In een ijzige Kuip plaatste Feyenoord zich gisteren voor de finale van de KNVB beker. Met een vrij makkelijke 3-0 overwinning op Willem II werd de plaatsing voor de finale op 22 april in de eigen Kuip afgedwongen. Daarna begon ongeveer binnen 2 minuten de strijd om de kaarten. Mensen hielden allemaal een betoog wie er in hun ogen het meeste recht heeft op een kaart voor de finale.

Feyenoord zal er ongetwijfeld wederom voor kiezen om mensen met diamond- en goldkaarten de eerste kans te geven kaarten aan te schaffen. Daarna zullen silvercardhouders met een bepaald aantal punten ook nog voor de andere seizoenkaarthouders gaan. Maar dan? Wie mogen er dan kaarten gaan kopen en wie gaan er voor wie?

Veel gehoord is de stelling: als je alle bekerwedsrtijden geweest bent zou je voorang moeten krijgen. In eerste instantie een simpele en redelijk rechtvaardige gedachte. Maar wat doe je dan met mensen zonder seizoenkaart die wel alle bekerwedstrijden zijn gegaan? Gaan die dan weer boven de seizoenkaarthouders en/of is het hebben van een seizoenkaart de beslissende factor? En word je dan niet heel erg hard gestraft als je 1 bekerpotje, om wat voor reden dan ook (ziekte, vakantie) ik noem maar wat, heb moeten laten schieten?

Daarbuiten zullen er ook wel supporters zijn die om financiële redenen wat bekerwedstrijden hebben laten schieten. Niet iedereen kan het zich veroorloven om naast de toch prijzige Champions League passe-partouts (minimaal €120) ook nog alle bekerwedstrijden te gaan kijken. En als je dan een keuze hebt moeten maken, is het wel een hele wrange “straf” dat je daardoor een bekerfinale moet missen. Het mag in mijn ogen zeker bij Feyenoord nooit zo zijn dat de dikte van je portomonee mede bepaald of je in aanmerking komt voor een finalekaart

Ook heb ik regelmatig terug zien komen dat je zou kunnen werken met de lotingslijst van 2 jaar geleden. Zeg maar dat met dezelfde volgorde de eerstvolgende die uitgeloot was nu de eerste is op de lijst die in aanmerking komt voor een kaart. Ook hier zitten de nodige haken en ogen aan. Want wat doe je met de supporters die op de lijst staan en inmiddels geen SCC meer hebben? En wat doe je met de mensen die juist sinds vorig seizoen een kaart hebben en dus nog niet op die lijst staan?. Ga je dus met andere woorden je lijst “opschonen” en wat doe je met mensen die wel in aanmerking kwamen maar geen kaart hebben gekocht omdat hun ”Kuipmaten” niet waren ingeloot en ze daar loyaal naar zijn geweest?

Opnieuw random loten op dezelfde manier zal een hoop weerstand op gaan leveren. Ook al is het in 1ste instantie de meest faire manier omdat iedereen evenveel kans heeft, ga je onherroeppelijk wrijving krijgen over mensen die 2 keer mazzel vs mensen die 2 keer pech hebben gehad.

Misschien is er dan nog maar 1 oplossing: Net als vroeger bij  een verkooppunt kaarten verkopen met een rij, en wie het eerst komt die het eerst maalt. Lig jij dan vooraan in de rij, en al 5 dagen in een slaapzak te koukleumen heb jij als eerste een kaart. Al zijn er ook vast weer redenen om daar tegen te zijn. Met andere woorden denk ik niet dat wij er ooit uit gaan komen met zijn allen. Iedereen zal toch een beetje voor eigen parochie preken

Ik wens daarom Feyenoord service en tickets alle wijsdom en succes toe. En dan vooral de mensen van @VraagFeyenoord Die gaan namelijk ongeveer een half miljoen vragen krijgen over dit onderwerp. Per dag dan……..