De klant in het onderpand.

Toch blijven we gaan, nog wel. Want Feyenoord is nu eenmaal onze club. En zodra dat rood-witte bloed eenmaal door je aderen stroomt is er geen weg meer terug. Zelfkastijding is het soms. De hoop die er altijd is. De frustratie na weer een mislukt seizoen. Er zijn maar weinig supporters met meer eelt op de ziel dan Feyenoorders. Medelijden willen we niet. Aardig gevonden worden ook niet. We don’t care.

Het enige dat ons aan het hart gaat is de club. De club die, zo lijkt het, steeds verder van zijn supporters af komt te staan. En supporters die het onderhand spuugzat zijn. Het doordenderen van Feyenoord City. Het project dat omringd wordt door onduidelijkheden, slecht onderbouwde ramingen en met name het gebrek aan consensus. Onze heilige Kuip dat als onderpand moet dienen voor een lening bij Goldman Sachs. De waanzin voorbij.

Supporters worden totaal genegeerd, beperkt en monddood gemaakt. De bijna Noord-Koreaanse regels die gelden voor TIFO acties. De miscommunicatie met betrekking tot de knuffelactie van afgelopen weekend. Het was allemaal goed bedoeld maar de communicatieve onkunde rondom deze actie wekte eerst behoorlijk wat irritatie. Maar wat ik als ultieme schoffering van de trouwste fans beschouwde is toch wel het totaal negeren van de fakkel actie bij het 110-jarig bestaan. Bepaald geen klantenbinding.

Hoe wil je als club je klanten aan je binden? Nou, als we dan toch in die termen gaan redeneren, door ze een goed product te bieden .

Dat begint bij een duidelijke voetbalvisie; spelers met het juiste karakter die met trots het rood-wit dragen, goede aankopen die een meerwaarde zijn, jeugd waar een plan voor is dat als doel heeft: aansluiten bij het eerste. Er is ergernis over de fantasieloze scouting die 9 van de 10 keer niet verder komt dan Fox Sports of het netwerk van onze technisch directeur. Miljoenen worden gespendeerd aan eredivisie spelers waarvan gehoopt wordt dat ze de stap naar de top aankunnen. Dat is geen scouten, dat is gokken. Het rijtje peperdure en mislukte spelers is lang. Met uitzonderingen daargelaten, maar die zijn helaas schaars.

Wat betreft gastvrijheid laat de club ook behoorlijk wat steken vallen. Er wordt gezegd: kom op tijd naar het stadion. Maar de poorten gaan pas 1,5 uur voor de wedstrijd open. Met als resultaat lange rijen voor de poorten. Irritatie, want laat in het stadion. Omzetverlies, dus ook nog eens erg dom. Supporters die willen staan worden nu al een paar seizoenen railseats toegezegd. Ik heb ze nog niet gezien. Gevolg: supporters staan nog steeds op de trappen. Vervelend voor mede-supporters die willen eten/drinken/naar de wc moeten tijdens de wedstrijd. Wederom irritatie en, wederom omzetverlies. Parkeren wordt achterlijk duur gemaakt. Weinig klantvriendelijk.

De diverse organen binnen Feyenoord bestaan inmiddels uit een ‘old boys network’ met als meest gênante voorbeeld de STICO. Iedereen wordt vooral buiten gehouden. Behalve dan Ivo Opstelten. De man die als burgemeester 800 onschuldige supporters oppakte en er mee weg kwam. Rijneveld, die er nog steeds zit terwijl zijn termijn al lang verstreken is. Hoetmer die een van de redders van Feyenoord, Blokland, uit de RvC werkte. Martin van Geel die, zodra er eindelijk geld is, niet in staat is om topspelers cq -talenten te scouten en te halen. En dat al jarenlang. Het kan allemaal bij Feyenoord.

Ik maak me gewoon ernstige zorgen. Dat Feyenoord, onder leiding van figuren die niets met de club lijken te hebben, straks geen Feyenoord meer is. Dat Feyenoord City als een molensteen om de nek van de club zal hangen. Dat Feyenoord over een paar jaar in een half gevulde sfeerloze bak beton gaat spelen omdat de meeste, en meest fanatieke fans zijn afgehaakt. De fans maken de club. Als de directie dat blijft negeren blijft er straks niets meer van over.

Met vriendelijke groet,

Julian Heel

@FeyenoordJuul