Het lijkt er op dat na speelronde 5 een nieuw tussenjaar is ingezet. Niet eens zozeer vanwege de huidige positie op de ranglijst, er kan nog veel om ons heen gebeuren, maar dit apathische Feyenoord gaat echt geen potten breken. In Alkmaar was een gelijkspel de enige terechte uitslag: 1-1.

Voordat ik begin, even een bedankje richting Joop Broekman. Tijdens Heerenveen-uit en NAC-thuis was ik op vakantie en was hij bereid de analyses te schrijven. Thanks Joop!

Uiteraard heb ik ook tijdens mijn vakantie de twee bovengenoemde wedstrijden gezien. We haalden zes punten uit die twee potjes, wat dat betreft geen klagen. Maar Feyenoord speelde verre van goed en gaf een karrenvracht aan kansen en goals weg. De weg omhoog leek nog niet echt ingeslagen en vandaag werd dat opnieuw pijnlijk duidelijk.

De 1e helft

Gio koos ervoor om Larsson opnieuw in de basis te zetten. Ik ben, zoals jullie nu wel weten, een uitgesproken fan van Sam, en vond deze keuze niet meer dan terecht. Natuurlijk speelde Sam niet sterk de afgelopen weken, maar hem nu op de bank zetten had betekend dat die jongen definitief was geknakt. En we hebben nou eenmaal niet veel spelers die op linksbuiten kunnen spelen, moet je zuinig op zijn. Achteraf bleek ook dat Gio hierin de juiste keuze maakte, al waren die op één hand te tellen.

Gio koos namelijk opnieuw voor een centrum met Botteghin en Van der Heijden. Ik word een beetje moe van die mensen die, wanneer het over dit duo gaat, refereren naar het kampioensjaar. Ja, toen stond het goed. Dit duo oogde toen solide en gaf weinig weg. Maar we zijn nu 1,5 jaar verder. Er spelen twee ander backs, het middenveld is anders en de keeper is ook ingewisseld. De as achterin dit Feyenoord met Botteghin, Jan-Arie en Clasie in een driehoek is ontstellend kwetsbaar. De meeste kansen die AZ creëerde werden door het centrum opgezet.

Onze hoofdcoach noemde in de persconferentie voorafgaande aan deze pot dat de voorgaande zeges in Alkmaar (twee keer 0-4) geen garantie waren op een goed resultaat, en dat er zeker niet vanuit werd gegaan dat dit nu weer zo makkelijk zou gaan. Dan weet je het wel; Feyenoord gaat ongeconcentreerd starten, en niks bleek minder waar. Tot de 15e minuut waren de tikkies breed en terug niet aan te slepen en er werd regelmatig onbegrijpelijk balverlies geleden. Berghuis spande hiermee de kroon in de 5e minuut, die een foute terugspeelbal in de as van het veld zag eindigen in de 0-1 voor AZ. Weliswaar was dit fraai uit gecombineerd door de Alkmaarders, maar Feyenoord was 100% debet aan de goede start van AZ.

Van den Brom is een beetje een gekkie, en vergooide de bekerfinale afgelopen seizoen door zijn team en tactiek compleet te switchen. Ditmaal overtrof hij Gio op tactisch gebied door onze trage driehoek die ik net noemde continu onder druk te zetten. Clasie werd overlopen door AZ-middenvelders. Feyenoord probeerde hoog te spelen, maar omdat het centrale duo achterin zelden tot nooit aansloot, ontstond er zoveel ruimte om Clasie heen dat AZ daar keer op keer vrolijk doorheen wandelde.

Het eerst gevaar van Rotterdamse kant kwam pas na een kwartier, Vilhena kopte bijna de 1-1 binnen. Verder waren kansen heel schaars. Toornstra kon half uit de draai in de kluts ook gelijk maken, maar verder was het een vrij kansloze onderneming. Er zat geen idee achter het spel bij Feyenoord (zoals dit het hele seizoen al het geval is). Berghuis verklaarde de afgelopen weken keer op keer dat zijn niet ploeg niet goed voetbalde, maar doet er zelf ook vrij weinig aan om dit te verbeteren. Dit was met afstand zijn zwakste optreden van dit seizoen. Positief puntje was onze linkerflank. Malacia, Vilhena en Larsson onttrokken zich aan de malaise en waren de eerste helft de enige Feyenoorders met een voldoende.

Voor de rust had Feyenoord twee schoten op doel gelost, en AZ slechts eentje. Je zou denken dat als je de eerste helft niet zag, op basis van die statistieken Feyenoord de bovenliggende partij was. Hoe anders was de werkelijkheid, we mochten blij zijn met de 1-1 ruststand. Feyenoord scoorde uit het niks, door een fout van AZ-aanvaller Johnsen. Een beetje vergelijkbaar met wat Berghuis aan de andere kant deed bij de 1-0, die fout maakte hij zelf goed door goed in te lopen en strak binnen te schieten. Was ook zijn enige goede actie van vandaag. Prima assist van Larsson overigens! Zijn vierde van dit seizoen. Sam herpakte zich goed vandaag en ging voorop in de strijd, leuk om te zien.

