We pakten drie punten tegen FC Utrecht. Een meer onverdiende zege hebben we dit seizoen nog niet geboekt. Het lek is nog lang niet boven, dat is duidelijk.

Een ieder zag het aankomen, maar toch, je hoopt op een leuke verrassing voorafgaande aan de wedstrijd. Helaas, Gio koos wederom voor dezelfde elf als in Alkmaar vorige week. Met name de as achterin en op het middenveld scoorden op alle vlakken een onvoldoende tegen AZ, toch durfde onze coach geen enkele wijziging aan te brengen. Ik vind het laf. Maar daarover meer.

De 1e helft

Feyenoord begon de wedstrijd zoals het eigenlijk de laatste weken elke keer een potje start; timide en onzeker. Veel balletjes breed en terug, weinig lopende mensen zonder bal en vooral kijken wat de tegenstander van plan is. Vorige week werd Van Bronckhorst in de eerste helft tactisch overbluft door Van den Brom, wat dat betreft snapte ik de voorzichtigheid enigszins. Gio wist natuurlijk niet wat Advocaat uit de hoge hoed ging toveren.

Maar toch, al snel bleek dat Utrecht een 4-3-3 formatie hanteerde zonder bijzondere tactische snufjes. Speel dan gewoon je eigen spel! Zeker thuis. Na een minuutje of 20 kwam dit besef ook voorzichtig bij de heren in het rood-wit. Van Persie ging steeds dieper spelen en ook Toornstra en Vilhena zochten zonder bal steeds vaker het strafschopgebied op. Dit resulteerde ook in grote kansen voor met name onze aanvoerder. Evenals tegen AZ was de linkerkant van Feyenoord het sterkst. Malacia en Larsson vond ik de beste spelers van de eerste helft. Van Persie eigenlijk ook. Echter, Robin miste twee opgelegde kansen. Aangezien we Vente of Jørgensen daar ook op af zouden rekenen, is dat toch een puntje van kritiek. Ook St. Juste speelde erg sterk, ondanks zijn Teletubbie-kapsel, enige wat ontbrak was een goede voorzet.

Van Persie gaf net in het interview direct na de wedstrijd zelf ook toe dat hij die kansen had moeten maken, dat had de middag een stuk gemakkelijker gemaakt. Verder geen kwaad woord over Robin, want als er gevaar ontstond voor rust, was hij de aanstichter. Hij speelde alles vooruit en kwam overal op de helft van Utrecht aan de bal. Ik vond het (positief) verbazend hoe hij zich overal en nergens aanbood en het spel naar zich toe probeerde te trekken, deed hij echt uitstekend.

Dit bovenstaande neemt niet weg dat los van de gecreëerde kansjes, het voetbal heel erg pover was. Ik heb in de vorige analyses geschreven dat ik de verdediging de achilleshiel van dit Feyenoord vind. Dit moet ik toch even nuanceren. Want als Feyenoord aan de bal is, is het middenveld de reden dat er zo bar weinig wordt gecreëerd. Dit begint al in de opbouw, zodra Bijlow de bal bij één van de verdedigers inlevert begint het zenuwachtige geschuifel. Vooral Botteghin blinkt hierin uit. Echter, dit is niet volledig aan Eric te wijten, want een paar meter voor hem gebeurt er niks wat ook maar enigszins op aanbieden lijkt. Clasie lijkt de laatste weken zeer bang en als hij wordt ingespeeld resulteert dit bijna altijd in een kaats terug, heb je niks aan.

De as van dit Feyenoord is zonder en met bal heel zwak en zolang Gio dit op deze manier laat staan gaan we het de komende weken nog vaak genoeg moeilijk krijgen.

De oplossing is voor mij simpel; Ayoub naast Clasie zetten en met de punt naar voren spelen in balbezit. ‘Voetbal begint van achteruit’ is een vaak voorkomende uitspraak maar is bij dit Feyenoord niet van toepassing. Als je middenveld niet loopt, kun je nooit van achteruit voetballen.

Terwijl ik dit typ lees ik de eerste reactie van Gio; hij vond dat Feyenoord de 1e helft uitstekend speelde. Onbegrijpelijk. Echt onbegrijpelijk. De eerste twintig minuten waren ouderwets apathisch en door wat gezond opportunisme kwam Feyenoord in de wedstrijd. Goed voetbal heb ik niet gezien.

2e helft

Voor de vaste lezers; jullie denken nu vast ‘hey, Robert heeft geen loftrompet over Larsson opgestoken?’. Klopt. Eerste helft speelde Sam uitstekend, maar in de tweede helft kwam de onzekere Larsson weer te voorschijn. Dit was tekenend voor het hele elftal.

