Woensdag wacht ons de halve finale wedstrijd voor de KNVB beker, thuis tegen Willem II. De laaste kans om dit seizoen met iets tastbaars af te sluiten. Een prijs is een prijs. En de KNVB beker is in Nederland 1 van de 2 prijzen waar iedereen een seizoen lang voor speelt. Ik snap dus totaal niet waarom je dit een troostprijs zou noemen.

Zijn we door vorig jaar dan zo verwend geraakt door het landskampioenschap? Vergeten we dan niet een heel klein beetje waar we sinds zo’n 8 jaar geleden vandaan komen?

In de laatste 15 jaar won je als Feyenoord zijnde 3 nationale prijzen, 1 kampioenschap en 2 bekers. Dat is gemiddeld 1 prijs in 5 jaar. Veel te weinig voor de club die Feyenoord hoort te zijn. Daarom is elke prijs wat mij betreft gewoon een hoofdprijs. Hoe kut de rest van het seizoen ook is.

Laat ik vooropstellen dat ook ik natuurlijk niet tevreden ben over het huidige seizoen. In de competitie is het seizoen absoluut mislukt, want meer dan 20 punten achter op de koploper is Feyenoord onwaardig. Maar dat doet niks af aan de prestaties in de KNVB beker.

Wat dat betreft win ik liever een KNVB beker en word ik 5de dan dat ik met 10 punten achterstand 2de word. Elke tastbare prijs is er gewoon 1. Bovendien vind ik persoonlijk de trilogie van gouden kampioensschaal, gouden Cruijffschaal en  gouden KNVB beker toch ook wel aanlokkelijk.

Daarentegen is het natuurlijk wel belangrijk dat die beker niet je oog van de realiteit afhaalt. De lat moet structureel omhoog. En je hoort als Feyenoord  zijnde altijd tot in de laatste fase van de competitie mee te doen om het kampioenschap. Een goede evaluatie na het seizoen lijkt me dan ook zeker op zijn plaats. Er zal goed moeten worden gekeken naar de posities binnen de technische staf die absoluut niet het optimale rendement halen uit deze spelersgroep.

Maar wat mij betreft ook naar de positie van de technisch directeur die in mijn ogen behoorlijk wat steken heeft laten vallen. Zo is er geen adequate vervanger gekomen voor Karsdorp, heb je teveel van hetzelfde aan middenvelders lopen. En had je op 10 tot voor kort geen serieuze concurent voor Toornstra die dus, ondanks zijn vormcrisis, bijna alles heeft gespeeld.

Al met al is het seizoen dus gewoon mislukt. Maar dat neemt voor mij niet weg dat je die gewoon kan afsluiten met een (gouden) hoofdprijs: De KNVB beker!