De analyse – Terug bij af

Een kleine 10 jaar geleden, in december 2008, verloren we thuis van De Graafschap met 1-3. Ongeveer 3 weken later vloog de trainer eruit; Gertjan Verbeek. Zijn boezemvriend, Henk de Jong, won vandaag opnieuw met De Graafschap van Feyenoord, met 2-0. Genoeg parallellen, Feyenoord is terug bij af.

De eerste helft

3 dagen na de deceptie in Slowakije kreeg Feyenoord de kans op revanche. Ook al zou een overwinning vandaag die nederlaag tegen Trencín niet hebben weggepoetst, een strijdbaar Feyenoord dat resultaat had geboekt zou de (Rotterdamse) burger in ieder geval wat moed hebben gegeven. Het tegendeel bleek waar.

Feyenoord begon solide. Met Vilhena, Botteghin, St. Juste en bovendien Robin van Persie terug in de basis leek er in ieder geval een meer gebalanceerd elftal te staan. Het eerste half uur, tot Serrarens namens De Graafschap de 1-0 aantekende, stond Feyenoord ook helemaal niet zo beroerd. Echte kansen werden er niet gecreëerd, maar overall leek het wat beter voorbereid dan afgelopen donderdag.

Dit was te merken in een aantal dingen. De vleugels, bemand door Berghuis en de (achteraf veel te vroeg weer in genade aangenomen) Boëtius hadden overduidelijk de opdracht gekregen het veld zo breed mogelijk te houden. Een aanmerkelijk verschil met afgelopen week. Het tempo lag in die fase ook een stuk hoger, ook al was dit niet gelijk duidelijk te zien in het aantal kansen, de intentie was er om De Graafschap stuk te willen spelen. Zo schoven Jan-Arie van der Heijden en St. Juste regelmatig het middenveld in, met als doel Clasie wat ruimte te laten krijgen. Bij vlagen lukte dit. Echter, werd er op het moment dat er balbezit was ontzettend beroerd mee omgegaan.

Wanneer Feyenoord in een meertal situatie kwam werd er helaas te vaak voor een risicoloze oplossing gekozen. Ik denk dat wel 90% van de passing breed of achteruit ging. Feyenoord hinkte overduidelijk tussen 2 gedachten. Justin Bijlow werd, in tegenstelling tot afgelopen donderdag, nauwelijks aangespeeld. Daaruit blijkt dat de technische staf De Graafschap zo ver mogelijk van de 16 wilde houden en Feyenoord zo hoog mogelijk in balbezit moest blijven. Maar een steekpass tussen 2 linies? Die was op één vinger te tellen.

In balbezit speelde Feyenoord op het middenveld met de punt naar achteren, met Clasie in een controlerende rol. Dit idee is best aardig, echter moet de bal dan wel terecht komen bij de lopende Toornstra en/of Vilhena, dit is in de hele wedstrijd geen moment gelukt.

De Graafschap scoorde de 1-0 uit het niets. Feyenoord was niet heer en meester, maar had wel de controle en ondanks het risicoloze voetbal leek de 0-1 eerder in de maak dan andersom. Bij een omschakeling waar de restverdediging erbarmelijk zwak oogde, maakte Serrarens via de rebound 1-0. Toen was het klaar. Dit bleek in de paar minuten na die goal. De kopjes omlaag, alles ging weer naar achteren. Waar Bijlow de eerste 30 minuten werd ontzien zag hij alle passes weer op zich afkomen, het vertrouwde onzekere Feyenoord was weer terug. Laten we blij zijn dat de 2-0 niet voor rust viel, want Feyenoord leek rijp voor de slacht.

De 2e helft

Omdat ik deze analyses zo goed mogelijk wil schrijven maak ik altijd wat notities op m’n iPhone. Wat dingen die me opvielen, zodat ik die, als ik het verslag naderhand schrijf, allemaal voor de geest kan halen. Die notities verdeel ik in ‘1e helft’ en ‘2e helft’. Significant verschil is dat ik in de wedstrijd om de Johan Cruijff-Schaal wat verbeteringen zag in de 2e helft. Hoe anders is dit gebleken in de wedstrijden van vandaag en donderdag; niks. Helemaal niks. Van Bronckhorst heeft op het moment dat het 1-0 werd geen idee gehad hoe hij dit direct kon proberen om te zetten.

