In de stadionsoap draait het allemaal om de centrale vraag: “Hoe kan het spelersbudget structureel omhoog worden gebracht waardoor Feyenoord weer structureel mee gaat doen om de titel?”. Iets wat ook dit jaar helaas niet is gelukt. Maar toch is dit seizoen ook op financieel gebied nog veel winst te behalen en niet alleen in de Europa League, nee ook in de competitie ligt er een slordige plus van minimaal 900.000 euro te wachten (structureel)


Wat wil het verhaal. Mocht het namelijk zo zijn dat Feyenoord dit seizoen drie plaatsen of meer boven FC Twente eindigt dan stijgt het een trede op de Eredivisieranglijst over de laatste 10 jaar. Dat werkt als volgt: Per seizoen krijgt de kampioen 18 punten, de nummer twee 17 enz. tot en met de laatste club die één punt krijgt. De stand na 34 wedstrijden wordt hierbij gehanteerd, eventuele play offs of nacompetities tellen niet mee. Verder telt het meest recente seizoen tien keer mee, een seizoen geleden negen keer, en zo verder, tot het seizoen tien jaar geleden dat nog één keer meetelt. Op basis van deze punten wordt dan over de laatste 10 seizoenen een ranglijst opgesteld.

Ranglijst seizoenen 2013/14 en 2014/15: De linkerkolom geeft de ranglijst tot en met het afgelopen seizoen, op basis daarvan zijn de televisiegelden voor het lopende seizoen uitgekeerd. Voor dit seizoen is de tussenstand de kolom rechts. Daar komen dus nog de plaatscijfers van dit seizoen bij, met een wegingsfactor van 10. De kampioen krijgt er dus nog 180 punten bij, de nummer twee 170 punten enzovoorts.

Aan deze tabel is dus ook te zien dat Feyenoord, als de huidige stand de eindstand wordt, er nog 160 punten bij krijgt en eindigt op 816 punten en FC Twente dat als nummer 6 130 punten zou scoren, op 814 punten zou komen. Een minimaal verschil maar wel een trede omhoog in dus een hoger percentage van de televisieinkomsten

IMG_8669.JPG

De TV pot van dit seizoen is gevuld met 67 miljoen euro, een plus van bijna 5,5 miljoen, en groeit de komende jaren flink door. Fox kocht de rechten voor 12 jaar en in de laatste seizoenen gaan de tv geleden richting de 100 miljoen Euro. Elk jaar worden het geld verdeeld aan de hand van aan de ranglijst gekoppelde percentages. Zo krijgt de nummer één 12,9%, de nummer twee 11,65%, tot en met de nummer laatst 2,475%. In het geval van Feyenoord krijgen ze dus dit seizoen 9,05% (iets meer dan 6 miljoen euro) en kan dat, zoals hierboven beschreven,10,35% worden (een dikke 6,9 miljoen) Een minimaal bedrag omdat ook volgend jaar de tv gelden weer zullen stijgen. En dat is een bedrag waar geen extra kosten tegenover staan en dus volledig geïnvesteerd kan worden in de spelersgroep.

Genoeg om voor te spelen dus!