Een paar dagen na de deceptie tegen Fortuna mocht Feyenoord gelijk proberen de vieze nasmaak weg te spoelen. Aangezien de derde plaats in de competitie al een feit is, was dit dus tot nu toe de wedstrijd van het seizoen. Alleen winst op Utrecht kon het seizoen nog enigszins in leven houden: 1-0.

Robin van Persie was weer fit. En dat was top. Want de laatste wedstrijd tegen Fortuna stond er zo’n onervaren as op het veld, de ervaring van Van Persie was meer dan welkom. Daarnaast was ook Toornstra weer van de partij, wat zorgde voor wat meer loopvermogen en beweging op het middenveld. En Verdonk mocht weer meedoen, ten koste van Malacia die de afgelopen week toch wel een beetje door mand viel.

De eerste helft

FC Utrecht onder Dick Advocaat presteert meer dan prima in de competitie en staat slechts een plekje onder Feyenoord op de ranglijst. Voor Dick en zijn ploeg was dit dus een wedstrijd waarin ze niks te verliezen hadden. Feyenoord was immers favoriet, ondanks de blamage tegen Fortuna.

Utrecht startte in een soort van 4-3-1-2 formatie met Van de Streek als pion tussen het middenveld en de twee spitsen. Onze oude bekende Gustafson speelde als hangende rechter middenvelder. Utrecht is zeer degelijk bezig dit seizoen en geeft weinig doelpunten weg. In de eerste helft bleek ook wel waarom, de ploeg trok zich massaal terug achter de middenlijn. Eerlijk is eerlijk, dit sorteerde wel effect.

De passlijnen naar Larsson en met name Berghuis werden de eerste twintig minuten keurig afgeschermd en zo kwam de opbouw niet of nauwelijks tot stand. Alle spelers werden met de rug naar de goal van Utrecht aangespeeld en dat resulteerde negen van de tien keer in een kaats terug richting Van Beek of Van der Heijden. Laat ik helder zijn, Feyenoord speelde niet eens zo heel slecht. Ik zag op Twitter veel kritiek en kreten als ‘saai’ en ‘inspiratieloos’ voorbij komen. Maar, je hebt net op je kloten gehad tegen Fortuna en speelt tegen een ploeg die niks te verliezen heeft en vol vertrouwen is, en ook nog eens heel aardig kan counteren. Logisch dat Feyenoord in het begin geen gekke risico’s nam. Daarnaast probeerde de ploeg van Van Bronckhorst het tempo zo hoog mogelijk te houden.

Na een kwartier schoot Van Persie vanuit het niets een vrije trap op de lat, via de muur van FC Utrecht. Dit was dan ook het eerste wapenfeit van de wedstrijd. Daarvoor was het vooral het beeld van het breiende Feyenoord en het teruglopende Utrecht. Van Persie, Larsson en Berghuis waren vooralsnog onbereikbaar dus was het wachten op een kans uit een dood spelmoment.

Utrecht ging proberen wat hoger te voetballen, met name verdediger Janssen schoof wat vaker in, maar werd prima opgevangen door Jens Toornstra. Die zonder bal echt veel werk leverde, zoals altijd. Feyenoord zette sowieso goed druk. De Utrecht-verdediging werd niet massaal afgejaagd maar de momenten werden slim gekozen. Van Persie was duidelijk de leider in dit verhaal.

Vijf minuten nadat Van Persie de lat raakte, schoot Larsson ook bijna raak. Eveneens uit een vrije trap. Knappe redding van Utrecht-keeper Jensen. De corner die daarop volgde leverde alsnog bijna de 1-0 op: opnieuw Larsson, helaas kopte hij recht op Jensen.

Een klein half uur na de aftrap was het dan eindelijk raak. Berghuis speelde Van Persie in en die draaide waanzinnig snel en knap open, uiteraard precies de goede kant op. Hij kreeg de bal bij Larsson, die de in de diepte rennende Vilhena knap door de lucht bereikte. De eerste kopbal van Tonny werd gestopt, maar de rebound was alsnog raak: 1-0.