En nee, ik ben ben niet van de impulsieve wissels om de achterban te pleasen. Maar als je 1-0 achter staat in de rust, een half uur lang controleerde maar niks creëerde, verwacht ik een tactische omzetting of op z’n minst een wissel. Hetzelfde gold tegen Trencín, waar we zelfs met een 3-0 achterstand de rust in gingen. Want los van alles, je speelt tegen De Graafschap, wat een aanstekelijk enthousiasme liet zien maar wat je voetballend gezien in alle tijden de baas moet zijn. Geen excuses mogelijk.

Wat eind 1e helft gebeurde, zette zich voort in de 2e helft: Feyenoord was de automatismen kwijt. Los van dat er niet gescoord werd, Feyenoord stond een groot deel van de 1e helft niet eens zo slecht. Dit kwam omdat er vanuit de organisatie werd gevoetbald en er vaste patronen te zien waren (bijvoorbeeld het eerder genoemde breed houden van de vleugels). Die automatismen waren na de rust compleet weg. Je zag terug wat er in vorig seizoen ook vaak gebeurde; Berghuis die de bal bij de verdediging kwam ophalen op het moment dat het even niet zo lekker liep. Pijnlijk om te zien dat dit weer meerdere keren gebeurde vandaag. De spelers die het verschil moeten maken probeerden met individuele oplevingen enig gevaar te creëren, wat geen moment lukte.

Het meest kwalijke vind ik dat het geen moment is gelukt om Robin Van Persie in zijn kracht te laten spelen. Iedereen was terecht blij dat hij in de zomer liet weten nog een jaar te blijven, volgens mij is iedereen dat nog steeds, maar is er één iemand die enorm met hem in zijn maag zit; Giovanni van Bronckhorst. Van Persie wordt in de spits gegooid met volgens mij de gedachte dat hij op 10 het loopvermogen mist. Dit is een kwestie van interpretatie. Bij Ajax speelde Ziyech lang op 10, bij PSV zag ik gisteren Pereiro op 10. Spelers die aan de bal belangrijk zijn maar zonder bal niet houden van vuil werk opknappen. Het gaat er dan om dat je om zo’n speler heen werkpaarden hebt staan die hem tot zijn recht laten komen. Vilhena en Clasie lijken mij daar prima spelers voor. Met name eerstgenoemde die qua loopvermogen El Ahmadi’s rol prima kan compenseren. Gio durft het gewoon niet aan en kiest voor een zonder enig op risico lijkende oplossing; Van Persie in de spits.

Daar heb je dus geen reet aan. Van Persie is de hele wedstrijd geen één keer (indirect) gevaarlijk geweest. Één keer in de 2e helft verstuurde hij een strak passje op Boëtius, maar dat was toen hij zich terug had laten zakken en even op 10 speelde.

Vincent Bijlow en Stevie Wonder zien zelfs dat Robin van Persie in deze fase van zijn loopbaan geen spits meer is, daarnaast moet je je beste speler, die het meeste gevaar kan veroorzaken, altijd opstellen op een plek waar hij het meest aan de bal komt. Zo moeilijk is dat toch niet, Gio?

Onkunde

De 2e helft werd verder ontsierd door een domme gele kaart van Botteghin, die na een eerder gekregen prent mocht inrukken. Domme actie Eric! Kan niet op dit niveau. Bij een 1-0 achterstand was hij meer bezig met het revanche nemen op een arrogant spitsje van De Graafschap, dan proberen als verdedigingsleider zijn ploeg naar minimaal een 1-1 te leiden. Zwakke move, valt me tegen van hem, en tekende ook het volledige gebrek aan concentratie bij Feyenoord.

De andere rode kaart (ja, we kregen er 2) daar wil ik zo min mogelijk over zeggen. Boëtius kreeg een volkomen terechte gele kaart en door cynisch applaus mocht ook hij gelijk gaan douchen. Nogmaals, ik wil aan hem zo min mogelijk woorden vuil maken; wat mij betreft ligt Jean-Paul definitief uit de gratie en speelt hij nooit meer in een Feyenoordshirt. Iedereen verdient een 2e kans, en zeker een jongen van Varkenoord. Maar na dat geintje onlangs toen hij weigerde uit te lopen na een oefenpot, is dit de druppel. De mazzel, en tot nooit meer ziens.

