Feyenoord won gisteren van de ploeg uit Arnhem met 2-1 en staat na zeven speelronden gedeeld tweede op de ranglijst. Op het oog lijkt er dus niks aan de hand, maar ook gisteren kwam de overwinning zeer moeizaam tot stand.

Gedeeld tweede, gelijk met Ajax. Na de zeperd in het openingsduel tegen De Graafschap slechts één keer puntverlies geleden, in Alkmaar. Als je het zo bekijkt is er weinig aan de hand. Echter, dat is wat ook vorig jaar werd verbloemd met de bekerwinst. Het is dat we Van Persie hebben, anders was de wedstrijd van gisteren (evenals die van vorige week tegen Utrecht) in een gelijkspel geëindigd.

De eerste helft

Gio koos voor een iets andere basisopstelling dan tegen FC Utrecht. Vermeer mocht evenals afgelopen donderdag onder de lat beginnen, in dit geval omdat Bijlow niet fit was. Daarnaast was Vente een opvallende naam in de ploeg die mocht starten. Persoonlijk had ik liever gezien dat Vente eerder daar mocht beginnen, met Van Persie achter hem. Dat Robin op ’10’ beter uit de verf komt, daarin zijn veel mensen het met me eens. Jørgensen is zo goed als fit en zo zagen we dus ook hoe Gio vanaf volgende week gaat spelen. De Deen in de punt van de aanval, Van Persie erachter, en Toornstra of Larsson op de linksbuiten positie.

Toornstra mocht starten, wellicht omdat Larsson niet helemaal fit was? Verder zagen we de gebruikelijke namen, zoals we nu al weken zijn gewend. Weer geen Ayoub dus…

Ik keek nadat ik de wedstrijd had gezien, wat later op de avond de samenvatting nog eens terug. Daarin zag je eigenlijk wat een ieder die de hele eerste helft zag: niks. Het was slordig, er was geen tempo, er was zo goed als geen beweging en beide ploegen stevende af op een bloedeloze 0-0.

Het voordeel van Van Persie op 10, is dat Gio naast Clasie een speler moet neerzetten die een controlerende rol aanhoudt. Vilhena mocht daar starten, maar was beduidend minder betrokken in de aanval dan de afgelopen weken. Ik vind dit een goed teken. Ik opperde eerder al dat Gio beter met de punt naar voren kan spelen op het middenveld. We gaven de afgelopen weken zoveel kansen weg en de weg omhoog inslaan kon mijns inziens het beste door er eerst voor te zorgen dat achterin alles wat stabieler stond: dat lukte. Met Vilhena in een controlerende rol staat er een beter blok voor de verdediging, Clasie kan die ruimte in zijn eentje simpelweg niet belopen.

Vrijwel uit het niks, na ruim een half uur spelen, maakte Vitesse de 0-1. Na wat slordig wegwerken kwam de bal aan de zijkant van het strafschopgebied bij Beerens, hoe er vervolgens door vier(!) verdedigers niet werd ingegrepen was vrij sneu om te zien. Met wat kapbewegingen stuurde Roy onder andere Malacia en Van der Heijden het bos in, kon voorgeven, en vanuit een schier onmogelijke hoek schoot Bero vanaf de achterlijn raak. Die had wat mazzel met die goal, maar hoe deze tot stand kwam was typerend voor het Feyenoord van de eerste helft. Velen vonden dat Vermeer schuldig was bij deze tegengoal, daar ben ik het niet mee eens. De bal kwam via de paal tegen hem aan en hij reageerde ogenschijnlijk goed op de rebound, dat die Bero ‘m vanaf de achterlijn binnenkrijgt was gewoon een hele knappe actie. Behalve een schot van Bruns en wat halve voorzetjes van Feyenoordkant gebeurde er verder niks voor beide goals. Positief dat we nu eens niet vaak in gevaar kwamen, negatief dat we zelf niks konden creëren.

De tweede helft

Sam Larsson werd in de rust ingebracht door Gio, op de plek van Toornstra. Logische zet, want Toornstra moest duidelijk nog even wennen aan de positie links voorin, waar hij anderhalf seizoen geleden regelmatig mocht spelen als de vervanger van Elia. Feyenoord begon de tweede helft een stuk opportunistischer, met name de verdedigers schoven vaker in. Typerend was dat de corner waar de 1-1 uitkwam, werd gecreëerd door Botteghin. Hij was mee naar voren gelopen, kopte vanaf de rand zestien terug op Berghuis, wiens schot tot corner werd verwerkt door de keeper van Vitesse. Daaruit volgde al vroeg in de tweede helft de 1-1. Botteghin raakte de bal niet eens helemaal lekker maar omdat het nogal druk was voor de goal bleek dit afdoende te zijn. Al met al een terechte gelijkmaker, puur omdat geen van beide ploegen tot op dat moment het verdiende op voorsprong te staan.

