Janken. Schamen. Einde seizoen. Tussenjaar. Onkunde. Even wat termen die bij mij naar binnen schieten als ik aan deze wedstrijd denk. Feyenoord heeft vandaag de laatste kans om aansluiting te pakken met de bovenste twee ploegen in de competitie definitief weggegooid: 0-2.

Allereerst even een bedankje naar Joop Broekman, die vorige week toen ik een weekendje niet beschikbaar was, de analyse over wilde nemen!

Het is maar goed dat ik dit relaas relatief kort na de wedstrijd schrijf, want als ik dat later zou doen… Je kunt je gewoon niet voorstellen wat er vandaag gebeurde, grote kans dat mijn brein het inmiddels zou hebben gewist. Ik zal enigszins proberen te verklaren wat hier gebeurde vandaag, naar mijn mening dan.

De basisopstelling was niet anders dan logisch en daar kun je Gio niet op aanvallen. Kökcü mocht na zijn uitstekende invalbeurt van vorige week de positie op ’10’ opnieuw bezetten. Dat is een niet-Giovanniaanse beslissing en valt dus alleen maar te prijzen. Jørgensen en Toornstra lijken dit kalenderjaar niet meer in actie te komen, Van Persie is nog niet helemaal fit en hebben we donderdag hard nodig, dus Vente en Kökcü leken logische keuzes in de as voorin.

Verder stond het team zoals het afgelopen week ook stond en dat team heeft vorige week negen uitstekende punten behaald in drie wedstrijden. Dus, prima. Een ieder dacht dat dit wel goed zou komen.

En nee, dit is geen misplaatste arrogantie, maar als je PSV overtuigend verslaat en je met drie goals verschil relatief makkelijk van VVV en Emmen wint, waarom zou je je dan druk maken om Fortuna thuis? Natuurlijk, je hebt niet zomaar even gewonnen, maar al haalde de ploeg maar 80% van wat ze vorige week lieten zien, was dit goed gekomen vandaag.

De eerste helft

De eerste helft. Ik staarde net naar mijn scherm waar die drie woorden alvast stonden en kon me gewoon niet bedenken wat ik erover moest zeggen. Feyenoord was bedroevend. Fortuna was bedroevend. Het hele niveau was bedroevend. Wat ging er fout? Allereerst was het verschil dat Feyenoord de vorige drie wedstrijden bij vlagen goed druk zette met (delen van) het team. Linies sloten goed op elkaar aan. Voorbeeld: als Berghuis druk zette, koos de spits van dienst positie in de pass richting links van Steven en dekte Clasie of Nieuwkoop door aan de andere kant. Er stond een team. Er werd voor elkaar gelopen.

Nu was het los zand. Er werd wel degelijk druk gezet. Echter, dit deed elke speler individueel, zonder enige overtuiging en er waren geen afspraken in te ontdekken. Als Vilhena doordekte bleven zijn twee kompanen op het middenveld staan en de verdediging deed een stapje naar achter. Conclusie: Fortuna kwam overal op het veld, maar met name op het middenveld, continu met een man meer te staan. Het was soms bijna lachwekkend om te zien. De spits van Fortuna, Mark Diemers, waande zich in een open steppe, waar hij in zijn eentje alle kanten op kon rennen en niemand tegenkwam. De speler achter hem, Rodriquez, zette zo nu en dan druk op Clasie en kwam er achter dat elke keer als hij dat deed, hij de bal ook steeds aan zijn voeten kreeg.

Clasie was voor rust de belichaming van het matige voetbal van Feyenoord. Hij werd door de ploeg van trainer Kevin Hofland (oude bekende) zodra hij ook maar een stap over de middenlijn zette gelijk onder druk gezet. Omdat de verdediging van Feyenoord de gehele tijd halverwege eigen helft bleef staan, maar de voorste linie tegen de goal van Fortuna aan stond, was het veld onnoemelijk groot en kon Clasie geen moment een medespeler bereiken. Zodra hij opendraaide stond Vilhena al naast Larsson en Kökcü voor Vente. Geen schakelpunten dus en omdat de backs van ons toevallig allebei de slechtste wedstrijd in hun carrière tot nu toe speelden, zat een 1-0 er geen moment in.

Fortuna creëerde in sommige omschakel momenten halve kansen en werd gevaarlijk uit twee corners. Maar dat na vijfenveertig minuten de brilstand op de LED-schermen in de Kuip werd vertoond, was meer dan logisch en bovendien zeer terecht.

De tweede helft

Is het een ramp dat je een kansloze eerste helft speelt? Nee. Je hebt een uitstekende week achter de rug en je kunt niet elke wedstrijd goed spelen. Natuurlijk, het was erbarmelijk slecht wat Feyenoord liet zien. Maar dat was het tegen Groningen-thuis ook, maar die wedstrijd won je uiteindelijk ook. Ik denk ook dat niemand het idee had, ondanks die 0-0 in de rust, dat Fortuna zou gaan winnen. Dat kon simpelweg niet gebeuren.

