Louis van Gaal bedacht ruim 3 jaar geleden het briljante plan om voor een aantal cruciale wedstrijden die hij moest gaan spelen met Oranje op het WK, het standaard (beetje afgezaagde) Hollandse School 4-3-3 systeem van tafel te vegen en 5-3-2 te gaan spelen. Kwalitatief waren de tegenstanders, waaronder Europees- en Wereldkampioen Spanje, beter dan het Nederlands elftal. Louis paste zich aan, zette de trots van een natie opzij, want wij waren toch immers het volkje dat voetbal had uitgevonden (laat me niet lachen), en bereikte tegen een ieder zijn/haar verwachting in zowaar de halve finale.

Ok, nu serieus. Louis? Ja, meer dan prima trainer. Maar er is maar één iemand die een paar maanden voordat Louis naar Brazilië vloog besloot dit systeem te gaan spelen, puur om het resultaat, wat toen even broodnodig was. Jawel, dat was onze Ronald Koeman. De leermeester van de huidige hoofdtrainer van Feyenoord. Koeman moest het seizoen goed gaan afsluiten en had zelf intern en even later ook naar de buitenwereld al aangegeven na dat seizoen te gaan vertrekken. Hij hoopte Louis op te gaan volgen als bondscoach, we weten allemaal hoe dat is afgelopen, en uiteindelijk belandde hij bij Southampton.

Koeman speelde in het seizoen 2013/2014 voorafgaand aan het WK na de winterstop opeens, ik dacht voor het eerst bij Groningen uit, een wedstrijd in 5-3-2 formatie. Feyenoord won daar overtuigend. Ook de weken erna gebruikte Koeman dit systeem zo nu en dan. Uiteindelijk werd Feyenoord 2e, 4 puntjes achter onze vrinden uit de hoofdstad. Kenners zeggen dat Feyenoords speelwijze in de 2e seizoenshelft mede leidde tot deze toen knappe 2e plek.

We zijn nu 3,5 jaar verder. En de 2 assistenten die Ronald toen had zwaaien nu de scepter. JP van Gastel is nog steeds assistent, en kroonprins Van Bronckhorst is inmiddels hoofdcoach met al 3 prijzen op zijn conto. Nu breekt er echter een nieuwe fase aan in de prille trainerscarrière van Gio. Naast dat hij een landstitel moet verdedigen, moet hij ook met zijn team proberen zo hoog mogelijk ogen te gooien in de Champions League, te beginnen over 2 dagen in de Kuip tegen het Manchester City van Pep Guardiola.

Onze trainert moet nu met 2 dingen rekening gaan houden. Het sportieve aspect, wat hij vorig jaar al enigszins meemaakte toen we in de Europa League acteerde, en wat nu alleen nog maar belangrijker is; A. omdat we naast Vitesse nu als enige club in Nederland onze natie vertegenwoordigen in Europa, en B. omdat de Champions League toch wel een damp kringetje of 3 hoger is dan de Europa League, en er naast gave wedstrijden ook een hele hoop geld bij elkaar te spelen valt.

Naast het sportieve aspect komt nu ook het mentale om de hoek kijken, en dat zagen we eergisteren in Almelo al bijna fout gaan.

Er zal rond de tijd dat dit gepost wordt ongetwijfeld ook een vlijmscherpe analyse van Cor op deze site verschijnen van die wedstrijd bij Heracles, dus daar zal ik me verder niet aan wagen. Maar ik wil met oog op het treffen met City daar toch íets over zeggen:

Feyenoord speelde een geweldige eerste helft en de intentie van Van Bronckhorst was overduidelijk; zo snel mogelijk de wedstrijd met een of twee goals verschil beslissen en na de rust rustig het potje uitspelen. Dit lukt in meerdere mate aangezien we met een ongekend luxe 0-3 voorsprong gingen rusten. Dat Feyenoord daarna in de tweede helft terugviel en het nog bijna 3-3 werd, vind ik niet zo gek en ook zeker niet zorgwekkend. Als je 0-3 voorstaat, en je weet dat je over 4 dagen tegenover Aguero, De Bruyne en David Silva staat, is het volkomen logisch dat je mentaal en fysiek wat gas terugneemt. Dit is ook weer een les voor de heren en ik weet 100% zeker dat de volgende wedstrijd voorafgaande aan een Champions League wedstrijd anders zal verlopen wanneer Feyenoord een (ruime) voorsprong heeft.

Terug naar Koeman. Van Bronckhorst heeft de laatste dagen ongetwijfeld vaak gedacht aan wat Koeman destijds deed. En toen hij zaterdagavond onze Deense spits van het veld zag strompelen gingen zijn gedachten waarschijnlijk nog veel vaker terug naar toen. Want wat te doen tegen City? Gewoon 4-3-3 met Kramer in de punt?

Tegenwoordig vind je steeds meer ‘kenners’ die zich online bestempelen als formatie-goeroe. Ik schrijf zo nu en dan een stukje voor deze site en gisteren werd me gevraagd mijn mening te geven over hoe we tegen City moeten spelen. Ik heb dan wel 4 jaar ervaring als jeugdtrainer op amateurniveau, maar ik ga me hier echt niet opwerpen als een of andere gemuteerde Aad de Mos. Maar omdat het me werd gevraagd, toch een idee’tje. Wat ík zou doen. Al ben ik ervan van overtuigd dat onze hoofdtrainer het als geen ander weet en zeker met ondersteuning van Van Gastel en Wouters daar wel uit zal komen.

