Een schaduwlijst. Iedere club heeft er een. Technisch directeuren pronken continu met deze zogenaamde lijst vol met plannen voor als er iets gaat gebeuren. Maar vaker niet dan wel wordt deze lijst in de praktijk ook omgezet naar daadwerkelijke transfers. Martin van Geel schemert ook met een schaduwlijst. Maar aankopen zijn tot op heden achterwege gebleven.


‘Een virtuele lijst met namen waarop een Technisch Directeur kan terugvallen in het geval er een belangrijke speler wordt verkocht.’ Mocht er een betekenis op internet te vinden zijn over een Schaduwlijst, dan moet dat ongeveer hierop lijken. HET speeltje van iedere club. Waarschijnlijk heeft elke supporter zo’n lijstje ook wel in zijn hoofd zitten, maar uiteraard hebben die daar verder helemaal niets aan.

Miljoenengeweld

Het transfergeweld lijkt na afloop van het WK echt losgebarsten te zijn. Hoewel de markt nog ruim een maand open is, smijten de clubs in Zuid Europa en Engeland nu al met de nodige miljoenen. Een leuk deel van die miljoenen is inmiddels ook in de Kuip gearriveerd. Maar het uitgeven van die miljoenen is er vooralsnog niet bij. Al weken sluimert de naam van Bas Dost rond. Feyenoord heeft inmiddels ook reeds toegegeven dat hij de ideale spits is om de vacature van ‘nummer 9’ in te vullen. En met de toenemende geruchten over de transfer van Lukaku naar zijn huidige werkgever, zullen deze geruchten alleen maar sterker worden.

Maar waarom heeft Feyenoord nog niet gekocht? Zeker gezien het feit dat de belangrijkste wedstrijden van het seizoen nu al voor de deur staan, is het vreemd dat er niet al een echte spits is aangetrokken. De verslaggever van Fox Sports stelde van de week dan ook een terechte vraag aan Fred Rutten. ‘Waarom heeft Feyenoord niet gewacht met het verkopen van Pelle totdat er een nieuwe spits was aangetrokken?’ De vraag stellen is makkelijker dan hem beantwoorden. Iedereen weet dat het niet zo makkelijk werkt, zeker niet als een speler zelf graag weg wil. Hoe gemotiveerd ben je nog, als je het gevoel hebt dat je aan een lijntje wordt gehouden? Hoeveel risico neem je in je duels als je blessures absoluut wilt vermijden? Daarnaast, als iedere club zo zou denken, zou er helemaal nooit meer een transfer plaatsvinden…

Niets geleerd?

Terugkomend op de schaduwlijst. Dost zou niet de enige naam zijn die op de lijst van van Geel staat. Logisch, wedden op één paard zou veel te riskant zijn. Maar waarom is er dan nog steeds helemaal niemand aangekocht? Twee jaar geleden zat Feyenoord in precies dezelfde situatie na het vertrek van Guidetti. Ook toen stonden er vroege CL wedstrijden op de agenda en ook toen kwam in spits pas veel later.

Zou Feyenoord dan helemaal niets geleerd hebben in twee jaar tijd? Want iedereen is er toch wel van overtuigd dat we met Pelle wel ‘gewoon’ hadden gewonnen van Dynamo Kiev. Of heeft Feyenoord op dit moment net zoveel vertrouwen in Mitchell te Vrede als de eigenaren van deze site? Want het enige wat we van Geel horen roepen, is dat hij zich niet onder druk laat zetten. Vooralsnog loopt te Vrede dit seizoen 1-op-1 in wedstrijden tegen Europese tegenstanders. Als hij ons hoogstpersoonlijk naar de volgende ronde van de CL schopt, weet ik eigenlijk ook wel zeker dat van Geel zijn Schaduwlijst in de open haard gaat gooien. Maar als dat niet lukt en hij onverhoopt een opgelegde kans niet weet af te maken, waardoor we eruit vliegen. Wie is er dan verantwoordelijk. De spits of de TD?