Het verbaast mij hoe onthutsend zwak Feyenoord keer op keer uit de kleedkamer komt na de rust. Dit is echt typerend. Kijk de laatste wedstrijden er maar op na, het eerste kwartier van de tweede helft is keer op keer de zwakste periode geweest. Hoe dit komt? Ik weet het niet. Duidelijk is wel dat Gio maar niet in durft te grijpen. Dit Feyenoord schreeuwde om een aanpassing in de rust. Ayoub was naar mijn idee een ideale invaller geweest. Meer stabiliteit en creativiteit op het middenveld is wat er ontbrak. Clasie blijft maar heilig verklaard worden en dat vind ik bizar. Natuurlijk is Jordy een leuke speler en kan hij als hij in vorm is een belangrijke kracht zijn, feit is dat hij al een tijdje niet lekker draait en toch blijft hij eerste keuze voor de technische staf. Komt nog eens bij dat hij gehuurd is en dat Ayoub een contractspeler is. Jordy hoeft niet gelijk geslachtofferd te worden, maar een keer wisselen in de rust? Why not? Dat overkwam Larsson ook onlangs.

De volkomen willekeur in het spelersbeleid gaat ons parten spelen. Gio wisselde voor zijn doen relatief vroeg in de tweede helft. Jørgensen kwam voor Toornstra, dat laatstgenoemde eruit ging kon ik wel snappen, Jens speelde één van zijn zwakste wedstrijden dit seizoen. Maar een andere spits is juist wat Feyenoord niet nodig had. In de eerste helft kwam Van Persie een paar keer heel gevaarlijk voor de Utrecht-goal, die kansen waren er wel.

Het probleem was een kwartier na rust dat we volledig afgetroefd werden door FC Utrecht. Op alle fronten. Advocaat koos na de thee voor een één-tegen-één aanpak op het middenveld en daar had Gio geen antwoord op. Letterlijk alle duels werden tot en met de 65e minuut verloren. Clasie heb ik niet eens aan de bal gezien in die periode, op vijf laffe tikjes terug na.

Ik kan er met m’n hoofd niet bij dat Gio dan voor een wissel in de voorste linie kiest, terwijl het probleem aan de overkant lag. Dat Feyenoord na de 65e minuut iets meer in de wedstrijd kwam had niks te maken met ons team, maar met het feit dat Utrecht uit zijn spel raakte. Je zag dat Advocaat hier zichtbaar boos over was, zijn team verdiende op dat moment een goal te maken.

Jørgensen kwam dus, en dat resulteerde direct in trechtervoetbal. Dat was niet de fout van Nicolai, want hij zocht opvallend vaak de buitenkant op. Maar Larsson, Vilhena en Berghuis liepen allemaal dezelfde richting op en alle beweging uit het team verdween langzaam en veranderde in momenten-voetbal waarbij Feyenoord weer volkomen afhankelijk werd van Berghuis en Van Persie. Alles moest via die twee verlopen en dan moet je simpelweg hopen dat die bal een keer goed valt. Zonder weinig te creëren scoorden we uit het niets de 1-0. De wedstrijd leek op een gelijkspel af te stevenen.

Frappante is dat Berghuis met een slim hakje op St. Juste aan de basis stond van deze goal, en dat na een lichtelijk van richting veranderde voorzet Van Persie technisch knap de 1-0 binnen kopte. Toch weer die twee.

Zo blijft Berghuis belangrijk voor deze ploeg. Bij vlagen is dat niet te bevatten, want hij gedroeg zich vandaag weer als een gefrustreerde puber, met als enorm dieptepunt het theaterstukje dat hij opvoerde toen Willem Janssen hem een vriendschappelijk klopje op z’n achterhoofd gaf. Ik hoop dat Berghuis dat nooit meer doet, dat hoort niet op het voetbalveld en al zeker niet in een Feyenoordshirt. Wat mij betreft zet Gio hem vanwege dit gedrag een keer op de bank, maar dat is uiteraard een utopie. Dit is niet de eerste keer dat Steven zich misdraagt, uit bij de Graafschap vertoonde hij ook al zulke trekjes. Natuurlijk is hij belangrijk voor onze ploeg, maar Steven begint qua gedrag een beetje op Boëtius te lijken.

De conclusie

Het lek is nog verre van boven. Het pijnlijke is nu dat iedereen rondom het veld en thuis donders goed ziet waar het aan mankeert, helaas wordt maar niks veranderd. Ik heb een hekel aan gedrag wat o.a.Boëtius en Amrabat vertoonden, maar als Ayoub dat nu zou gaan doen, zou ik dat voor honderd procent begrijpen. Wat hij allemaal moet doen om alleen maar een invalbeurt te krijgen, laat staan een basisplaats, is ongehoord. Op deze manier help je gemotiveerde bankzitters, want dat is hij als ik Feyenoord TV van deze week moet geloven, volledig naar de maan. Er zijn afgelopen jaren en ook dit seizoen meerdere spelers gedemotiveerd geraakt, en vaak heeft dat ook met de instelling van zo’n speler te maken, maar nu zien we allemaal duidelijk dat onze technische staf daar veel invloed op heeft.