De redding voor Feyenoord was gek genoeg een blessure aan AZ-kant. Hoe hard dit ook klinkt, aanvaller Boadu verliet zwaar geblesseerd het veld en omdat Johnsen zijn vervanger was kwam Feyenoord een beetje terug in de wedstrijd. Het dynamische trio Gudmundsson, Boadu en Idrissi was een kwelling voor onze verdediging, met de statische Johnsen als vervanger kreeg Feyenoord veel meer grip. Ik hoop uiteraard dat de blessure bij Boadu meevalt, laat dat duidelijk zijn.

De 2e helft

Duidelijk zichtbaar ging Feyenoord na rust wat ‘hoger’ spelen. In de eerste helft kwamen het centrale duo en Bijlow vaak onder druk te staan en door verder naar voren te gaan spelen probeerde Gio ervoor te zorgen dat AZ veel verder van onze goal af bleef. Dit lukte in het begin aardig, zonder zelf gevaarlijk te worden werd er minder ruimte weggegeven.

Helaas kon het toegenomen balbezit niet worden omgezet in grote kansen. Clasie vond ik hierin de zwakste schakel. Hij moet op zijn positie en met zijn ervaring de spil zijn die het tempo van Feyenoord bepaalt, zoals Karim El Ahmadi de afgelopen seizoenen deed. Jordy is hier nog niet klaar voor, dat is wel duidelijk. Wanneer Feyenoord de bal op het middenveld veroverde en er soms even voor balbezit moest worden gekozen lepelde hij de bal zo in de handen van AZ-keeper Bizot, en andersom koos hij, als er wel ruimte lag, voor een tikkie breed. Natuurlijk heeft hij nog even wat krediet maar ik had het niet gek gevonden als Gio begin tweede helft voor Ayoub had gekozen. Mede omdat Jordy in de eerste helft al tegen geel was aangelopen en nog veel overtredingen nodig had.

Ik noemde in de inleiding het woord ‘tussenjaar’. Waarom? Omdat Gio vanaf de 60e minuut niet koos voor aanvallende wissels, of op z’n minst een impuls in een dolend elftal, Feyenoord leek voor een gelijkspel te gaan. Zonder enig risico werd er door geploeterd en alleen vanuit dode spelmomenten werd er soms gevaar veroorzaakt. Dit bedoel ik in beide richtingen. Onder andere Botteghin kon een keer gevaarlijk koppen, maar terugkerend fenomeen dit seizoen is dat Feyenoord na vrijwel elke zelf genomen corner of vrije trap een kans weggeeft. In de omschakeling is dit team zonder bal zo ontzettend kwetsbaar.

Een kwartier voor tijd durfde Gio het pas aan om te wisselen, Sinisterra kwam voor Larsson. Leuk dat Luis in mocht vallen, deed dat niet eens zo slecht. Maar met deze wissel liet onze coach zien die 1-1 wel prima te vinden. Jørgensen en Ayoub hebben een half uur warmgelopen en het was wachten op een aanvallende omzetting aan Feyenoord kant, ik vrees dat dit met deze technische staf niet vaak zal gebeuren.

Toornstra en Clasie zaten niet geweldig in de wedstrijd, Ayoub voor Jordy en Jørgensen voor Jens had ik een begrijpelijke wissel gevonden. Dit had aantoonbaar wat kunnen veranderen. Vijf minuten voor tijd verliet Van Persie het veld en maakte Jørgensen zijn rentree. Duidelijk was toen dat het 1-1 zou blijven. AZ kon niet meer en Feyenoord wilde niet meer. Gezien de kansen een terecht gelijkspel, waarin Feyenoord vooral in de eerste helft goed weg is gekomen.

De conclusie:

Dit Feyenoord gaat dit jaar echt geen potten breken. Ajax en PSV lijken nu al mijlenver uit de buurt en zeker thuis zal Feyenoord dit jaar echt wel genoeg winnen om 3e of 4e te worden. Toch heel jammer, want PSV en Ajax beginnen komende week aan een loodzware Champions League campagne die ongetwijfeld invloed zal hebben op hun prestaties in de competitie. Als je zo lang mogelijk mee wilt doen, moet je nu een goede reeks neerzetten. Die kans is nu al redelijk verkeken door dit gelijke spel. Zonde!

De afgelopen twee weken ging het in de media, als het om Feyenoord ging, alleen maar over wat Gio nou moet doen als Jørgensen weer fit is. Verbaasde ik mij enorm over. We gaven tot vandaag evenveel goals weg als Fortuna Sittard. Tegen NAC kwam je nauwelijks in gevaar en toch scoorden ze twee keer. Volgens mij ligt het probleem achterin, en niet voorin. Onze achterhoede is zorgwekkend zwak en zelfs tegen een AZ uit vorm werden er ontzettend veel kansen weggegeven. Ik hou niet van ‘als’-scenario’s maar je moet er niet aan denken wat er vandaag was gebeurd als Weghorst en Jahanbakhsh nog in Alkmaar voetbalden.

