De afgelopen weken werden we al kansloos verklaard. Het Legioen had er zelf ook weinig vertrouwen in. Helaas bleek dat voorgevoel waarheid, al had deze wedstrijd heel anders kunnen verlopen: een afgetekende 3-0 nederlaag.

Hoe frustrerend moet het zijn geweest voor Gio, dat je na ruim vijf minuten spelen je blocnote weg kan gooien en je mag hopen dat je collega aan de andere kant van de middenlijn genadig is.

Dit wordt denk ik de kortste analyse in de geschiedenis van WZF. Niet eens omdat ik baal van de nederlaag, maar onze ploeg heeft een kleine negentig minuten niks anders gedaan dan verdedigen en schade beperken. Er valt niet zoveel over te zeggen. Ik deel mijn relaas dit keer dus ook niet op in eerste & tweede helft en afsluitend met een conclusie.

De opstelling vond ik op voorhand weinig verrassend. Gio koos voor Toornstra op de plek van Larsson. Ikzelf had het liever anders gezien, met name achterin. Zo had Vilhena prima op de plek van Verdonk kunnen spelen. Maar ach, ik ga daar verder niks over zeggen. Niemand zal weten hoe de wedstrijd was afgelopen als we met elf man konden spelen. Wellicht hadden we daar gelijk gespeeld of zelfs gewonnen, ik ga Gio dus niet afrekenen op zijn opstelling. Zou niet fair zijn.

Voor diegenen die de eerste tien minuten hebben gemist: St. Juste kreeg na een minuutje of zeven een rode kaart en dit was dan ook direct het einde van de wedstrijd. Hij kwam nadat hij zelf de bal onhandig ver voor zich uitspeelde te hoog in op het been van Tagliafico. In eerste instantie geel, zo leek het op TV ook. Maar, de VAR keek het na, stuurde Kuipers naar de monitor en zo mocht Jeremiah alsnog inrukken. Volledig terecht. Wat een stupide actie, om ver op de helft van Ajax, in het begin van de wedstrijd zo’n overtreding te maken. In de wetenschap dat er een VAR is die alles vijf keer nakijkt. Oliedom, vergelijkbaar met die rode kaart van Berghuis vorig jaar in Eindhoven.

Even over Kuipers, wat een willekeur vertoonde die man in zijn manier van fluiten. Die rode kaart van St. Juste was uiteraard terecht, maar vlak daarvoor pakte Toornstra geel voor een overtreding op De Jong die ik ook op het randje vond. Vervolgens blies Berghuis in de nek van De Jong, en kreeg geel. Even later maakte Van der Heijden een grove overtreding, dit bleef dan weer bij een waarschuwing. Volkomen willekeur. Ook aan de kant van onze Amsterdamse vrienden. Met name toen vlak voor rust Tadic opzichtig een schwalbe maakte en Kuipers dat wegwuifde als fopduik: geen kaart. Natuurlijk is deze nederlaag niet aan de scheids toe te rekenen, maar hij floot wanstaltig slecht.

Na de rode kaart voor St. Juste ging Toornstra hangend naast Clasie spelen. Zodra Ajax over (onze) rechterkant kwam aanvallen nam hij de rechtsback positie over. Dit ging eigenlijk niet eens zo slecht, in het kwartier nadat we met tien man verder moesten gebeurde er eigenlijk niets merkwaardigs. Feyenoord hield tegen maar gaf weinig weg. Uit het niets scoorde Ajax dan toch, een afstandsschot werd door Bijlow volledig verkeerd ingeschat en ging tussen zijn benen door richting goal. Discussie kwam daarna of Dolberg met zijn voet de elleboog van Justin het laatste zetje gaf, ik vond persoonlijk van niet.

Die 1-0 was de nekslag voor Feyenoord. En ik denk ook voor alle supporters. Je hoopte dat we het zo lang mogelijk 0-0 konden houden, maar halverwege de eerste helft was de wedstrijd gespeeld. Zeker toen Ziyech vlak voor rust de 2-0 maakte. Hij schoot vanuit de linkerhoek van de zestien in de verre hoek, ook daar zag Bijlow er niet fantastisch uit.

Gio koos tijdens de eerste helft niet voor een wissel maar liet Toornstra rechtsachter spelen. Op zich is dit wel begrijpelijk, dit pakte namelijk helemaal niet zo verkeerd uit. Als jouw ploeg het op dat moment zelf oplost, waarom als trainer ingrijpen? Men riep gelijk dat Nieuwkoop moest komen voor een aanvaller, maar ik denk dat we ook dan met een achterstand de rust in waren gegaan. Ajax heeft nou eenmaal te veel spelers die uit het niks wat kunnen creëren of scoren. Het is lastig om een ploeg te beoordelen die vroeg met tien man komt te staan. Feyenoord speelde aan de bal ontzettend slordig, echt heel sneu om te zien. Er waren fases van minuten lang waarin de mannen in het blauw de bal geen drie keer achter elkaar konden overspelen. Gênant.

Wat me ook tegenviel: Het middenveld. Met name Clasie en Vilhena, die zodra St. Juste mocht vertrekken als gefrustreerde pubers van hot naar her renden, behalve naar de goede plek. Dit laatste geldt vooral voor Vilhena, want Clasie bewoog zich eigenlijk nauwelijks. Was onzichtbaar. Jordy kan het de laatste weken al niet zo goed belopen allemaal, maar dus ook niet als we een hele helft op de eigen zestien spelen. Zelfs dan is het te zwaar voor hem. Sorry, maar Jordy laat zien zijn oude niveau nog lang niet terug te hebben. Het centrum achterin bleef fier overeind. Beide goals voor rust konden zij niet verhelpen.

