pikken bij Willem II, als we RTV Rijnmond moeten geloven is dit dus al in kannen en kruiken. Daarnaast hebben wij een spits nodig waarvan je weet dat hij er in Nederland het liefst minimaal twintig in schiet (een beetje afgaande op het gemiddelde wat onze spitsen de laatste jaren in het netje legden). Sol kwam in 2016 naar Nederland en scoorde in het eerste seizoen tien goals in dertig wedstrijden. Geen slechte cijfers voor een spits van de een modale club die dat seizoen niet bovengemiddeld presteerde. Vorig jaar maakte hij er zestien in ruim dertig wedstrijden. Kwam slechts vijf goals tekort om mede-topscorer van het seizoen te worden.

Dan vergeet ik nog te noemen dat hij naast de uitstekende statistieken van afgelopen seizoen ook nog te maken kreeg met kanker. Bij Fran werd twee maanden na de competitiestart deze ziekte geconstateerd, werd geopereerd en ging na deze behandeling vrolijk door met wat hij al deed: goed spelen en scoren. Dan ben je een hele harde en sterke kerel.

Fran is daarnaast een excentriek mannetje met een goede kop, straalt in alles een enorme passie uit dat soms wat wegheeft van het enthousiasme dat Guidetti ook had bij ons. In zijn manier van spelen past hij bij Feyenoord. Daarnaast ga je mij niet wijsmaken dat als je er bij Willem II meer dan vijftien in schiet, je dit bij Feyenoord niet lukt. Nu weet ik precies wat jullie nu denken: ‘en Michiel Kramer dan?’. Klopt. Maar van Michiel was voordat hij kwam al duidelijk wat voor type spits hij was, Sol heeft veel meer diepte en beweegt zich heel anders over het veld dan Kramer deed. Is een veel completere spits die, in tegenstelling tot Michiel, wel techniek heeft.

Mijn punt is, volgens mij moeten we onze verwachtingen wat temperen. Sommigen zien het liefst de nieuwe Julio Ricardo Cruz bij ons tekenen. Gaat niet gebeuren! Ook een leuke exotische spits die niemand kent en die kennelijk alle grote clubs hebben gemist, gaat niet gebeuren. Nogmaals, het aantrekken van Jørgensen was een zeldzaam goede zet waarmee Martin veel andere clubs voor was, helaas gebeurt dit bijna nooit.

Dus, waar jullie allemaal wachten op de nieuwe Cruz, Kiprich of Guidetti, kijk ik liever dichter bij de realistische deur en vind ik als Nicolai komende winter vertrekt, Fran de nieuwe spits voor ons Feyenoord. Ideale bijkomstigheid is dat Sol echt niet gaat piepen als hij twee keer moet banken, wat betekent dat je Vente ook wat meer speeltijd kunt geven (die had Van Geel echt moeten verhuren dit seizoen, maar dat is een ander verhaal).

Reageer op dit stuk maar met een betere naam dan die van Fran Sol, die haalbaar is en er ook gelijk staat, I dare you.

Robert Schroer

@Robert_Schroer