Deze week een dubbel programma. Donderdag de bekerontmoeting met Gemert. Grote kans dat Gio daar een basisplaats vrijhoudt voor Sinisterra, Tapia en Ayoub. Snap ik op zich wel, is ook een wedstrijd waarin spelers als Nieuwkoop en Vente weer eens kunnen spelen. De zondag daarop, tegen Vitesse, zullen we pas echt zien wat Gio voor lering heeft getrokken uit dit bij vlagen hemeltergende voetbal van vandaag en afgelopen weken.

Helaas is de kans groot dat we over een week met dezelfde elf als vandaag starten, en moeten we maar hopen dat Robin weer een bevlieging heeft. Ik typ dit verhaal nog voordat PSV – Ajax is gestart, als dat een gelijkspel wordt dan sta je er ranglijst-technisch niet eens zo gek voor. Echter, er moet een hoop gebeuren willen we nog wat van dit seizoen kunnen maken. Ik hoorde Toornstra en Berghuis deze week roepen dat Feyenoord echt voor de titel kan gaan. Hopelijk stralen de heren dat vanaf komende week eens uit, met Van Bronckhorst voorop.

De cijfers:

Bijlow: een 5.

Kreeg geen tegengoal te verwerken, maar dit was meer geluk dan wijsheid. Daarnaast was hij met hoge ballen vandaag een bron van onrust. Hoop echt dat hij gauw weer zijn zekere uitstraling terugvindt.

St. Juste: een 7.

Was met name in de eerste helft heel erg sterk. Zag in diezelfde helft ook veel voorzetten afkomstig van zijn voet vak PP in vliegen. Maar toch, hij gaf de assist en creëerde zelf een goede mogelijk in de tweede helft. Als hij zijn haar niet paars had geverfd had ik ‘m een 8 gegeven.

Botteghin: een 6.

Was verdedigend sterk vandaag. Won alle 1 tegen 1 duels. Aan de bal onzeker, maar wat ik eerder al schreef; dit ligt mede aan de opstelling en de manier van opbouwen die Gio voor ogen heeft.

Van der Heijden: een 6,5.

Is soms heerlijk opportunistisch zodra hij de bal krijgt en creëert zodoende een man extra op het middenveld. Mag hij vaker doen. Lijkt voorzichtig zijn oude vorm terug te vinden.

Malacia: een 7.

Was evenals vorige week één van de sterksten vandaag. En dat voor zo’n jong kereltje, heel knap. Verdedigend weer heel sterk, aan de bal had hij het iets moeilijker. Desondanks niet op fouten kunnen betrappen.

Toornstra: een 5,5.

Werd relatief vroeg gewisseld. Was niet eens heel slecht vandaag maar heeft zich niet positief kunnen onderscheiden. De grijze muis zijn past een beetje bij zijn spel en hij moet het vooral hebben van zijn loopvermogen. Maar omdat het hele middenveld geen enkel doel heeft, loopt ook Jens er vaak verloren bij. Had gehoopt dat toen hij eruit ging, Ayoub zou invallen.

Clasie: een 3.

Iemand die mij een goede actie van Jordy kan laten zien in de wedstrijd van vandaag?

Vilhena: een 4.

Was vorige week de beste, nu één van de minsten. Leverde ontzettend veel ballen in en won ondanks zijn ijverigheid bijna geen duels.

Larsson: een 6.

In de eerste helft een 8, in de tweede een 4. Gemiddeld dus een klein zesje. Als het elftal even goed draait, doet hij dat ook. Helaas geldt het omgekeerde ook. Iets waar veel spelers dit seizoen last van hebben.

Van Persie: een 7.

Als hij de kansen in de eerste helft had gemaakt had hij wellicht een 9 gekregen. Want behalve dat speelde Robin echt uitstekend en leek zich als enige uit de algehele malaise te onttrekken. Baalde zelf het meest van zijn gemiste kansen. Is naar mijn mening een uitstekende aanvoerder voor dit Feyenoord.

Berghuis: een 3.

Had de knappe vooractie waar de 1-0 uit kwam, daarom geen 1. Want Steven gedraagt zich als een verwend jongetje maar heeft dit hele seizoen nog geen één wedstrijd goed gespeeld. Is wel vaak betrokken bij goals, maar dat achterlijke theater waarmee hij tegenstanders kaarten aan wilt smeren; dan heb je geen recht op een voldoende. Nooit.

Jørgensen en Tapia: geen cijfer.

Dit Feyenoord kan Nicolai goed gebruiken, heel goed zelfs. Ook Van Persie gaf dat na de wedstrijd aan. Is een kapstok die we nodig hebben. Viel in toen Feyenoord richting de fase ging waarin het een goal wilde forceren. Deed dit aardig en maakte veel vuile meters.

Tapia viel in (onbegrijpelijke wissel), maar had in die paar minuutjes geen tijd om iets te laten zien.

@Robert_Schroer