Na de openingstreffer werd Feyenoord iets opportunistischer, waardoor het veld wat langer werd en FC Utrecht bij vlagen aardig om kon schakelen. Met name Emanuelson kreeg wat meer ruimte omdat Nieuwkoop vaak naast Berghuis te vinden was. Gelukkig konden de Domstedelingen niet gevaarlijk worden tot de rust. Een verdiende 1-0 voorsprong dus. Al met al had Feyenoord wel een goal meer mogen maken. Van Persie mocht nog een keer vrij uithalen vanaf de rand van de zestien en verder waren er nog wat momenten waar de eindpass vaak niet goed was.

Overall vond ik Feyenoord te voorzichtig in de eerste helft. Dat het in het begin wat rustiger aan deed, logisch. Maar er lagen vaak kansen om diagonaal te openen, met name na de 1-0. Daarnaast werd er bij een omschakelmoment vaak voor het veilige tikkie breed gekozen, i.p.v. een risicovolle dieptepass. Jammer!

De tweede helft

Steven Berghuis mocht in de kleedkamer achterblijven. Of hij geblesseerd was, gespaard werd of vanwege zijn spel? Geen idee. Luis Sinisterra mocht vanaf de rust meedoen en dat vond ik leuk. Ik was benieuwd wat hij kon brengen nu hij eens langere tijd mocht spelen.

Clasie raakte al vrij snel geblesseerd. Alweer. En Tapia mocht zijn plek innemen, evenals afgelopen zondag. Opvallend, want viel belabberd in afgelopen wedstrijd. Misschien dat dit de laatste mogelijkheid was om Renato nog even in de showroom te zetten, want ik kan me niet voorstellen dat Feyenoord met hem nog langer doorgaat na de winterstop.

Na een minuutje of vijftien in de tweede helft ging Advocaat al aanvallend wisselen. Op zich wel logisch, met zijn formatie kun je alle kanten op door een simpele wissel te plaatsen. Bahebeck viel in voor de in mijn ogen prima spelende Van de Streek. Dat merkten we. Want Bahebeck schoot in korte tijd twee keer tegen Vermeer op. Weliswaar vanuit een onmogelijke hoek en redelijk ongevaarlijk, maar Utrecht bewoog zich steeds meer richting een alles of niets achtig scenario.

Wat ook opviel, halverwege de tweede helft leek een groot deel van de Feyenoorders fysiek op. Kun je je toch nauwelijks voorstellen? Na een potje tegen Fortuna. Maar een kwartier lang werd er bij vlagen letterlijk op wandeltempo gevoetbald en werd er alleen zonder bal bewogen zodra de bal enigszins in de buurt was. De rest was statisch. Gelukkig deed FC Utrecht hier aan mee, want het lukte de gasten niet om kansen te creëren.

Ondertussen kreeg Feyenoord kans op kans. Als het na een minuutje of zeventig 4-0 had gestaan, was dit niet onterecht geweest. Dit is niet overdreven, met name Robin van Persie had gewoon minimaal twee goals moeten maken. Maar ook Vilhena, Larsson en Sinisterra (paal) hadden moeten scoren.

Feyenoord is Feyenoord en daarom was er uiteraard nog een billenknijpfase. Utrecht creëerde nauwelijks mogelijkheden gedurende de wedstrijd, en wisselde extreem aanvallend, maar was over het algemeen vrij tam. Tot de blessuretijd. Feyenoord had verzuimd te scoren en opeens kreeg Utrecht de geest. Elke bal werd door Feyenoord ingeleverd bij het centrale duo achterin de ploeg in het geel en werd vervolgens via Tannane weer voor de goal van Vermeer geslingerd. Hier ontstonden nog enkele gevaarlijke corners uit. Mag je uiteindelijk dus nog blij zijn dat je nipt met 1-0 wint, en dat riep Feyenoord volledig over zichzelf af.

De conclusie

Ik moet eerlijk zeggen dat ik van FC Utrecht echt wat meer had verwacht en deze wedstrijd met grote vreze tegemoet zag. Maar, Feyenoord controleerde, domineerde bij vlagen, en won dik verdiend. Dat het eerder de wedstrijd had moeten beslissen kunnen we blijven roepen, maar we zijn door in de beker en dat is het belangrijkste.

