Op zaterdag 27 maart (1937) was het eindelijk dan zo ver en werd het Feyenoord stadion door jonkheer De Beaufort geopend met de volgende woorden ‘ In naam van Hare Majesteit de Koningin verklaar ik het stadion Feijenoord voor geopend’ gevolgd door het Wilhelmus.


Een 1,5 jaar eerder werd op een 22 juli (1935) door aanvoerder Puck van Heel de eerste paal in de grond geslagen en hoe snel het toen wel kon gaan stond een jaar en een dag later het stadion met de kosten van 1,2 miljoen opgeleverd en wel in de Rotterdamse polder. Nog eens 4 jaar terug in de tijd had oud-voorzitter L. van Zandvliet de beroemde droom en was het plan van de kuip geboren.

Dus voor de duidelijkheid.

20 april 1931 – De droom van L. van Zandvliet
22 juli 1935 – De eerste paal word de grond in geslagen
23 juli 1936 – Het stadion word opgeleverd
27 maart 1937 – Opening Stadion

Een snelle berekening laat zien dat vanaf het moment dat Van Zandvliet een droom had het maar 6 jaar duurde totdat het stadion werd geopend! Echter was het stadion niet in 1937 klaar maar in 1936. Van een Droom naar een enorm stadion binnen 5 jaar dus! We kunnen het zelfs nog mooier maken dan die 5 jaar. Pas in 1934 begon Feijenoord met het serieus zoeken naar een goed plan voor een nieuw stadion. In 1934 verscheen in het dagblad van Rotterdam het volgende, ‘De heeren van Zandvliet en van der Slik, resp. voorzitter en secretaris van Feyenoord, maken momenteel een reis door verschillende landen om in de voornaamste steden daarvan een bezoek te brengen aan groote sportterreinen, zulks in verband met de plannen van Feyenoord om aan den Kreekweg in de allernaaste toekomst een groot stadion te doen verrijzen, dat plaats zal bieden aan ongeveer 60.000 toeschouwers.’ Een serieuze zoektocht is dus begonnen in 1934 en een stadion van wereldklasse stond er 2 jaar later in 1936!

bam-feyenoord-1-74-13906298251858605505

Maandagavond hebben Feyenoord en FFC ( BAM, AM, en Siemens ) overeenstemming bereikt om te stoppen met de vernieuwbouw van de Kuip. De partijen hebben vastgesteld dat ze niet tot het gewenste resultaat konden komen. Een nieuw stadionplan kan de Maas weer in. De zoveelste…Of dit de schuld is van Gudde en zijn vriendjes laat ik nu nog even daar buiten, maar dat hij zijn functie als algemeen directeur incorrect heeft ingevuld is zeker. Eric Gudde is aangesteld door Peter Bosz met de volgende reden, ‘ Gudde wordt vooral aangesteld om de organisatie te leiden, de bouw van een nieuw stadion voor te bereiden en de eenwording van de NV Stadion Feyenoord en de voetbalclub te bespoedigen’.

Acht jaar later kunnen we vaststellen dat Feyenoord geen duidelijke voor uitgang heeft geboekt in een stadionplan. Waar ze in 1936 nog 2 jaar over deden om een stadion te bouwen duurt het nu al 8 jaar. Niet alleen 8 jaar maar ook nog eens 10 miljoen verder. In die tijd konden de heren Van Zandvlied en van der Slik zo’n 4 stadions bouwen en voor de 10 miljoen die Gudde en zijn vriendjes al hebben besteed aan dit project konden ze zelfs al 8 stadions financieren. Een vergelijking die misschien nergens op slaat, maar toch..
De soap van het nieuwe stadion zal na vandaag dan ook niet op houden. Verantwoordelijke nemen hun verantwoordelijkheden niet serieus of voeren ze niet uit zoals gewenst. De zelfde personen betreden nog steeds hun functie na de zoveelste blunder en dit zie ik dan ook niet veranderen. De komende tijd zal ik me weer gaan verbazen over beslissingen die gemaakt zijn en gemaakt gaan worden. Een ding is me wel weer bevestigd, niet de personen die in Rome waren maken de club kapot..

Bestuur, trek je conclusie!

@jorisallday
Posted on 10 maart 2015 Een reactie plaatsen