‘Gio out’ is een kreet die op meerdere social media-kanalen voorbij komt de laatste weken. Zeker afgelopen zondag, na de nederlaag bij VVV, werd er massaal geschreeuwd om het vertrek van onze hoofdtrainer.

Ik vind dit nogal wat, en weet bovendien ook niet precies wat nou de juiste keuze is. Van Bronckhorst is allereerst een clubicoon, ‘kind van de club’, die naar mijns inziens wat meer krediet verdient dan een doorsnee passant als Fred Rutten of zelfs Ronald Koeman. Van Bronckhorst is naast jarenlang (jeugd)speler ook nog eens een aantal jaren assistent geweest, én durfde het aan om zijn hoofd boven het maaiveld uit te steken en ver voor zijn officiële aanstelling de job van Fred Rutten over te nemen. Tegen alle kritieken en scepsis in, waagde hij het destijds aan de roemloze missie te beginnen, waarin hij Feyenoord nog even door de play-offs voor Europees voetbal moest loodsen.

Aangezien Gio toen niet wegliep voor de verantwoordelijkheid die hij niet eens hoefde te nemen, vind ik dat, nu het wat minder gaat, hij niet gelijk geslachtofferd moet worden. Andere argumenten om hem (nog) niet nu eruit te werken gaan vaak over de prijzen die hij gewonnen heeft. Eerlijk is eerlijk, als je het sec bekijkt heeft hij een buitengewone prestatie geleverd door 3 prijzen in ruim 2 seizoenen te winnen. Maar, moet je op basis daarvan een trainer oneindig krediet geven? Claudio Ranieri leidde Leicester City naar een historisch kampioenschap, iets wat die club nooit meer zal meemaken, vervolgens werd hij 5 maanden later ijskoud ontslagen omdat de club weer op de plek stond waar het gedurende 87 jaar daarvoor ook bivakkeerde. Natuurlijk is dat een in sommige opzichten manke vergelijking, omdat de waanzin die momenteel in de Premier League speelt, met alle absurde bedragen die daarbij horen, niet in vergelijk staat met onze kleine competitie.

Toch vind ik dat Van Bronckhorst niet persé moet blijven omdat hij vorig jaar coach was toen Feyenoord kampioen werd. Want laten we eerlijk zijn, bekijken we de spelers ook zo? De spelers die vorig jaar boven zichzelf uitstegen, nagenoeg het hele seizoen een voldoende haalden en uiteindelijk met diezelfde schaal als die Gio vasthield op de Coolsingel stonden? Ik weet heus wel dat een trainer verantwoordelijk is voor het eindresultaat, in goede en slechte tijden.

Maar neem nou Brad Jones, die vorig jaar alle ballen uit alle mogelijke hoeken tikte, en dit seizoen enorm onzeker overkomt en letterlijk elke bal inlevert. Of Vilhena? Die vorig jaar regelmatig een voldoende haalde en dit jaar op een aantal wedstrijden na echt een baggerseizoen draait? Of zelfs onze captain, die nadat hij de band overnam van Dirk, niet meer de El Ahmadi was die we van vorig seizoen kennen? Eigenlijk is Steven Berghuis de enige die zich aan de malaise onttrekt en zijn niveau van vorig jaar haalt, en zelfs nog beter speelt als toen.

Wat ik wil zeggen is dat een titel winnen niet betekent dat je het jaar erop een vrijbrief hebt om de club weer in dezelfde positie te krijgen als waarin het al jaren zat, en waarvan wij met z’n allen hoopten dat dat nou eindelijk eens verleden tijd zou zijn. Zéker als je ziet dat Feyenoord afgelopen zomer een recordbedrag uitgaf aan nieuwe spelers, stuk voor stuk leken mij dit juiste aankopen en de goede vervangers voor vertrokken spelers. Op Diks na dan, wat nog steeds een onbegrijpelijk huurconstructie is, waren Larsson, St. Juste, Haps etc. een prima rits aankopen. Zélfs Haps, waarbij iedereen nu zegt ‘we hadden Malacia toch’? Dat laatste is nogal hypocriet, aangezien behalve de Varkenoord-watchers, niemand van die jongen had gehoord en bleek dat hij in de jeugdelftallen niet echt uitblonk. Is achteraf dus een toevallig schot in de roos.

Terug naar onze coach. Hij moet gewoon afgerekend worden op de huidige resultaten, los van kampioens emoties. Ja, het is een clubicoon, en ja hij heeft ons kampioen ‘gemaakt’. Maar feit is dat Feyenoord nu 4e staat, de top 3 voorlopig uit zicht is en de beker het enige resterende hoogtepunt van het seizoen kan worden. PSV werd afgelopen woensdag knap verslagen, maar dat had volgens mij weinig te maken met een briljante zet van Van Bronckhorst. De Kuip kolkte in de openingsfase waarin Feyenoord gelijk scoorde, en de mentaliteit knop stond een keer wél goed ingesteld bij onze spelers.

Feyenoord speelt dit jaar erg matig voetbal, het wisselbeleid is veelal discutabel, tactisch oogt het team bij balbezit- én verlies als los zand en de spirit die het team vorig jaar kenmerkte is deze jaargang ver te zoeken. Daarnaast zijn jeugd debutanten zoals Malacia en eerder Bart Nieuwkoop en Dylan Vente allen uit nood geboren, en geen voortborduursel van een goed gemaakt plan om spelers vanaf Varkenoord door te laten stromen.

Op basis van zijn verleden als Feyenoorder zou ik Gio het seizoen netjes laten afmaken, hopelijk pakken we de beker en kan de blik op komend seizoen. Na 3 jaar is het helemaal niet zo vreemd om afscheid te nemen van een coach. Gio verdient het op basis van zijn Feyenoord verleden om de De Kuip door de voordeur te verlaten, maar verdient het niet om op basis van het kampioenschap voor eeuwig krediet te krijgen.

@Robert_Schroer