Zondag mogen we naar ADO. Een wedstrijd in de competitie. Een competitie die nergens meer over lijkt te gaan. Wat mij betreft loten we zaterdag in de beker Ajax-thuis, hebben we dat maar gehad, en lijkt me een toffe pot.

Top dat Van Persie vandaag bijna de hele wedstrijd mee kon spelen, zag er fitter uit dan een groot deel van zijn teamgenoten. Larsson lijkt de geest definitief gevonden te hebben, en het centrum achterin oogt steeds vertrouwder. Toch wat positieve puntjes dus!

De cijfers:

Vermeer: Een 7.

Foutloze pot. Voordeel t.o.v. Bijlow is zijn snelle manier van spel hervatten. Krijgt de bal vliegensvlug bij de backs en soms zelfs direct bij middenvelders, mag hij tijdens de trainingen op gaan oefenen met Justin.

Nieuwkoop: Een 7,5.

Bartje speelde gewoon een prima pot. Het enige gevaarlijke moment van Utrecht voor rust hielp hij om zeep door een risicovolle maar uitstekende tackle. Lekker bezig!

Sven van Beek: Een 7.

Ook foutloos. En wordt in balbezit steeds beter. Schuift vaker in en zorgt ervoor dat de middenvelders daardoor meer ruimte krijgen.

Van der Heijden: Een 7.

Evenals Sven een prima pot. Lijken steeds beter op elkaar ingespeeld. Daarnaast vertoonde hij weer de ouderwetse Jan-Scharie acties met kapbewegingen en pirouettes. Riskant, maar wel leuk.

Verdonk: Een 7.

Ik hield mijn hart vast toen ik zag dat hij in de basis stond. Maar speelde prima. De man in vorm bij Utrecht, Kerk, werd volledig uit de wedstrijd gespeeld. Oogde ook goed in samenwerking met Larsson.

Clasie: Een 5,5.

Tja, weer geblesseerd. Word je moedeloos van. Speelde kleurloos. Opnieuw maar een helftje om over te oordelen.

Vilhena: Een 7.

Tony was met name voor rust goed. Na rust werd hij weer postbode voetballer. Maakte wel een uitstekende goal en nam soms het voortouw door fel door te jagen. Is in goede vorm.

Toornstra: Een 5.

Liep veel, met name zonder bal. Maar aan de bal vrij pover. Tekenend waren zijn belabberde dode spelmomenten.

Larsson: Een 8.

Ik weet dat ik niet helemaal objectief ben als het om Sam gaat, maar vond hem de beste vandaag. Was de enige die beide helften echt goed speelde. Leed nauwelijks balverlies, draaide zijn directe tegenstander bij vlagen dol en als zijn ploeggenoten wat scherper waren had hij vier assists op zijn naam gehad. Had zelf ook een keer moeten scoren, dat wel.

Berghuis: Een 5.

Niks positiefs en niks negatiefs van gezien. Deed ‘ie mee?

Van Persie: Een 6.

Bij vlagen voerde hij weer onnavolgbare acties uit. Maar, moet er vandaag gewoon minimaal twee maken. Simpel as that.

Sinisterra: Een 5.

Kreeg een helft de kans, maar behalve zijn bal op de paal hebben we hem nauwelijks gezien. Kwam zich vaak in de bal aanbieden, terwijl hij volgens mij een speler is die juist in de diepte moet worden gebruikt. Kon zich geen moment onderscheiden.

Jørgensen en Tapia: Geen cijfer.

Vermoedelijk (en hopelijk) Tapias laatste pot in ons shirt geweest. Bij vlagen doet hij uitstekende dingen maar even vaak erger je je groen en geel aan hem. Met name bij hoe hij in de slotfase elke bal inleverde bij de tegenstander. Ontstonden hele gevaarlijke momenten uit. Jørgensen mocht tien minuten mee doen, hopelijk blijft hij nu weer eens fit!

@Robert_Schroer