Die 5-3-2 van Koeman en later Van Gaal, en wat onder andere Ten Hag bij Utrecht nu leuk doet, zou ik niet doen. Puur omdat je al 2 jaar meer dan succesvol bent in de huidige formatie en 5-3-2 echt een heel ander kopje thee is. Daarnaast heb je nu met dit drukke schema nauwelijks tijd om besloten en tactisch te trainen, dus waarom moeilijk doen als het ietwat makkelijk kan.

Ik zou 4-4-2 gaan spelen. Tegen elke tegenstander in de poule, uit- en thuis? Nee. Puur afhankelijk van welke spelers er wel/niet geschorst of geblesseerd zijn. Vorig jaar wonnen we tegen Manchester United ook met de normale 4-3-3. Twee verschillen t.o.v. die wedstrijd: toen speelde Jorgensen mee (die de assist op Vilhena gaf), en toen hadden we wél een capabele rechtsback.

Allereerst Jørgensen, die is onmisbaar. Simpelweg onmisbaar. Kramer komt bij lange na niet in de buurt van hem, ook tegen Heracles kreeg hij wederom anderhalve wedstrijd de kans om iets te laten zien. Behalve een aardige assist op Berghuis, níks laten zien. Evenals de wedstrijd ervoor tegen Willem II, waar hij ook meer dan een helft de kans kreeg. Is dus echt een no go tegen spelers als Otamendi en Kompany, heeft geen zin om hem ook maar een minuut op te stellen.

En dan die rechtsback, waar vorig jaar Karsdorp liep en waar we nu Nieuwkoop enorm missen. Sorry, maar Diks is en wordt het niet. Dat roeptoeterde ik al eerder en de mensen die me op Twitter volgen weten dat ik iets tegen dat mannetje heb. Maar ook uit in Almelo ging hij weer zo opzichtig door de ondergrens. Met als dieptepunt die belachelijk weggegeven strafschop. Ik zie hier op de amateurvelden in Alphen aan den Rijn gastjes van 9 nog slimmere verdedigende acties maken. ‘Maar Diks speelde toch goed tegen Willem II?’. Ja, maar omdat Willem II met 5 verdedigers speelde en onze vriend Diks tot 20 meter voor de achterlijn van de tegenstander vrije doorgang had, dan kan ik ook wel 3 goede voorzetten afgeven. Diks is een hele ijverige en sympathieke jongen maar komt beduidend te kort. Ook tegen Heracles speelde hij weer bizarre ballen terug met het hoofd of haalde hij andere rare fratsen uit, die Heracles serieuze kansen opleverden.

Diks dus eruit tegen City, en Amrabat erin. Laatstgenoemde speelde thuis tegen Vitesse voor de Johan Cruijff-schaal ook rechtsback, liep door nieuwigheid vaak uit positie maar deed dat verder wel aardig. Tegen City krijgt hij maar een taak: Sané uitschakelen. En dat vertrouw ik hem vele malen meer toe dan Diks. Hopelijk is Nieuwkoop snel weer fit! Rechtsachter is momenteel echt onze achilleshiel.

Verder ga ik er in deze opstelling vanuit dat Haps weer fit is, en Botteghin en Jan-Arie vormen het centrum, puur vanwege de degelijkheid en je toch niet 50 meter voor je eigen goal gaat spelen, kan prima.

Het middenveld wordt dan een ruit. Met 4 spelers. 4? Ja 4. Want City speelt waarschijnlijk 3-5-2. Karim in de punt naar achter als stofzuiger voor De Bruyne/Silva, en voor hem Vilhena en Toornstra. Die 2 moeten de meeste meters maken maar dat is hun meer dan toevertrouwd. Op 10 is Toornstra dan dus weg, prima moment om Larsson z’n eerste basisplek te geven. Een vrije rol voor het middenveld, om Fernandinho bezig te houden en hopelijk de 2 aanvallers te voorzien van een paar steekpassjes. Daarnaast ben je in deze wedstrijden mogelijk afhankelijk van een goed uitpakkend dood spelmoment, en dan vind ik Larsson toch een aardige toevoeging.

Voorin tenslotte Boëtius en Berghuis. Ten eerste omdat die allebei in bloedvorm zijn, daarnaast heb je een links- en een rechtspoot, en die 2 kunnen daar doen wat ze willen. Daarnaast kunnen ze met hun behendigheid vast wel een kansje of 3 creëren tegen de 3 verdedigers van City.

Ik ben er bij woensdag en kijk er enorm naar uit. Mijn eerste Champions League wedstrijd in De Kuip. Hopelijk kunnen de heren de prestaties tegen Sevilla en Man United evenaren. En laten we bovendien hopen dat Jorgensen snel weer fit is, zodat hij de andere 5 poulewedstrijden gewoon in de punt kan staan in ons vertrouwde 4-3-3 systeem.

@Robert_Schroer