Waarom kan het wel tegen AZ en niet tegen NAC?

Allereerst excuses dat er geen analyse was van NAC – Feyenoord. Vanwege logistieke problemen is die er bij ingeschoten.

Feyenoord heeft de pseudo topper van de nummer drie AZ tegen de nummer vijf winnend afgesloten. In weer een volle Kuip was de ploeg van Giovanni van Bronckhorst met 2-1 te sterk. Feyenoord kon nu wel vanaf minuut één er vol op kleunen. Misschien hadden ze dat ook tegen PSV en NAC moeten doen.

Dat Jan Arie van der Heijden hands maakte zag iedereen, maar geef dan iedere week een pingel en niet bij de ene ploeg wel en bij de andere niet. Hoe vaak hebben we zelf niet gehad dat er voor zulk hands niet werd gefloten.

Jean-Paul Boëtius die al weken speelde als een mus die tegen een raam is aangevlogen, liep aardig te ballen, kreeg de bal mooi aangespeeld door de AZ’er met de mooie Griekse naam Hatzidiakos en stormde op het doel van AZ af. De bal ging buiten bereik van doelman Marco Bizot in het doel, en ik maar blèren voor de TV, afspelen idioot. Gelukkig deed hij dat niet. Er was nog een megakans voor Nicolai maar die pakte de keeper uitstekend.

Na rust werden de kaasboeren steeds gevaarlijker. Echter konden ze nog niet scoren. Een hele mooie aanval van Feyenoord via Steven Berghuis en een heel slim overstapje van Tonny Vilhena zorgde ervoor dat Nicolai Jørgensen ook weer eens op de score sheet terecht kwam. Eerlijk is eerlijk, mooi via binnenkant paal binnen gelegd. Maar dat werd weer eens tijd ook.
AZ zette vervolgens aan voor een slotoffensief, het kwam echter niet verder dan een doelpunt in de 92e minuut van Wout Weghorst.

Als je zo tegen NAC speelt dan blaas je ze toch omver, zeker die engnek van een spits met die vallende ziekte. Maar ja, als je dat nou juist kon verklaren en oplossen, was je gelijk de beste trainer van de wereld. Voetballend was het dan misschien nog niet helemaal fantastisch, maar qua strijd passie en inzet was het meer dan voldoende.

De cijfers en die zijn gelukkig wat beter dan de afgelopen weken:

Brad Jones WZF: 7 Whoscored: 7.52
Zijn uittrappen waren weer dramatisch, maar wel vier goede reddingen.
48% van de voortzettingen goed, 18 van de 37.

Kevin Diks WZF: 7 Whoscored: 7.12
Eindelijk eens een goede wedstrijd van Diks, nog wel wat angstmomenten, vooral bij die te hoge terugspeelbal die na een stuit tegen de arm van Jones aan kwam. Daar kun je ook gewoon een vrije trap in de zestien voor geven. Maar tegen AZ ook gewoon goed aanvallend aanwezig.
86% van de passes goed, 46 van de 53, twee kopduels gewonnen, twee overtredingen gemaakt, drie voorzetten waarvan één goed en een schot helaas niet op doel.

Sven van Beek WZF: 6.5 Whoscored: 6.62
Vocht heerlijke duels met Wout Weghorst uit. Tot op het scherpst van de snede.
95% van de passes goed, 40 van de 42, een kopduel gewonnen, twee overtredingen gemaakt en een dribbel gewonnen.

Jan Arie van der Heijden WZF: 6.5 Whoscored: 6.71
Net als Sven ook een redelijke pot. Weer een beetje de Jan Arie van het kampioensteam.
81% van de passes goed, 52 van de 64 goed, een kopduel gewonnen, twee overtredingen gemaakt, een dribbel gewonnen, een tackle gewonnen en een schot maar niet op goal.

Ridgeciano Haps WZF: 7.0 Whoscored: 6.49
Hij bleef gaan tegen zijn oude club. Een fitte Haps kunnen we goed gebruiken.
87% van de passes goed, 29 van de 33 goed, 3 overtredingen gemaakt, een dribbel gewonnen, een tackle gewonnen en drie voorzetten waarvan één op maat.