Met name Clasie en Vilhena gingen wat verder vooruit voetballen en Botteghin en Van der Heijden schoven om en om het middenveld in. Zo kwam er steeds vaker een man meer situatie en konden Larsson en Berghuis makkelijk gevonden worden. Ik als Larsson-fan had het idee dat het enthousiasme en fanatisme van Sam bijdroeg aan het betere spel in de tweede helft. Correct me if I’m wrong.

Een kwartier na rust mocht Jørgensen invallen voor Vente. Dat zorgt automatisch voor zoveel meer diepte in het spel van Feyenoord. Met voorheen Larsson, Berghuis en Van Persie stonden er altijd drie aanvallers die niks anders deden dan de bal in de voeten vragen. Met Nicolai kan Feyenoord veel gevarieerder spelen en ik ben dan ook heel benieuwd hoe dit Feyenoord er vanaf het begin uit ziet als hij in de basis kan starten. Hopelijk volgende week in Tilburg!

Een paar minuten later, met nog een half uur op de klok, mocht Bruns namens Vitesse gaan douchen na een terechte rode kaart. Op zo’n moment mis ik een trainer met tactisch vernuft die dat ziet, gelijk doorschakelt en aanvallend wisselt. Feyenoord was de bovenliggende partij, we hadden net 1-1 gemaakt en Jørgensen was er al bij gekomen, waarom blijf je dan tegen tien man vasthouden aan vier verdedigers? Malacia en St. Juste kwamen in het aanvallende spel weinig voor, haal één van die twee er dan uit en breng bijvoorbeeld Ayoub? Dat is in ieder geval wat ik had gedaan. Gio koos echter voor de veilige oplossing en liet de ploeg staan, vind ik echt een gemiste kans.

Onder andere Sam Larsson kreeg nog twee grote kansen. Eentje werd ontzettend knap gekeerd door Eduardo en de andere ging net voorlangs. Een Larsson in topvorm ramt één van die twee goals binnen, maar het feit dat hij weer in die posities voor de goal komt is een goed teken.

Een minuutje of tien voor het einde bracht Gio alsnog Ayoub binnen de lijnen, voor Clasie. Wederom een risicoloze en vrij nutteloze wissel. Onbegrijpelijk, het leek wel alsof de 1-1 werd gekoesterd in plaats van te jagen op de winnende goal. Uit bij AZ kon ik dit nog enigszins snappen, maar thuis tegen tien man van Vitesse? Ik vind het ronduit laf.

Gelukkig hebben wij Van Persie, die vlak voor het einde een vrije trap snoeihard de goal in ramde.

Bron: Joop Broekman

Opnieuw hij, nadat hij vorige week tegen Utrecht ook in de slotfase de drie punten binnenhaalde. Ditmaal kwam het zelfs uit een dood spelmoment, dat is dus de klasse van Van Persie gecombineerd met een flinke dosis geluk. Robin kreeg drie minuten later nog rood, na een overenthousiaste sliding. Terechte kaart. Hopelijk spaart de KNVB hem en ons en kan hij over een kleine maand tegen Ajax gewoon meedoen.

De conclusie

De laatste drie wedstrijden waren tegen AZ, Utrecht en Vitesse. Op het oog lastige wedstrijden tegen drie ploegen die dit seizoen dicht bij ons in de buurt kunnen komen. Je haalt uit die drie potjes zeven punten en dat is zeer verdienstelijk te noemen. Stel, dit Feyenoord had ook bij De Graafschap gewonnen, dan je had er meer dan florissant voor gestaan. Met Ajax en PSV die de komende weken ongetwijfeld een keer puntverlies lijden met het drukke Champions League programma, staan we er nu niet slecht voor.

Het slechte voetbal levert ons tot dusverre dus weinig averij op, dat is een pluspunt. Maar er moet toch echt wat veranderen. Want elke keer in de slotfase een wedstrijd beslissen en afhankelijk zijn van Van Persie, gaat niet iedere week lukken. Zeker nu Van Persie geschorst zal zijn bij Willem II, ben ik heel benieuwd hoe Gio het daar aan gaat pakken. Hopelijk een middenveld waarin ook Ayoub een kans krijgt. Zet Vilhena maar ’10’.