Clasie raakte geblesseerd vlak voor de rust en daarom mocht Tapia meedoen. Tapia. Dat we die nog hadden, ik was het bijna vergeten. Maar ga eens even na wat voor as er dan staat. Bijlow op doel, een onervaren keeper. Daar voor Van der Heijden die in mindere wedstrijden niet blaakt van het zelfvertrouwen en Van Beek bij wie de vorm per kwartier verandert. De linie daarvoor bestaat dan uit Kökcü, Tapia en Vilhena, en in de punt van de aanval: Vente. That’s it. Dat is gewoon een hele matige en onervaren as waar klaarblijkelijk zelfs Fortuna een kans tegen heeft.

Vijf minuutjes na de pauze was het zo ver. Fortuna veroverde diep op eigen helft de bal en de weg naar het doel van Bijlow leek nog erg lang. Echter, mocht Mark Diemers een metertje of zestig vogeltje vrij oplopen, in een tempo wat Jhon van Beukering met gemak bij had kunnen houden. Hij speelde vlak voor zijn aankomst bij het strafschopgebied de andere vogeltje vrije Novakovich aan. Laatstgenoemde legde Malacia kinderlijk in de luren, Tyrell zette vol een tackle in, terwijl die beste jongen van Fortuna nooit had kunnen scoren uit die hoek. Weg was Tyrell. Gleed zo vakkie Y in. Koud kunstje voor de nog meer vrijstaande Lars Hutten om ondertussen de 0-1 in te schieten.

Gio werd toen even gek. Want hij haalde Van der Heijden eraf en bracht Van Persie. Een aanvallende wissel! Ik werd bijna emotioneel, ik heb dit oprecht niet meer meegemaakt sinds de wedstrijden tegen NEC en FC Utrecht in het kampioensjaar.

Normaliter zorg je met een extra middenvelder/aanvaller voor een overwicht op een andere linie en kun je van daaruit proberen te voetballen of meer kansen te creëren. Maar, Feyenoord niet.

Ik kreeg net van waarde redactielid Frank van Wijk een schrikbarende statistiek door. Opta meldde namelijk dat Feyenoord deze wedstrijd eenendertig voorzetten heeft gegeven. Dat wil zeggen, echt vrije voorzetten. Meer dan dertig! Hier van belandden er slechts drie bij een Feyenoordspeler. Een typerende stat voor deze wedstrijd. Feyenoord was na de 0-1 namelijk volledig de weg kwijt en er voltrokken zich bizarre dingen voor al onze ogen.

Malacia bijvoorbeeld. Die toch wel een redelijk betrouwbare back leek te worden, met een niet zo’n heel diepe ondergrens. Tyrell heeft denk ik drie ballen aan een speler met ook een Qurrent-logo erop kunnen spelen, de rest was louter voor spelers in het geel/groen. Bart Nieuwkoop, ga ik gewoon even niet verder op in, ik wil graag zonder te huilen dit verhaal af typen. Vente scheen ook op het wedstrijdformulier te staan, is ook alleen daar op te zien geweest. Vilhena besloot halverwege de tweede helft dat hij als ervaren speler maar het voortouw moest nemen, en heeft serieus vanaf veertig meter een aantal keer uitgehaald. Vrolijke vriend Tapia ging dit geintje later moeiteloos imiteren. Een volleybalwedstrijd in Topsportcentrum Rotterdam is meerdere malen onderbroken omdat er ballen vanuit de Kuip het veld op vlogen.

Het was om te janken. Geen tempo, dom balverlies, gewoon geen beweging wanneer er balbezit op de helft van Fortuna was, de kansen die er dan nog werden gecreëerd werden erbarmelijk afgerond en het was wachten op een toevallige counter van de Limburgers.

Uiteraard, kwam dat moment er ook. Nadat het middenveld van Fortuna alle ruimte kreeg om, via een halve omhaal van Sven van Beek, de bal bij invaller El Messaoudi te laten belanden, zorgde hij voor de 0-2. Kinderlijk eenvoudig wipte hij de bal over Nieuwkoop heen, kapte hem vervolgens nog eens uit, en schoof de bal vanaf achttien meter achter Bijlow.

De conclusie

Een kansloze vernedering tegen een promovendus. Het is bijna des Feyenoords geworden. Het is een terugkerend fenomeen dat Feyenoord dit soort wedstrijden gewoon niet goed kan handelen. De wedstrijd afgelopen week tegen Emmen uiteraard buiten beschouwing gelaten in deze.

En vandaag was het niet eens arrogantie wat ons de das om deed. Want met name voor rust probeerde Feyenoord echt wel een hoog tempo te hanteren en druk te zetten, helaas zaten hier ogenschijnlijk geen ideeën achter. Maar aan de inzet lag het niet eens, het was meer onkunde en onbenulligheid.

