Plek drie is nog steeds in ons bezit. Na een weekendje interland rust mochten we thuis aantreden tegen PEC, zonder averij te hebben opgelopen reist Feyenoord komend weekend af naar de hoofdstad. De 3-0 zege was verdiend, maar lichtelijk geflatteerd.

Ik weet niet hoe jullie het beviel maar ik vond dat weekendje zonder Eredivisie niet zo erg. De laatste weken was ons voetbal verre van indrukwekkend en een weekendje zonder ergernissen was zo slecht nog niet.

Gio gaf tijdens de persconferentie van vrijdag aan dat hij met name het accent had gelegd op het positiespel van Feyenoord. Ik was oprecht benieuwd. Dat je als trainer dat moet benoemen vind ik geen goed teken.

De afgelopen twee weken rust gaven geen doorslaggevende veranderingen in de basisploeg van vandaag. Bijlow was weer fit en mocht dus onder de lat beginnen, Malacia begon op de bank en zo mocht Verdonk weer eens starten. Verder geen aanpassingen of verrassingen.

Als Malacia en Haps niet (kunnen) spelen, zet dan thuis tegen PEC lekker Vilhena op linksback en Ayoub naast Clasie? Why not. Zulke verrassingen zullen dit seizoen helaas niet voor gaan komen. Vandaag was ook weer perfect geweest om een speler als Geertruida weer eens op te stellen. Zoveel gemiste kansen in de opstelling!

De eerste helft

Vandaag zat ik voor de verandering op PP. Op de bovenste rij ook nog eens. Dat is best wel eens leuk, nergens heb je in De Kuip een beter overzicht over het veldspel.

Feyenoord begon het eerste kwartier erg sterk. Het tempo lag vaak hoog, of dat werd geprobeerd en er werd getracht vooruit te spelen.

De laatste weken was in mijn analyses Clasie vaak de gebeten hond. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Jordy vandaag een prima eerste helft speelde. Hij bepaalde het tempo, koos er vaak voor een linie over te slaan en kon met name Larsson een aantal keren goed bereiken. Laatstgenoemde was voor mij de beste speler in de eerste drie kwartier. Als hij deze lijn blijft vasthouden gaan we heel binnenkort de Larsson zien die bij Heerenveen zoveel indruk maakte.

Feyenoord begon dus sterk, net zo sterk als PEC zwak was. Want wat die lieten zien in de eerste helft was echt schrikbarend, verre van Eredivisie-waardig. Een in eerste instantie op het oog aanvallende opstelling was met name bezig om Van Persie uit zijn spel te houden. Als Robin zich aanbood zaten er al twee, soms drie blauw-witte shirts in zijn nek. Dit had PEC goed voor elkaar, Van Persie werd geen enkele keer gevaarlijk, ook niet indirect. Al die focus op onze captain zorgde ervoor dat op de flanken veel ruimte ontstond. Berghuis en Larsson hielden het veld continu breed, een duidelijke instructie van de technische staf. Een logische ook, want zo creëer je de meeste ruimte voor van Van Persie en Jørgensen.

Dit gedeelte was dus aardig uitgedacht. Maar… Gio was vergeten dat je ook nog twee backs hebt die het liefst zo veel mogelijk opkomen. Feyenoord wist zich daar totaal geen raad mee en zo werd het goede begin van de ploeg niet omgezet in levensgrote kansen. Jørgensen raakte vanuit de tweede lijn de paal en zag een ander schot van buiten de zestien gered worden, daarnaast was er nog een verdwaalde voorzet van Larsson, maar verder werden er geen 100% kansen gecreëerd.

De veldbezetting was gewoon niet al te best, ondanks dat het tempo hoog lag. Berghuis en Larsson hielden zoals ik zei het veld zo breed mogelijk en daarachter stonden St. Juste en Verdonk een beetje zenuwachtig te pielen. Met name als die laatste twee in balbezit kwamen, wat vaak gebeurde, wist Feyenoord zich geen raad. Onze buitenspelers bewogen zonder bal te weinig, Jørgensen was nogal statisch en Van Persie werd goed afgedekt. Het enige gevaar kwam van een soms diepgaande Vilhena, waar vanuit nadat hij in de diepte werd aangespeeld verder kon worden gevoetbald.

Toch gingen we met een 2-0 voorsprong rusten. Ruim een kwartier na het begin belandde een door Berghuis genomen corner via een Zwolle-hoofd voor de voeten van Clasie. Die ruim twintig meter van de goal af stond. De bal stuiterde perfect voor zijn rechter en Jordy zwaaide de bal over een kansloze Van der Hart in de verre hoek: wereldgoal. Ga zo door Jordy!