Begin dit seizoen verprutste Feyenoord een hoop kansen, maar vandaag en vorige week werden die kansen niet eens gecreëerd. Daarnaast krijg je opnieuw een goal tegen, ook al gaf je vandaag overall bijna geen kansen weg, de 0 houden is voor dit Feyenoord vaak heel moeilijk.

De cijfers

Vermeer: een 7.

Deed eigenlijk niks fout. Ik vond persoonlijk dat hij de tegengoal niet makkelijk had kunnen verhelpen en hij had in de tweede helft een prachtige en cruciale redding op een volley van Bero.

St Juste: een 6.

Was in de eerste helft eigenlijk onzichtbaar. Zowel verdedigend als aanvallend. In de tweede helft kwam hij wat vaker over de middenlijn maar heeft in de hele wedstrijd weinig fout gedaan, leed wel veel balverlies voor zijn doen.

Botteghin: een 6,5.

Scoorde, dus dat is sowieso een puntje. Verder verdedigend niet veel fout zien doen, leverde in de eerste helft sommige ballen wel ontzettend makkelijk in. Sneu voor Eric dat hij betrokken was bij de zware blessure van Matavz, kon hij evenals bij dat arme kereltje van AZ weinig aan doen.

Van der Heijden: Een 6,5.

Greep heel slecht in bij de 0-1, verder is hij de verdediger die in balbezit meer moet brengen en dat lukte hem nauwelijks in de eerste helft.

Malacia: Een 6.

Maakte naar mijn mening te weinig gebruik van de ruimte die hij kreeg nadat Bruns rood kreeg. Deed verdedigend vrijwel niks verkeerd, maar een Malacia in betere doen brengt aanvallend veel meer. Ik mis de wisselwerking tussen hem en Larsson nog, had ik na een paar weken toch meer van verwacht.

Clasie: Een 4.

Ja, opnieuw een dikke onvoldoende. En nee, ik heb niks tegen Jordy, helemaal niet zelfs. Maar zeker vandaag, met een controlerende Vilhena naast zich, verwacht ik echt meer van hem. Hij kreeg met name in de eerste helft ook vaak de ruimte om een aanvallende oplossing te bedenken, maar speelt zonder enig risico. Ik vind dat hij veel meer kan en moet brengen.

Vilhena: Een 6,5.

Was in de meer controlerende rol een beetje de Vilhena die we ook bij Oranje soms zien. Heel degelijk en won al z’n duels. Leed soms wel dom balverlies en bracht geen creativiteit.

Van Persie: Een 6.

Met zijn goede spel en fantastische goal verdient hij eigenlijk een 7, maar die rode kaart is een minpuntje. Natuurlijk doet Robin dit niet expres en zit ook geen kwade wil achter, maar met zijn ervaring… Heel dom. Hopelijk is hij erbij als we over drie wedstrijden naar Amsterdam moeten.

Berghuis: Een 6.

Was wat dreigender, met name in de tweede helft, dan we de afgelopen weken zagen. Maar toch zien we nog lang niet de Berghuis die we de afgelopen twee seizoenen te zien kregen. Viel me vandaag op dat hij verdedigend veel meer arbeid leverde dan tegen Utrecht en AZ.

Vente: Een 5,5.

Verdient geen onvoldoende, heeft in de zestig minuten die hij meedeed weinig kansen gekregen maar speelde niet onverdienstelijk. Achteraf had Gio hem vaker op kunnen stellen, maar nu Jørgensen er weer is denk ik dat we Dylan tot en met de kerst niet meer in Feyenoord 1 gaan zien, wellicht tegen ADO in de beker.

Toornstra: Een 3.

Pfoe… Dit is niet Jens zijn seizoen. Met zijn loopvermogen en inzet moet hij op de linksbuiten positie echt meer brengen. Hij weet ook dondersgoed hoe dat moet, liet hij met name in het kampioensjaar elke week zien. Ik had gehoopt dat na zijn matige wedstrijden op het middenveld hij gisteren op zou leven omdat hij op een andere plek mocht starten. Niks is minder waar.

Jørgensen en Ayoub: Geen cijfer.

Jørgensen brengt direct diepte in het spel en ik hoop enorm dat hij volgende week in Tilburg kan starten. Je ziet dat Larsson en Berghuis veel meer ruimte krijgen als hij tussen hen in staat. Ook Van Persie is achter Nicolai veel gevaarlijker en wordt meer betrokken in het spel. Ayoub heeft zich in die tien minuutjes dat hij speelde niet kunnen onderscheiden. Verdient toch echt eens een kans vanaf de eerste minuut.

@Robert_Schroer