Ik noemde al vaak dat ik St. Juste een centrale verdediger vind, veel meer dan een rechtsback, en deze wedstrijd bevestigde dit wederom. Een snelle en wendbare centrale verdediger wordt nu gemist. En omdat het huidige centrum zo traag en statisch is, komt Clasie voortdurend in de problemen. Ook Sven van Beek op de plek van Botteghin verandert hier niks aan. Met- en zonder bal heb je momenteel niks aan deze achterhoede. Onbegrijpelijk dat een talentvolle jongen als Geertruida weer geen kans kreeg. Ik verlang zelfs naar Tapia, dat zegt genoeg.

Nog een probleem: Ayoub. Nee, niet hijzelf, maar hoe Gio hier mee omgaat. Ayoub viel een paar keer in en dat resulteerde elke keer in een goal of een assist. Klopt dus heel nadrukkelijk op de deur. Het middenveld van dit Feyenoord is al vanaf de voorbereiding uit vorm maar Yassine krijgt gewoon geen eerlijke kans. Ik snap daar niks van. En ben bang dat dit een Amrabat-verhaal gaat worden. Hopelijk durft onze coach het volgende week gewoon eens aan een speler te slachtofferen.

Dit Feyenoord mist ballen, creativiteit en overtuiging. Ik zie geen plan wanneer de bal in bezit is en zonder bal is ‘als kippen zonder kop’ een understatement. Hopelijk zorgt de basisplaats van Jørgensen volgende week voor een positieve impuls. Maar nogmaals; daar ligt het probleem nu niet, dat ligt twee linies naar achteren. Ook Vitesse en Utrecht gaan de komende weken genoeg kansen creëren tegen deze verdediging als Gio niks verandert, en daarom ben ik ook lang niet zeker dat die twee wedstrijden zes punten op gaan leveren. Wellicht een idee om Vilhena of Toornstra te passeren en Ayoub naast Clasie te zetten, hopelijk zorgt dat voor wat meer balans.

De cijfers:

Bijlow: Een 5.

Kon aan de tegengoal weinig doen. Maar nam zijn matige vorm van afgelopen week bij Jong Oranje mee naar Alkmaar. Waar hij normaal zo zeker oogt, leek hij elke keer als hij de bal kreeg heel bang. Heeft uiteraard nog krediet zat, hopelijk zorgt een thuiswedstrijd komende week er voor dat hij weer de oude wordt.

Malacia: Een 6,5.


Begin tweede helft greep hij cruciaal in bij een open AZ-kans. Verder verdedigend foutloos. Aan de bal wel onrustig, ik ben benieuwd wat Gio gaat doen als Haps fit is.

Van der Heijden: Een 3.

Onrustig, onstuimig en onzeker typeren deze wedstrijd. Liep vooral achteruit en leverde veel ballen onnodig in.

Botteghin: Een 3.


Zelfde verhaal als bij Jan-Arie. Kansloze missie vandaag.

St. Juste: Een 6.


1e helft had hij veel moeite met Idrissi, tweede helft herpakte hij zich aardig. Alleen aan de bal voegde hij niks toe, een verdediger met zijn kwaliteiten moet meer brengen in balbezit.

Clasie: Een 4.


Dit was in de competitie Jordy’s zwakste wedstrijd. Veel balverlies, overal een stap te laat, en solliciteerde soms naar een tweede gele kaart. Gio had hem uit zijn lijden moeten verlossen vandaag.

Vilhena: Een 7.


De beste van het veld vandaag. Was overal op het veld aanwezig, won als bijna enige wel zijn duels.

Toornstra: Een 6.

Speelde eigenlijk vrij onopvallend, deed weinig fout, maar kon zich helaas niet onderscheiden vandaag.

Larsson: Een 7.


Vond ik samen met Vilhena de beste Feyenoorder vandaag. Dat weekje Zweden heeft hem goed gedaan, kreeg vandaag wat meer ruimte tegen een voetballende tegenstander en ging daar goed mee om. Was ook zonder bal heel nuttig vandaag.

Van Persie: Een 5.

Was onzichtbaar vandaag en heeft zich geen moment kunnen laten zien. Kan Robin zelf weinig aan doen, dit was geen wedstrijd om hem in de spits te zetten. De ruimte lag op het middenveld.

Berghuis: Een 5.


Was met afstand de minste vandaag, maar scoorde wel de gelijkmaker, dus toch maar geen 3. Steven is al even uit vorm, en natuurlijk kan dit gebeuren, zeker na twee hele goede seizoenen, maar laten we hopen dat hij gauw weer de oude wordt.

Sinisterra en Jørgensen: Geen cijfer.


Vielen foutloos in. Kregen de kans niet zich te onderscheiden. Wel heel fijn dat Nicolai weer terug is. Zorgt vooral voor meer diepte in ons spel.

@Robert_Schroer