Op slag van rust nam Berghuis opnieuw een corner, welke op het hoofd van de inlopende Jørgensen terecht kwam: 2-0. Terechte tussenstand, want PEC heeft behalve een schotje in de korte hoek niks laten zien.

De tweede helft

Op het oog een dus makkelijke middag en voor het eerst dit seizoen betrapte ik me in de rust op de gedachte ‘dit zou weleens een grote score kunnen worden’. Een 5-0’tje zou toch ook wel eens lekker zijn? Doen ze in Amsterdam en Eindhoven tegenwoordig elk weekend.

Maar, Feyenoord had in de rust duidelijk de opdracht gekregen de wedstrijd rustig uit te gaan voetballen. Foute beslissing. Een ploeg zoals die in het kampioensjaar deed dat met gemak, maar dit Feyenoord is daar nog lang niet klaar voor. Zeker niet omdat PEC de aanvallend spelende Scamacca wat meer hangend van de zijkant liet spelen. Daar wist ons middenveld zich een kwartier lang geen raad mee.

Van der Heijden en Botteghin kwamen ook als we in balbezit waren niet meer van de eigen zestien af, het veld werd veel te groot en Clasie en Vilhena werden overlopen. Spelers als Mike van Duinen konden meerdere malen vrij op goal schieten en dankzij Bijlow bleef het lang 2-0. Na een minuutje of zeventig zat PEC echt dicht tegen een aansluitingstreffer aan en Feyenoord deed weinig anders dan achteruit wandelen.

Precies op het moment dat De Kuip zich voorbereidde op de 2-1 en een zenuwslopende slotfase, schoot Larsson uit het niks op de paal en een minuut later knalde Berghuis vanuit de derde lijn de 3-0 binnen. Geheel tegen de verhoudingen in op dat moment besliste Feyenoord de wedstrijd. Op zich knap, aan de andere kant een gevalletje ‘meer geluk dan wijsheid’. Want de Rotterdammers oogden na rust verre van zeker voor het uitduel van vorige week.

Ayoub mocht (eindelijk) weer eens invallen en ook Toornstra en El Hankouri konden de laatste tien minuten meedoen. Na de 3-0 van Berghuis was PEC’s geloof verdwenen en het laatste deel van de wedstrijd had schriftelijk afgedaan kunnen worden. Al met al een op het oog makkelijke zege, maar Feyenoord viel na rust wel schrikbarend ver terug.

De conclusie

Ik kies Bijlow als speler van de wedstrijd. Het zegt genoeg als van alle spelers je keeper de meest positieve indruk achterlaat tegen een zeer zwak PEC.

Feyenoord weet zich het hele seizoen al geen raad met tegenstanders die zich terug laten zakken tot voor de middenlijn. De wisselwerking tussen backs en buitenspelers verloopt moeizaam, de middenvelders hebben weinig diepte of lopen los van elkaar en de verdediging lijkt na zeventig minuten niet meer naast Bijlow weg te willen gaan waardoor het veld onnodig groot wordt.

Over een week schrijf ik weer een analyse, over Ajax – Feyenoord. Ik houd mijn hart vast. We hebben daar al jaren niet gewonnen, de laatste keren als Feyenoord verre van goed in het seizoen zat kwamen we daar best aardig voor de dag, laten we ons daar aan vasthouden. Maar een ieder die dit seizoen redelijk volgt ziet het verschil tussen Ajax & PSV en de rest en we moeten vooral hopen dat Benfica deze week ontzettend zijn best doet tegen Ajax.

Ik ben benieuwd hoe Gio het neerzet in de ArenA. Van Persie op 10 kan uiteraard, maar tegen het bewegelijke middenveld van Ajax kan dat een risico zijn in de omschakeling. Maar moet je dan Jørgensen opofferen en Van Persie in de spits zetten? Wellicht kan één van de twee op links spelen, maar dat zou betekenen dat de in vorm rakende Larsson moet banken… Lastig! Ik ben benieuwd hoe we ons daar presenteren, maar houd rekening met het ergste. Ben ik dan een pessimist? Nee, ik ben enkel realist. Feyenoord kan een hogere plek dan de derde vergeten dit seizoen en het verschil van niveau tijdens wedstrijden is en blijft schrikbarend groot.

