5.418…

5.418 zult u denken. Ja 5.418! Zoveel dagen hebben we moeten wachten om eindelijk de Champions League hymne weer te mogen horen in de Kuip. 5.418 dagen ofwel 178 maanden ofwel 774 weken. Veel te lang natuurlijk voor een topclub als Feyenoord. Ik besef mij ook dat veel gasten van een jongere garde dus hun eerste Champions League wedstrijd gaan meemaken. 

Ik heb zelf het geluk dat ik net iets ouder ben dan de generatie die nu voor het eerst Feyenoord gaan zien in de Champions League. Niks ten nadele van de sfeer in de Europa League. Een Europese avondwedstrijd in de Kuip is natuur altijd al magisch. Maar een avondwedstrijd met die mooie lichtmasten op het allerhoogste club niveau, blijft voor mij buitencategorie

Wanderson de Paula Sabino Ofterwijl: Somalia

De afgelopen dagen zie je ze steeds langskomen, filmpjes in de categorie historische CL wedstrijden. Juve thuis, Marseille thuis en Lazio uit, allemaal prachtig. Maar één van de allermooiste momenten en ontladingen was voor mij toch wel de wedstrijd tegen Rosenborg BK. U weet wel die een paar weken geleden 020 uit de Europa League kegelde.

In het seizoen 1999/2000 speelde Feyenoord in een poule met ook nog het Portugese Boavista en Borussia Dortmund. Na 5 gelijke spelen moest Feyenoord dus winnen in De Kuip van Rosenborg om zeker te zijn van de volgende fase van de Champions League. Toen was daar in de 85 ste minuut een nieuwe Braziliaanse spits Somalia die de bal van dichtbij binnen roste. Voor de jongeren onder ons: het voelde als een bevrijding gelijkend aan de Manu goal tegen Zorya.

Mensen buitelden over elkaar heen en er werd minuten lang gejuicht. Voor deze ene dag was Somalia de held van Rotterdam. Bij dat moment van Heldendom bleef het helaas voor hem. Het jaar daarop werd Somalia verhuurd aan Excelsior en weer een jaar daarna keerde hij terug naar Brazilië.

Eigenlijk best een typisch Feyenoord verhaal… één  van velen want zo zit ik nu een week met al die Champions League wedstrijden in mijn hoofd. Ik heb het gemist!