Komende week donderdag voor de beker tegen FC Utrecht, dat is voor nu de wedstrijd van het jaar. We staan nu namelijk in de competitie zeven punten voor op dat zelfde Utrecht en inmiddels al acht punten achter Ajax. Het doelsaldo verschil tussen ons en Ajax/PSV is al helemaal om je voor kapot te schamen. Met andere woorden: dat wij dit seizoen derde gaan worden, is een feit. Tussenjaar zoveel in de Eredivisie is nu echt geopend, na speelronde zestien al.

Een overwinning tegen Utrecht kan de ‘bekerdroom’, die volgens mij niemand meer heeft, nog enigszins opwekken, maar verder lijkt het nu een verloren seizoen. Feyenoord zal donderdag ongetwijfeld beter voor de dag komen, en vaak staat Feyenoord er wel in dergelijke bekerpotjes. Dat heeft de laatste jaren wel uitgewezen. Maar, voor nu, is er vooral de zure nasmaak. De blessures van St. Juste, Toornstra en Jørgensen mogen geen excuus zijn voor een oorwassing tegen Fortuna Sittard.

Het is wonden likken, opstaan en morgenochtend de walk of shame op ons werk of op school maar weer ondergaan. We zijn het vast nog niet verleerd.

De cijfers:

Bijlow: Een 6.

In de eerste helft was hij even onzeker met een paar hoge ballen. Verder kon hij weinig aan de vernedering doen. De eerste goal was gewoon slecht verdedigd, de tweede goal kon hij ook niet houden.

Nieuwkoop: Een 2.

Ik geef hem geen 1 want Bart heeft ein-de-lijk eens een wedstrijd uitgespeeld. Gebak bij de koffie! Dat is nog nooit gebeurd! Verder dramatisch. Kansloos. En nooit het niveau wat in de buurt komt van een Feyenoordback. Afscheid van nemen, en snel een beetje.

Van Beek: Een 5,5.

Was bij beide goals niet direct betrokken en aan de bal een van de weinigen vandaag die niet regelmatig balverlies leed. Maar, wat een onzekerheid bij vlagen, en hij wilde met z’n reet maar niet van de zestien af komen.

Van der Heijden: Een 4.

De eerste helft was echt heel erg slecht van zijn kant. Kan gebeuren, want de laatste weken, maanden zelfs, was hij een van de sterkhouders van dit Feyenoord. Mag ook eens een off-day hebben, kiest wel net de verkeerde datum uit.

Malacia: Een 2.

Kansloze pot. Echt. Is stijf links en blijft maar naar de binnenkant kappen waardoor hij op zijn rechterbeen uitkomt en de bal inlevert. Gaat rare trucjes doen, een beetje wandelen, hij doet niks meer van wat van een normale back wordt verwacht. Moet zich heel gauw weer naar zijn dienende rol schikken.

Clasie: Een 5,5.

Speelde maar een helft. En was niet eens goed, maar werd ook wel enorm in de steek gelaten door zijn teamgenoten.

Kökcü: Een 5.

In de eerste helft een 6, in de tweede helft een 4. Is natuurlijk nog lang niet de speler die Feyenoord bij de hand moet nemen en de eerste helft zorgde hij vaak voor een versnelling in het aanvallende spel. De tweede helft ging hij helaas mee met de misère van het hele team.

Vilhena: Een 4.

Was sterk in de duels. Dat is hij dit seizoen eigenlijk altijd. Maar was zich omdat veel sterkhouders ontbraken weer overdreven aan het bewijzen, moet hij niet doen. Tonny is een dienende speler en geen spelverdeler of veteraan.

Berghuis: Een 5.

Zorgde zo nu en dan voor dreiging, met name de eerste helft. Maar je verwacht, zeker omdat hij die band overnam van Clasie, dat hij meer doet om zich te onderscheiden en De Kuip achter Feyenoord te krijgen.

Vente: Een -3.

De enige aanwezigheid die ik heb waargenomen was op het wedstrijdformulier. Ik ga aan hem verder geen woorden vuil maken.

Larsson: Een 5

Vond hem in de eerste helft de minst slechte Feyenoorder. Omdat hij de enige was die nauwelijks balverlies leed en voor gevaar zorgde. Maar de tweede helft werden zijn acties te voorspelbaar en hij kreeg toch zeker drie grote schietkansen, moet er dan gewoon eentje maken! Verdedigend liet hij ook zo nu en dan steekjes vallen, dat ging de laatste weken net zo lekker. Zonde!

Tapia en Van Persie: geen cijfer

Tapia liet zien waarom hij dit hele kalenderjaar niet of nauwelijks in actie is geweest voor Feyenoord. Het is voor alle partijen het beste als hij in de winter wordt verkocht. Van Persie had er wel één moeten maken, want miste toch echt twee grote kansen. Verder hoop ik vooral dat hij tegen Utrecht kan starten, is simpelweg onmisbaar.

@Robert_Schroer