Als Gio ballen heeft zet hij Vilhena op linksachter, als mandekker van Tadic of Ziyech. Ayoub naast Clasie, Larsson op 10. Van Persie hangend op links die in balbezit de opkomende Vilhena kan bedienen en Jørgensen die in de punt RvP’s bliksemafleider kan zijn… Hopelijk leest Gio deze alinea. En o ja, St. Juste moet naast Van der Heijden. Dit huidige centrum wordt compleet overlopen door Ajax’ middenveld en aanval. Dan maar Nieuwkoop rechtsback, maar een snelle centrale verdediger is echt een must.

De cijfers:

Bijlow: Een 8.

Wat ik al zei, voor mij de man of the match. Was na rust tot aan de 3-0 van Berghuis een aantal keren cruciaal op inzetten van PEC. Straalde de rust uit die hij ook begin dit seizoen had, wellicht waren die drie weken rust niet zo verkeerd.

St Juste: Een 6,5

Kon aan de bal weinig betekenen, dekte met name in de tweede helft enkele keren goed door op Zwolle’s middenveld, koos daarin goed zijn momenten. Is een stabiele factor in dit Feyenoord aan het worden. Toch hapert het soms nog wat tussen hem en Berghuis, komt met name door de onvoorspelbaarheid van laatstgenoemde.

Botteghin: Een 6

Aan de bal foutloos vandaag, koos er vaak voor om op het goede moment Clasie of Van Persie in de dekking aan te spelen en deed dit eigenlijk heel goed. Echter, zonder bal was hij samen met de speler links naast hem een kwelling voor Feyenoord in balbezit. Mochten wel wat hoger spelen na rust…

Van der Heijden: Een 6.

Lees wat ik bij Botteghin zeg. Waren met zijn tweeën de reden van Feyenoords terugval na de pauze.

Verdonk: Een 5,5.

Tja, wat te zeggen. Oogt heel ijverig, doet niet gek veel verkeerd, maar voegt ook helemaal niks toe. Met name aan de bal soms heel onzeker en slordig.

Clasie: Een 7.

In de eerste helft heel erg sterk. Voetbalde vooruit, bood zich met name op eigen helft overal aan en koos steeds voor ballen in de loop in plaats van in de voet. Met name Larsson speelde goed omdat Jordy hem met een snelle pass één tegen één kon zetten.

Vilhena: Een 6.

Grijze muis vandaag. Niet goed, niet slecht, gewoon gemiddeld.

Van Persie: Een 5,5.

Geen hoog cijfer, komt ook door PEC wat hem goed kon beteugelen. Een paar keer kon Robin vanaf een metertje of twintig uit de draai uithalen maar verder was hij onzichtbaar. Was denk ik ook vooral krachten aan het sparen voor volgende week, benieuwd waar Gio hem dan posteert.

Larsson: Een 7.

Voor rust de beste speler op het veld. Dreiging, snelheid, afwisseling in zijn acties, alles zat erin. De tweede helft viel hij terug met het niveau van de rest van het elftal maar ook toen was hij soms nog gevaarlijk. Pure pech dat hij de binnenkant van de paal raakte, hij verdient echt een goal. Ik hoop dat Gio hem tegen Ajax niet slachtoffert.

Jørgensen: Een 6.

Lastig. Nicolai doet enorm z’n best en dat werd door het Legioen ook hoorbaar gewaardeerd. Echter, hij speelde gewoon niet zo heel goed. Haalde enkele keren uit het niets uit en we zagen daarin de Jørgensen van een jaar terug, maar het blijven momenten. De diepgang zonder bal is er gewoon nog niet. Hopelijk pikt hij dat snel op, want tegen Ajax ga je de ruimte krijgen om achter de verdediging te lopen.

Berghuis: Een 6,5.

Was zonder bal foutloos en zijn back kwam nauwelijks op. Is ook Steven’s verdienste. Aan de bal nog steeds niet de Mountainhouse die we kennen, maar wel steeds vaker dreigend. De Berghuisiaanse goal die hij maakte was lekker om te zien, volgende week drie daarvan.

Steven verliet geblesseerd het veld, als hij niet kan spelen in de ArenA wordt het wel heel armoedig.

Ayoub, Toornstra en El Hankouri: Geen cijfer.

Mo kwam de rechtsback van PEC (die ontzettend goed speelde) niet voorbij en werd er steeds door hem uitgelopen, best pijnlijk. Ayoub kon zich evenals Toornstra niet onderscheiden. Ayoub een keer in de basis zou echt top zijn, maar denk dat Gio dat tegen Ajax niet aandurft.

@Robert_Schroer