Tussen alle ellende door de afgelopen tijd (vader verloren en een mooi afscheid gegeven), kon ik mij woensdagavond gelukkig ook nog druk maken om Feyenoord. Of, druk maken, het was ‘same shit, different day’.

Dat het niet loopt is een understatement. De term ‘postbode-voetbal’ werd breed uitgemeten en is de spijker op zijn kop.

Laat ik eens mijn hersenspinsels de vrije loop gaan. Want waar zit het probleem nou? Is het Gio? Is het de onevenwichtige selectie? Zijn we ‘gewoon’ niet goed genoeg? Ik denk een combinatie van al deze dingen.

Brad Jones is een brok onzekerheid, momenteel. Hij is de verpersoonlijking van alles wat mis is bij ons. Traag, onzeker, angstig. Niks in wat hij vorig jaar uitstraalde. Is dat met Vermeer beter? Misschien wel. Bijlow de kans geven? Waarom niet? Een groot talent en kan echt een potje keepen. Lost dat alles op? Nee, maar vast blijven houden aan Jones is vragen om nóg meer irritatie en ellende.

De verdediging lijkt goed te staan, Tapia groeit in zijn rol en heeft daarnaast een uitstekende pass in de benen. Van Beek is degelijk, maar vind ik persoonlijk een mindere versie van Botteghin.
De backs (St. Juste was een openbaring als rechtsback) blijven een zorgenkindje. Nieuwkoop vind ik niks in vergelijking met vorig jaar, Haps doet het aardig, maar is nog teveel een blind renpaard. Over Nelom zwijg ik wijselijk. Malacia doet het naar behoren, maar mist echt nog finesse en je kan moeilijk meer verwachten, dan dat hij nu laat zien.

Het middenveld is misschien wel het échte probleem. El Ahmadi haalt ballen op in de verdediging en tikt hem dan breed. Vilhena is weer de ouderwetse postbode van voorheen. Amrabat kan écht lekker ballen, maar brengt ook 0 creativiteit. Niet zijn fout. Het is te statisch. Toornstra lijkt dit seizoen weer met zijn hoofd op het voetbalveld van Alphense Boys te staan. Het is geen 10, geen 7, maar wat wel?

Voorin is Boëtius de aanvallende vorm van Nelom aan het worden, brengt Larsson gevaar, maar is te wispelturig en datzelfde mag je toch ook van Berghuis zeggen. Jörgensen is de jackpot voor Feyenoord en je mag je handjes dichtknijpen als hij in de winter niet weg is.

Nu lijkt het allemaal aan de spelers te liggen, maar ligt de schuld alleen bij hen? Nee, zeker niet. De tactiek is te voorspelbaar. Ik pleit voor meer variatie en gebruik maken van ieders talent. Nu lijkt het alsof ze vastgeroest zijn in een tactisch plan, wat eigenlijk geen plan is.

Ik pleit ervoor Gustafson terug te halen. De enige speler met een steekpass en enige creativiteit. Is dit wanhopig of opportunistisch? Nee, je moet die jongen prikkelen, motiveren, uitdagen, vertrouwen geven. Bij Roda rendeert hij redelijk, maar een creatieve speler bij een degradatiekandidaat is hetzelfde als van Messi verwachten dat hij Sparta redt. Het idee is leuk, maar je hebt nog steeds 10 minkukels om je heen lopen.

Goed, maar Frank, hoe zou jij het dan doen als iedereen fit is (!)
Ik pleit ervoor om Vermeer of Bijlow op doel te zetten.
St. Juste, Botteghin, Tapia, Haps achterin. Tapia kan in balbezit inschuiven, St. Juste en Haps moeten alleen over de middenlijn komen, op het moment dat het veld compact is.

Op het middenveld zou ik El Ahmadi, Gustafson en Amrabat zetten. El Ahmadi als ballenpakker, iemand die ruimte maakt voor een inschuivende Tapia of beweeglijke (tussen de linies lopende) Gustafson, Amrabat moet de balans bewaren en de schakel zijn tussen verdediging en aanval.

Voorin zou ik Berghuis en Larsson sowieso neerzetten, maar dan wél met zodoende variatie dat zij van postitie wisselen, ze hebben beide een uitstekende trap, dus af en toe een voorzet zou niet teveel gevraagd zijn. Nu weet je dat ze naar binnen trekken, de drukte in. Je zou zelfs kunnen wisselen met de nummer 10, zodat Larsson/Berghuis ook dáár hun creativiteit kwijt kunnen.
Jörgensen lijkt me onomstreden en behoeft geen uitleg.

Is dit het wondermiddel? Nee, natuurlijk niet. Het zijn hersenspinsels van iemand die elke wedstrijd dezelfde slaapverwekkende patronen ziet. Wissel van positie, durf vooruit te voetballen en vooral: de beuk erin.

Zoals mijn wijlen vader zou zeggen: het is nu een zooitje ongeregeld en niet om aan te gluren.

Frank
(@frankvanwijk)