Uw huis-analist Cor had een snipperdag en ging naar Johan Derksen kijken (waarbij ik hoop dat hij die oude bromsnor de goal van Van Persie even onder zijn met azijn bedrenkte snor geduwd heeft, maar daar later meer over) en aangezien ik vandaag niet naar de Kuip ging omdat ons dochtertje anders alleen thuis zou zijn, mocht ik vandaag lekker warm vanaf mijn bankie een keer de analyse doen.

Een paar wijzigingen in de opstelling, Haps voor Malacia en Jan Scharie voor Tapia. Die laatste vond ik erg logisch gezien onze vriend Tapia iedere wedstrijd wel een grove fout maakt, de wissel van Malacia uit de basis snapte ik niet zo. Echter, toen de wedstrijd vorderde zag ik toch wel een meer volwassen back staan met Haps, en ook met meer kracht. Ook logisch dus.

Over de eerste helft kunnen we kort zijn, dramatisch…:

Tempo lag zo laag dat zelfs een matige ploeg als Groningen in de wedstrijd kon groeien en vertrouwen kon opbouwen. Dat mag je nooit laten gebeuren als Feyenoord zijnde, helemaal niet na het debacle van de start na de winterstop, met als dieptepunt afgelopen zondag. Zou de chemie tussen van Bronckhorst en het team nu echt uitgewerkt zijn? Krijgt hij ze niet meer op scherp of spelen er andere zaken?

Terug naar de wedstrijd; in de 10e minuut hadden wij gewoon een pingel moeten krijgen, nadat Jørgensen met twee handen naar de grond geduwd werd, maar scheidsrechters en pingels geven aan ons in de Kuip, dat blijft toch een dingetje…

De hele eerste helft kwam er amper een voorzet aan. Iets wat wel vaker gebeurd dit seizoen, iedere voorzet wordt zonder te kijken en zonder idee de 16 in geslingerd, erg makkelijk te verdedigen. Het middenveld staat te ver uit elkaar en er wordt alleen iets dat op een kans lijkt gecreëerd als Larsson of Jørgensen bij de opbouw betrokken worden. We missen de creativiteit en bewegelijkheid op het middenveld waar Gio zo krampachtig aan vast blijft houden. Hierdoor kan de verdediging de bal niet kwijt en krijgen we dat irritante bloedvervelende rondtikken achterin. Verder vraag ik mij af of niemand mag schieten vanaf de 16 meter omdat er een straftraining op staat? Ieder bal willen ze erin lopen lijkt wel.

20e minuut Larsson een hamstring blessure, die zijn we lang kwijt ben ik bang, maar waarom dan Bilal? En dan nog; waarom op links? Die jongen is rechtsbuiten en dat was te zien aan zijn dramatische voorzetten, op de assist bij de 1-0 na dan. In Gio zijn interview laat hij heel duidelijk blijken dat Bilal, Boëtius in de pikorde is overstegen. De discussie rond onze trainer over zijn keuzes en wisselbeleid zal alleen maar meer gaan oplaaien.

In de 29e minuut wordt Berghuis teruggefloten voor buitenspel (wat geen buitenspel was), hij stond alleen voor de keeper maar de bal ging toch al naast. 30e minuut St. Juste een blessure, maar met een flinke pijnstiller kon hij gelukkig verder. Hopen dat hij geen terugslag krijgt. Op slag van rust nog twee kansjes uit het niets.

In de tweede helft openden wij met veel passie en een grote kans voor Jørgensen, maar meer doordat het legioen herrie ging maken en de ploeg over het dode moment heen tilde. Net als de start tegen PSV en in de Kuip is dan niemand opgewassen tegen deze druk. En dan te bedenken dat er nog steeds mensen binnen de club zijn die de kracht van de Kuip en het legioen niet waarderen…

Dit resulteerde in de 52e minuut in een prima voorzet van Bilal en prachtig binnen geschoten door Toornstra 1-0.
Je zag dat de kansen in het begin van de tweede helft kwamen door een opbouw zoals we die vorig jaar en daarvoor met Pellè erbij hanteerden. Door het midden over de grond de balvaste spits aanspelen en naar de flanken iemand vrij spelen.

St. Juste die de hele wedstrijd erg goed speelde mocht voor de 2-0 aantekenen. Na een goede assist van Toornstra schoot hij hem via de keeper binnen. Even later voorkwam hij de aansluitingstreffer van Groningen door Drost van de bal te lopen in de 16. Prima wedstrijd van hem dus!

In de 76e minuut valt van Persie in voor Toornstra en Robin had maar 1 minuut nodig om werkelijk een wereld goal te maken. Na prima opbouwen via Jørgensen ging de bal via de rechterflank naar Van Persie die via een “ééntweetje” met Berghuis de bal leep langs een verdediger wipt en hem prachtig binnenschiet in de lange hoek. Voor de mensen die nog twijfel bij van Persie hebben, kijkt u deze goal nog maar eens goed na! 3-0.

Uiteindelijk een overwinning die op papier lijkt of er niks aan de hand is, helaas is niets minder waar. Het spel is nog niet om aan te gluren en de chemie tussen de spelers die er vorig jaar was is nergens meer te bekennen.

Ik had bij het laatste fluitsignaal St. Juste als MOTM op papier gezet, maar toen ik na afloop een blij jongetje met tranen in zijn ogen voor de camera zag staan vertellen hoe blij hij was met zijn “eerste” goal voor Feyenoord en ik gaande het interview zijn grijze haren zag en mij realiseerde dat dit vrolijke blije “jongetje” de topscorer allertijden van het Nederlands elftal is en één van de beste spitsen van de wereld, verkies ik hem tot MOTM. Robin van Persie dus. Echt waanzinnig om hem zo blij te zien met zijn goal, iemand die op alle grote podia heeft gespeeld en met en tegen de groten der aarde gevoetbald heeft.

https://youtu.be/a2-rmd_w2g0

Zondag lekker “fineuren” (pingelen in Arnhem’s accent, zoekt u het maar op) in Arnhem, wie belt Fräser even om ons te helpen?

Voor nu, om in de stijl van Cor te blijven,

Gegroet, volgende keer is uw huis-analist Cor weer terug.

Blessssssssss

@Jelledenboer