Toch kregen we kansen, twee open kansen zelfs. Berghuis mocht vrij doorlopen maar gaf een (buitenspel)pass op Van Persie, later kon Botteghin vrij inkoppen uit een corner. Zulke kansen kreeg Ajax niet na de 2-0. Dat is toch veelzeggend, maar ik kan niet goed beoordelen aan welke van de twee ploegen dit nou lag. Het was van beide kanten vrij armoedig.

In de rust koos Gio voor Nieuwkoop op rechtsback, ten koste van Van Persie. Aan de ene kant logisch. Je moet het namelijk na rust volledig van de omschakeling hebben en Van Persie is met afstand je meest trage speler.

Aan de andere kant, de Ajacieden hadden zichtbaar ontzag voor Robin. Voor rust kon hij zich meerdere malen eenvoudig wegdraaien tussen twee of drie man. Daarnaast was hij één van de weinigen die geen balverlies leed.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld niet. Ten Hag koos zelfs voor een aanvallende wissel met Neres, die wilde dus doordrukken naar een nulletje of zeven. Gelukkig hadden zijn spelers daar geen zin in. We zijn met die 3-0 gewoon goed weggekomen. Ik vind het ook een terechte uitslag, Ajax verdiende naar mijn mening geen goal extra, want wat die lieten zien viel ook ontzettend tegen. Over de tweede helft kan ik heel kort zijn: Ajax had de bal, Feyenoord liep achteruit en probeerde om te schakelen. Gio koos er nog voor om Vente voor Jørgensen te brengen en Larsson voor Toornstra. Dit mocht allemaal weinig baten, de tweede helft had schriftelijk afgedaan kunnen worden. Ajax maakte tien minuten voor tijd de 3-0, ook dit was een blunder van Bijlow. Die, toen de bal werd voorgegeven meer dan twee meter naast zijn goal stond en dat, toen de bal werd voorgegeven, niet meer kon corrigeren. Vrij pijnlijk om te zien.

Een 3-0 nederlaag in de ArenA waar je eigenlijk niks over kunt zeggen. Hoe was de wedstrijd gelopen als we met elf speelden? We’ll never know. Ajax was niet goed, maar ik denk dat als Feyenoord op volle kracht kon spelen, Ajax dan ook twee tandjes had bij geschakeld. Het is een loze wedstrijd geweest die onnodig veel energie heeft gekost in de dagen er vooraf. Als je na vijf minuten met tien man komt te staan tegen een Ajax in vorm mag je wellicht blij zijn met 3-0, neemt niet weg dat we voor rust zeker een goal hadden kunnen maken.

Feit is wel dat het kampioenschap definitief uit zicht is (voor diegenen die daar nog op hoopten) en ook plek twee verdwijnt nu steeds verder richting de horizon. Een seizoen in niemandsland op plek drie ligt op de loer. Laten we hopen dat donderdag ADO wordt verslagen, dan kunnen we in ieder geval hoop houden op een troostprijs.

De cijfers:

Bijlow: Een 3.

Ik zal wel belachelijk worden gemaakt of verrot gescholden. Maar als je als Feyenoordkeeper twee van de drie Ajax-goals veroorzaakt, heb je gefaald. Of je nou van Varkenoord komt of niet. Natuurlijk moet hij gewoon blijven staan, en verdient hij nog vele kansen. Maar dit was vandaag absoluut de zwakste schakel.

St. Juste: Een 1.

Als je je team zo vroeg in de wedstrijd op zo’n manier in de steek laat. Geen goed woord voor over. Oliedom.

Van der Heijden & Botteghin: Een 6,5.

Die deden echt weinig fout vandaag. Konden bij de tegengoals weinig doen. De twee beste (of minst slechte) Feyenoorders vandaag.

Verdonk: Een 4.

Kan dat kereltje ook niks aan doen. Maar als je bij PEC en NEC al niet opvalt, wat moet je dan in Feyenoord 1. Met name bij de 2-0 mocht door zijn matig verdedigen vrij worden uitgehaald door Ziyech.

Clasie: Een 4.

Moet echt meer brengen, zeker als je de aanvoerdersband overneemt in de rust. Daarnaast speel je de hele wedstrijd op eigen helft, zelfs dat kon hij niet belopen. Heel pijnlijk.

Vilhena: Een 2.

Ik denk dat ik Tony nog nooit zo’n slechte wedstrijd heb zien spelen in een Feyenoordshirt. Werkelijk niks goed gedaan.

Van Persie: Een 6.

Kan natuurlijk weinig verrichten, maar speelde als een van de weinigen zonder balverlies en met vertrouwen.

Jørgensen: Een 4.

Man, wat is er toch met Nicolai aan de hand. Verloor veel duels, leverde alle ballen in. Had wel een ondankbare taak om als kapstok te spelen van een team wat niet aan kon sluiten. Daarom geen hele lage onvoldoende.

Berghuis: Een 5.

Onzichtbaar vandaag, behalve de twee grote kansen in de eerste helft.

Toornstra: Een 6.

Kreeg de ondankbare taak om rechtsback te moeten spelen tot rust. Deed dit goed. Was ook aan de bal als één van de weinigen vast en maakte niet veel fouten.

Nieuwkoop: Een 5,5.

Zelfde verhaal als bij Verdonk. Heeft het niveau gewoon niet, speelde echter niet geheel onverdienstelijk.

Larsson & Vente: geen cijfer.

@Robert_Schroer.