De 2-0 viel uiteindelijk nog na een gruwelijke inschattingsfout van Van der Heijden, maar dat veranderde niks aan het gevoel dat ik achteraf overhoud aan deze wedstrijd. Of het nou 1-, 2- of 3-0 werd, het was op de openingsfase na in alle opzichten een kansloze onderneming.

Wat nu?

WijZijnFeijenoord gooide er net een tweet uit met een poll, wat er met Gio moest gebeuren. Op het moment dat ik dit schrijf hebben 550 mensen gestemd, 67% zegt ‘ontslaan’. Ik weet dat dit niet representatief is voor het hele Legioen, maar het tekent wel dat Gio’s onaantastbare status verleden tijd is. Wat mij betreft terecht. Wat ik ook in de vorige analyse schreef, we teren teveel op die prijzen van de afgelopen tijd. Afgelopen jaar werd deels verbloemd door de beker. Maar daar hadden we enkel thuiswedstrijden voor nodig en een dosis mazzel.

Laten we wel zijn, vorig jaar was Feyenoord al erbarmelijk slecht. Zeker als je na een kampioensjaar voor 25 miljoen aan spelers inkoopt en dampkringen ver achter de nieuwe landskampioen eindigt. De trend van afgelopen seizoen, met de beker als enige positieve uitschieter, lijkt zich voort te zetten. En dit seizoen begint nog maar net… Automatismen zijn er niet. En als er ook maar iets van een systeem zichtbaar is, wordt dat gelijk weggepoetst zodra de tegenstander enigszins gevaarlijk wordt. Onzekerheid voert de toon, in de hele organisatie.

Typerend vond ik 2 dingen vandaag; aan het einde van de 1e helft maakte Boëtius op eigen helft, vlakbij de zestien, een pirouette, wat uitmondde in een ingooi voor De Graafschap. Daar kwam een levensgrote kans uit voor de Superboeren. Eind 2e helft, liet Vilhena zich doordrenkt door arrogantie kinderlijk wegzetten bij de achterlijn, waardoor het bijna 3-0 werd. Bij beide momenten zag ik niemand bij Feyenoord opstaan en die 2 gasten duidelijk maken dat dit de laatste keer was dat ze zoiets konden doen. In plaats van een reprimande zag ik volleybal-achtige taferelen met high-fives en kontje tikken. Hou toch op.

Is dit het gelijk van Dirk Kuyt en eerder Ronald Koeman? Die veel en hard commentaar hadden op het ontbrekende topsportklimaat binnen Feyenoord? Wellicht wel…

Dat Gio Feyenoord niet meer zo aan de praat krijgt als 2 jaar geleden, toen Feyenoord een rukpartij kon rechtzetten met degelijk en passievol voetbal, is een feit. Die chemie is er niet meer en ik denk ook niet dat die ooit terugkomt. Spelers als Berghuis, Clasie, Vilhena en zelfs Van Persie lijken met hun ziel onder de arm te lopen. Hoe is het mogelijk? En ja, Gio won 5 prijzen, en dat is een ongekende prestatie. Echter, ook Leo Beenhakker moest het veld ruimen na de titel in 99′, deels op eigen initiatief, maar zo zijn er meer voorbeelden te noemen. Ik roep niet om het directe ontslag van Gio, maar er moet wel iets gebeuren. Feyenoord lijkt terug bij af, waar ik naar terug refereerde in de inleiding. Uiteindelijk was Ronald Koeman degene die binnen de club duidelijk maakte wat er moest veranderen, en zette een nieuwe lijn in. 6 jaar en vele miljoenen verder, lijken we weer in zo’n fase terecht te komen. En dat doet me ontzettend veel pijn.

0 goals tegen PSV, Trencín en De Graafschap, de gecreëerde kansen in die 3 wedstrijden zijn op een hand te tellen. Het is dieptriest, er moet wat gebeuren. Het lijkt erop dat één van de onlangs vertrokken spelers alle spiegels uit De Kuip heeft gejat, want enige reflectie is ver weg, binnen alle lagen van de organisatie. Van het geklungel met Feyenoord City, tot het beleid in de jeugd en het wanpresteren met Feyenoord 1.

Donderdag, Trencín thuis, hopen op een wonder. Een wonder waar zelfs Walt Disney geen sprookje over had kunnen verzinnen, 5 goals maken nadat we in 3 wedstrijden geen 1 keer scoorden… het is onmogelijk. Ik hoop ongelijk te hebben, maar ik denk dat Feyenoord in alles terug bij af is.

