RVP? JA!

Wellicht heeft Robin Van Persie, als dit schrijven online wordt gezet, al een contract getekend en staat hij breed lachend met Martin Van Geel op de foto. Ik ga daar vooralsnog nu niet van uit en wil reageren op de lopende geruchten die deze week ontstonden.

De kans is dus groter dan ooit dat ‘RVP’ terugkomt in De Kuip. Volgens mij is er de afgelopen 8 transferperioden vrijwel altijd een gerucht geweest omtrent zijn persoon en Feyenoord, maar dat hebben we ook al 18.492 keer over Guidetti gehoord, niet boeiend dus.

Feyenoord was afgelopen zomer dan ook duidelijk: er is alleen interesse voor Van Persie als de transferprijs nihil, zo niet nul is. Robin’s contract gaat nu ontbonden worden, of is al ontbonden, en een simpele rekensom laat dan blijken dat de kans nu toch wel erg groot is dat hij ‘thuis’ gaat komen.

Nu komt de half jaarlijkse discussie dus weer op gang: moet hij komen? Of is Van Persie passé en moeten we ons focussen op de huidige selectie, en aanstormend talent in de persoon van Dylan Vente, die op dezelfde positie uit de voeten kan? Ik ben die sentimentele supporter die fanatiek fan werd in 2002 en dus Van Persie als één van mijn Feyenoord Helden zie. Alleen op basis daarvan vind ik al dat hij moet komen. Maar aangezien Feyenoord vaak genoeg sentiment hoogtij heeft laten vieren, en we allemaal zagen hoe dat afliep, kan deze mogelijke transfer beter weloverwogen worden gemaakt.

Los van eventueel sentiment: ik vind dat Feyenoord hem zo snel mogelijk moet inlijven.

De vergelijking Kuyt en Van Persie wordt her en der snel gemaakt. Deze slaat volledig de plank mis, mijns inziens. Ze zijn in geen velden of wegen met elkaar te vergelijken en daar komt nog bij dat, evenals nu bij Van Persie, destijds ook een aardig deel van het Legioen sceptisch tegenover de komst van Kuyt stond. We weten allemaal hoe dat afliep.

Kijken naar de leeftijd van een speler en hem daarom afkeuren vind ik onzin. Als je een ervaren speler nodig hebt kom je automatisch uit op een speler van boven de 30. In het geval van Van Persie valt dan nog te zeggen dat hij de afgelopen tijd niet geheel blessurevrij is geweest. Dat zou dus een gokje zijn. Aan de andere kant, leg die man voor een half- of anderhalf jaar vast. What’s the risk.

Kijk voor het gemak naar onze vrienden in Amsterdam. Klaas-Jan Huntelaar aantrekken was voor hun een zelfde soort ‘gok’, had weinig gespeeld en ook een aantal blessures achter de rug. Toch laat hij zich in (top)duels wel gelden voor zijn huidige club.

Terug naar Kuyt. Toen hij kwam twijfelden een flink aantal mensen aan zijn fysieke gesteldheid, die bleek achteraf prima in orde. Bij hem was er daarnaast géén discussie over zijn rol in de kleedkamer, er was bekend wat voor type speler hij was en welke voortrekkersrol hij kon gaan innemen. Dat laatste is volgens mij het grootste twijfelpunt aan Van Persie bij veel supporters. Robin is niet zo’n easy going jongen als Dirk was, en was zeker in zijn vorige periode bij Feyenoord, niet de meest makkelijke speler voor een trainer.

Ik heb, als het om tactiek- en wisselbeleid gaat, niet veel vertrouwen in Gio. Dit had ik ook niet in het kampioensjaar, dus nee ik loop nu niet opeens achter de meute aan die om Gio’s vertrek roept, maar dat is een andere discussie. Waar ik wél vertrouwen in heb, is hoe hij met zijn spelers om gaat. Achteraf bleek bijvoorbeeld dat Kuyt intern meerde malen aangaf dat hij écht niet blij was dat hij het laatste half jaar in zijn carrière niet veel speelde. Hier is behalve wat geruchtjes en roddeltjes destijds weinig over naar buiten gekomen. En met een enorm lastig mannetje als Michiel Kramer is het ook nooit écht fout gegaan. Dat kroketje van Michiel was wellicht een ‘escalatie’, later bleek dat Van Bronckhorst vóór dat incident hem al had meegedeeld dat hij weg mocht in de winterstop. Heeft dus niks met Van Bronckhorst te maken.

Tapia, Vejinovic, Gustafson, Bilal, Nelom, en nog een aantal namen, soms kwam naar buiten dat ze baalden dat ze niet veel speelden, maar nooit is er een rel om ontstaan, of met transfers gedreigd. Gio is naar mijn mening een prima peoplemanager.

Gio en Robin hebben vele jaren samen in Oranje doorgebracht, een aantal jaren daarvan was Gio ook nog eens de captain. Ik geloof wel dat Van Persie hem respecteert, en als hij nu naar Feyenoord komt niet voor moeilijkheden gaat zorgen. Ik ben gecharmeerd van spelers met een dermate goede techniek, dat ze eigenlijk helemaal niet bij Feyenoord of in de Eredivisie passen. Daarom ben ik zo’n fan van de verfijnde Larsson, en vond ik Graziano Pellè een fenomeen. Van Persie is een speler die, ook al mist hij zijn rechter onderbeen, technisch gelijk de beste speler van de Eredivisie wordt.

Daarnaast hebben we, en dat lieten de laatste maanden wel zien, weer een natuurlijk leider nodig. Karim El Ahmadi is een baas en sluit wat mij betreft over een paar jaar z’n loopbaan bij Feyenoord af. Maar we zien allemaal dat hij stukken minder speelt sinds hij die band van Dirk over heeft genomen. Van Persie is een speler die in het buitenland en in het Nationale elftal een enorme staat van dienst heeft, en staat direct bovenaan in de hiërarchie.

Een baasje in de selectie, en een speler die een beetje positieve branie terugbrengt, wat vertrok afgelopen zomer in de personen van Elia & Kuyt. RVP is welkom wat mij betreft!

@Robert_Schroer