Karim El Ahmadi WZF: 7.0 Whoscored: 6.81
Deze El Ahmadi die zien we graag, buffelen, schoffelen, net over het randje spelend, het elftal aanjagen. De enige vraag die ik dan kan stellen is waarom wel tegen AZ maar niet tegen NAC, VVV, ajax en PSV en nog een paar van die wedstrijden?
82% van de passes goed, 42 van de 51, een dribbel gewonnen, drie tackles gewonnen en twee schoten maar niet op goal.

Jens Toornstra WZF: 6 Whoscored: 6.67
Misschien ligt het aan mij, maar ik vond Jens Toornstra weer niet goed spelen. Dat Jens beter kan hebben we vorig seizoen gezien, waar het aan ligt? Wie het weet mag het zeggen.
61% van de passes goed 24 van de 39, twee overtredingen gemaakt, twee tackles gewonnen, een voorzet en nog op maat ook en drie schoten waarvan één geblokt en twee richting tweede ring.

Tonny Vilhena WZF: 7.0 Whoscored: 7.60
Wat voor Karim geldt is ook van toepassing op Tonny. Deze Tonny was weer van toegevoegde waarde voor dit elftal.
83% van de passes goed 35 van de 42, twee kopduels gewonnen, een dribbel gewonnen, drie tackles gewonnen, en een schot op doel.

Steven Berghuis WZF: 7.0 Whoscored: 7.70
De ene week ver onder de maat de andere week weer één van de betere, dat is Berghuis in een notendop. Tegen AZ was ie weer dwingend aanwezig en weer een assist. Niet altijd even briljant maar wel van meerwaarde.
84% van de passes goed, 37 van de 44, vier dribbels gewonnen, twee voorzetten en beiden niet goed, en twee schoten op goal waarvan één op de paal en één geblokt.

Nicolai Jørgensen WZF: 7.5 Whoscored: 8.02
Hoop niet dat hij thuis net zo droog stond als zijn scorings drift bij Feyenoord. Al denk ik dat Theresa hem niet zo lang droog zou laten staan. Scoorde eindelijk weer eens en nog een hele fraaie ook, na een subliem overstapje van Tonny.
65% van de passes goed, 17 van de 26, drie kopduels gewonnen, twee overtredingen begaan, drie dribbels gewonnen, een tackle gewonnen, twee voorzetten waarvan één op maat en twee schoten op goal waarvan één doelpunt en één gered door de keeper.

Jean-Paul Boëtius WZF: 7.5 Whoscored: 8.28
Hier kunnen we kort over zijn, zijn beste wedstrijd van dit seizoen, net op het moment dat Larsson weer fit wordt. Echter speelt hij zoals tegen AZ dan zeg ik laten staan.
89% van de passes goed, 25 van de 28 passes goed, een kopduel gewonnen, drie overtredingen gemaakt, twee dribbels gewonnen, twee tackles gewonnen, drie schoten, één gestopt, één doelpunt en één over.

De statistieken:

 

pictures and statistics by whoscored.com

Deze Feyenoord – AZ kreeg een 7.13, bovenaan een middenmootje.

De wedstrijd NAC- Feyenoord werd beoordeeld met een 6.65, en dat vond ik dan nog erg hoog moet ik eerlijk zeggen.

Top 3 goede wedstrijden:
Sparta uit: 8.05
AZ uit: 7,78
Groningen thuis: 7.65

Top 4 slechtste wedstrijden:
Manchester City thuis: 6.07
Napoli uit: 6.17
ajax uit: 6.25
ajax thuis: 6.37

Wat mij enigzins verbaasd is dat de statistieken in het voordeel van AZ wijzen. Ach wat maakt het ook uit.

Zou Feyenoord nog een eindschot in zich hebben, of gaan ze vol voor de beker? Bij vlagen zag het tegen az er gewoon goed uit, maar bijna constant zag het er niet uit tegen NAC en psv, dus ik durf het niet te zeggen. Ben bang dat we zondag alweer punten gaan verspelen op het ku(ns)tgras in Zwolle, al raken die op dit moment ook geen knikker.

We kunnen niet meer doen dan afwachten en aftellen naar het einde van het seizoen met eigenlijk nog maar één datum die belangrijk is zondag 22 april 2018.

Daar mag u het weer mee doen,

de mazzel,
bless,
@CorMteS2