De cijfers:

Bijlow: Een 5.

Oogde vrij zeker maar ging bij de 1e goal niet geheel vrijuit naar mijn mening. Kon die bal beter wegwerken. Heeft uiteraard genoeg krediet en ziet er met name aan de bal heel zeker uit.

Verdonk: Een 2.

Werd serieus in de eerste 35 seconden (kijk de beelden maar na) 2 keer geklopt door zijn directe tegenstander wat ook direct gevaar opleverde. En grossierde in balverlies. Hopelijk krijgt Malacia weer eens een kans.

Van der Heijden: Een 4.

In de eerste helft een 6. In de tweede helft een 2. Gemiddeld dus dit cijfer. Was met name heel ongelukkig bij de 2-0 van De Graafschap. En straalt momenteel weer de onzekerheid uit die hij ook had toen hij net bij ons kwam voetballen.

Botteghin: Een 2.

Veel dom balverlies. Was ook niet sterk in de duels. En wat een ongekend domme rode kaart. Zo kennen we Eric niet, gaat mee in de malaise van het team.

St. Juste: Een 5.

Ziet steeds beter wanneer hij wel en niet kan inschuiven, maar is hier soms nog ongelukkig in. Stond met name niet goed bij de omschakeling van De Graafschap waar de 1-0 uit viel. Toch is hij één tegen één moeilijk te kloppen. Zou hem graag weer centraal zien. Is helaas wel van glas, bleek vandaag opnieuw.

Vilhena: Een 5,5.

Was grijs en onzichtbaar, maar deed weinig opzichtig fout. Je ziet met name in de duels en in de kleine ruimte dat hij echt veel beter is dan Amrabat, en vraag me af of Ayoub zijn plek zomaar kan invullen. Was zonder bal de beste Feyenoorder vandaag.

Clasie: Een 5.

Heeft overduidelijk nog de tijd nodig om zich aan te passen, die verdient hij ook. Laat wel zien het voortouw te willen nemen, mag dit wat mij betreft ook verbaal meer doen. Zeker als hij die band om heeft. Was aan het einde van de wedstrijd een aantal keer belangrijk met defensief ingrijpen.

Toornstra: Een 5.


Eerste helft een 2,5, tweede helft een 7,5. Gemiddeld dus een 5. Eerste helft liep hij weer overal en nergens, tweede helft was hij met name zonder bal erg sterk en liep vaak gaten dicht voor Berghuis. Won ook zijn duels vaak. Maar moet aan de bal echt meer gaan brengen.

Boëtius: Een 1.


Weg ermee. Past niet bij onze club. Grootste mismatch ooit.

Van Persie: Een 4.


Haalt een onvoldoende maar kan daar zelf weinig aan doen, hoort gewoon niet op 9 te staan. Maar moet echt een linie terug. Hopelijk speelt hij tegen Trencín en kan hij een mooie avond inleiden.

Berghuis: Een 3.


Moet met zijn staat van dienst echt meer laten zien. Kan best een keer niet helemaal in vorm zijn, maar lijkt met zijn hoofd er niet helemaal bij te zijn. Kwam directe tegenstander ook nauwelijks voorbij. Kom op Stevie! We hebben je nodig. Weet ook zeker dat hij beter gaat draaien als RvP een linie terug schuift.

Nieuwkoop: Een 3.

Is heel ijverig en doet enorm z’n best, maar komt echt een aantal niveaus te kort. Heeft vandaag louter balverlies geleden, Prima back-up om in je ploeg te hebben, maar heb toch echt liever een nieuwe rechtsback bij Feyenoord.

Vente: Geen cijfer.


Ondankbare taak om in te vallen toen de wedstrijd al was gespeeld, legde wel een bal heel fraai terug op Boëtius.

Sinisterra: Geen cijfer.


Voor ons goed om te zien dat hij dus echt bestaat. Viel aardig in, ook in kleine ruimte leek hij zeer vaardig, is toch wat anders dan Bilal en Schaken, die altijd ruimte nodig hadden. Jammer dat hij die kans niet binnen schoof, was een geweldige opsteker geweest. Hopelijk zien we hem donderdag weer!

@Robert_Schroer